blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

VvE-vergaderingen in Barcelona bijwonen

meeting
Geschreven door Daniella

Vergaderingen van de Vereniging van Eigenaren kunnen erg vervelend zijn. Meestal zijn ze op een doordeweekse dag en net als je zover bent om na een dag hard werken je schoenen uit te doen en lekker op de bank te gaan liggen, zie je zo’n vergadering op de kalender staan.

Helaas is deze vergadering voor alle woningeigenaren verplicht en dus zorg je ervoor dat je – net als ieder andere eigenaar in het pand – de bijeenkomst bijwoont.

Er worden namelijk zeer interessante en belangrijke items besproken. Het gaat dan om zaken die te maken hebben met het pand zelf, het gebouw waarin je woont.

En hoewel de vergaderingen meestal erg saai zijn, zijn er soms ook grote verrassingen, zoals bijvoorbeeld onverwachte klachten. Tja, het leven van een woningeigenaar gaat niet over rozen…

Vandaag heeft ShBarcelona een paar tips voor je, die je helpen om de VvE-vergadering goed door te komen.

Gerelateerd artikel: Wijzigingen in de vastgoedregelgeving in 2019

Het belang van de VvE-vergadering

In Spanje heeft vijf seizoenen lang de serie “Aquí no hay quien viva” (Hier kan toch niemand wonen) gedraaid. Deze serie ging over een groep mensen die samen in een pand woonden en er de vreemdste situaties meemaakten.

groep aan tafel met notities

Imagen de Free-Photos en Pixabay

En hoewel het in de serie soms overdreven leek, maak je in het echt natuurlijk ook wel eens iets mee wat je van te voren niet aan had zien komen. Met z’n allen vreedzaam in een gebouw leven is niet altijd makkelijk en er kan altijd wel ergens ruzie over ontstaan.

Gelukkig hoeven niet alle bewoners van een appartement in een complex de VvE-vergadering bij te wonen. Alleen woningeigenaren zijn hiertoe verplicht.

Huurders zijn dus niet aanwezig en zij hoeven ook geen VvE-bijdrage te leveren of op te draaien voor andere kosten die voortvloeien uit de vereniging.

Tijdens een VvE-vergadering komen de volgende zaken aan bod:

 • Het benoemen of vervangen van de voorzitter, secretaris en beheerder
 • Het oplossen van klachten van eigenaren van appartementen, bedrijfsruimten of andere objecten
 • Het goedkeuren van het jaarlijkse inkomsten- en uitgavenplan en verantwoording afleggen over voorgaande jaren
 • Het goedkeuren van het budget en het accorderen van herstelwerkzaamheden in het onroerend goed, om incidenten of claims op te lossen
 • Het goedkeuren of wijzigen van de statuten
 • Het vaststellen van het gebruik van gemeenschappelijke ruimten
 • Het behandelen van algemene verzoeken en vragen

Gerelateerd artikel: Barcelona: woning kopen of huren?

De VvE-vergadering vindt doorgaans eenmaal per jaar plaats, maar soms worden er extra vergaderingen ingelast om dringende zaken te bespreken en af te handelen.

twee mensen maken aantekeningen

Imagen de difisher en Pixabay

Als dat het geval is, houd dan rekening met het volgende:

 • Extra vergaderingen moeten tijdig aan alle bewoners worden gecommuniceerd, zodat iedereen aanwezig kan zijn.
 • Als de eigenaar van een appartement niet in het pand zelf woont, maar wel elders op Spaans grondgebied verblijft, moet hij op de hoogte worden gesteld van de bijeenkomst, zodat hij deze kan bijwonen. De wet bepaalt namelijk dat deze eigenaren ook op de hoogte moeten worden gesteld, aangezien zij ook belang hebben bij de informatie die behandeld gaat worden.
 • Het is mogelijk om een spoedvergadering te organiseren (op zeer korte termijn), maar alleen als alle eigenaren hiervoor gewaarschuwd kunnen worden.
 • Als niet alle eigenaren op de hoogte worden gesteld van de extra vergadering, is er sprake van een juridische overtreding. Het is dan mogelijk de vergadering voor de rechtbank aan te vechten, wegens het niet naleven van de wet.

Ben jij in Spanje al eens bij een VvE-vergadering aanwezig geweest? Heb je nog tips?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter