blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Voorbeeldcontract voor huurwoningen

twee dames zitten met voorbeeld huurcontract
Geschreven door Daniella

Om een woning te kunnen huren (als huurder) of verhuren (als woningeigenaar) is er een huurcontract nodig. Hierin worden alle voorwaarden vastgelegd. Het is handig om gebruik te maken van een voorbeeldcontract voor huurwoningen

Wanneer je in Barcelona echter niet met een makelaarskantoor in zee gaat, gebruik je vaak het internet om een eenvoudig voorbeeldcontract voor huurwoningen te vinden.

 • appartementen in Barcelona

 

In dit artikel heeft het team van ShBarcelona een voorbeeldcontract opgesteld en dit kun je downloaden en aanvullen met extra gegevens en persoonlijke data.

📌 Denk eraan dat alle huurcontracten moeten voldoen aan de wet- en regelgeving zoals die vastgelegd is (en tussentijds bijgewerkt wordt) in de LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos of Spaanse huurwet).

Uit welke gegevens bestaat het huurcontract minimaal in 2021?

In het voorbeeldcontract voor huurwoningen zie je op zijn minst de volgende informatie terug:

 • De persoonlijke gegevens van de verhuurder (woningeigenaar) en huurder (tijdelijke bewoner)
 • De gegevens van het appartement dat verhuurd wordt (volledig adres, oppervlakte, kadastrale gegevens)
 • De contractduur
 • De prijs waartegen het object verhuurd wordt en de aanbetaling
 • Alle clausules waarvoor beide partijen tekenen en waarover beide partijen het dan ook eens moeten zijn

Ontdek jouw huurwoning bij ShBarcelona

man bekijkt laptopscherm met koffie

Foto via Unsplash

Je bent er nu van op de hoogte welke informatie er minimaal in het huurcontract opgenomen moet zijn en je bent dan ook klaar om het voorbeeldcontract voor huurwoningen te downloaden. De tekst komt van de website van het OCU (la Organización de Consumidores y Usuarios, oftewel de Spaanse Consumentenbond). 

Download hier het voorbeeldcontract voor huurwoningen in Word

Download hier het voorbeeldcontract voor huurwoningen in PDF

In het gedownloade document staan veel begrippen. Om ze op hoofdlijnen te kunnen begrijpen, zullen we de belangrijksten toelichten. De begrippen zijn dan makkelijk in elk soort huurcontract voor woonruimte terug te vinden.

Gerelateerd artikel: 10 Tips bij het huren van een appartement in Barcelona

Basisbegrippen voor het goed kunnen begrijpen van het huurcontract

In alle huurovereenkomsten vind je de basisbegrippen die hieronder in de lijst vermeld staan terug. De tabel geeft aan de linkerzijde het begrip weer en aan de rechterzijde staat de uitleg. Ook wordt vanuit de eerder genoemde LAU verteld over de clausules. Ken ze voordat je tekent!

De partijen die het contract aangaan Hier worden de huurder en verhuurder (eigenaar van het huurobject) vermeld. Elk detail moet kloppen en duidelijk en op de juiste plek in het contract beschreven zijn. Dit voorkomt problemen. Het kan hier gaan om natuurlijke personen of rechtspersonen.
Huurobject in het contract Hier wordt het onroerend goed dat verhuurd wordt beschreven. Voor de volledigheid moet het complete adres, de oppervlakte en de diverse karakteristieken vermeld worden (garage, berging, terras, enz.).

Ook de kadastrale gegevens worden opgenomen in het huurcontract (omschrijving + registratienummer). Wanneer de woning gemeubileerd is, kan het handig zijn om bij het opstellen van het voorbeeldhuurcontract het meubilair mee te nemen. Dit kan in de vorm van een inventarislijst.

Duur van het huurcontract Normaal gezien stemmen beide partijen de duur van het huurcontract af. Als er geen contractduur vermeld wordt, is de duur zoals in de LAU aangegeven staat: voor 1 jaar. 

In de laatste wetswijziging is echter bepaald dat elke contractduur die vanaf aanvang minder dan 5 jaar is (en bij rechtspersonen is dit 7 jaar), het contract telkens automatisch met een jaar verlengd wordt, totdat de 5 (of 7) jaar compleet zijn.

De optie om het huurobject als eigenaar terug te vorderen Wanneer de verhuurder vermoedt dat hij (of zijn gezin) het huurobject in de toekomst nodig zal hebben, kan hij dit via een aparte clausule op laten nemen in het huurcontract.
Het recht van de huurder om het huurcontract op te zeggen Een huurcontract kan 6 maanden na aanvang opgezegd worden. De verhuurder dient hiervan minimaal 30 dagen van te voren op de hoogte te zijn. Voor elk jaar dat de contractduur niet wordt nagekomen, kan worden overeengekomen de verhuurder te compenseren met een maand huur voor elk jaar.
Stilzwijgende verlenging Wanneer het contract afloopt en de verhuurder heeft minimaal 2 maanden van te voren niet aangegeven dat het contract niet verlengd wordt én de huurder heeft dit minimaal 4 maanden van te voren niet gedaan, dan wordt het huurcontract telkens met een jaar verlengd. De verlenging is maximaal 3 jaar. 

Indien het huurcontract opgezegd moet worden, dient dit voor de jaarlijkse verlenging te gebeuren.

Huurprijs De huur wordt door beide partijen overeengekomen. Let op dat alle bedragen gespecificeerd worden, zodat duidelijk is welke partij voor welke kosten verantwoordelijk is. (bijvoorbeeld servicekosten)

De huur wordt per maand betaald, tenzij partijen anders overeengekomen zijn. De betaling van de huur vindt in de eerste 7 dagen van elke maand plaats.

Wijziging van de huurprijs De huurprijs wordt niet gewijzigd, tenzij hierover afspraken zijn gemaakt tussen beide partijen. Deze clausule is niet verplicht, maar details kunnen beter wel genoteerd worden.
Veranderingen door de huurder De huurder mag niks in de woonruimte veranderen, tenzij de verhuurder hier schriftelijk toestemming voor heeft verleend. Indien de huurder zich hier niet aan houdt, kan dit reden tot ontbinding van het huurcontract zijn. De verhuurder kan zelfs eisen dat de woonruimte weer in de oude staat geretourneerd wordt. 

Er staan bepalingen in de LAU als het gaat om het aanpassen van de woonruimte aan mensen met een functionele beperking of ouderen van boven de 70 jaar. 

Werkzaamheden door de verhuurder Als er noodzakelijke reparaties in de woonruimte nodig zijn, moet de verhuurder deze laten uitvoeren, maar hierbij mag de huur niet verhoogd worden. Wanneer je als huurder schade in de woning hebt veroorzaakt, ben je ook als huurder verantwoordelijk voor deze schade.
Borg De borg wordt betaald bij het tekenen van het huurcontract. De borg mag tussentijds niet worden verhoogd, tenzij er contractverlenging plaatsvindt.
Aanvullende waarborgsom (boven op normale borg) Het bedrag van deze aanvullende waarborg wordt door beide partijen overeengekomen, maar mag zeker niet hoger zijn dan twee maanden huur. Soms vindt het geven van extra garantie plaats door afgesloten woonverzekeringen.
Beëndiging en opzegging van het huurcontract Indien één van de partijen de verplichtingen in het huurcontract niet nakomt of instrijd met de clausules handelt, kan de andere partij vragen het contract te beëindigen.

Bovenstaande begrippen kunnen variëren, afhankelijk van wat is afgesproken en wat in de LAU ten tijde van het ondertekenen van het contract is vastgesteld. 

Je kunt meer informatie over voorbeeldcontracten vinden op de website van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In Spanje valt dit ministerie onder het Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana.

sleutels in de hand

Foto via Unsplash

Download het modelcontract 2021 voor huurwoningen

Het volgende voorbeeldcontract is speciaal ontwikkeld voor afspraken tussen particulieren. Denk er aan om clausules die niet van toepassing zijn te wijzigen of weg te laten. Andere clausules kunnen toegevoegd worden.

Download hier het voorbeeldcontract voor huurwoningen in Word

Download hier het voorbeeldcontract voor huurwoningen in PDF

📌 Vergeet niet juridisch advies in te winnen om zeker te weten dat het document aan alle vereisten voldoet om het proces correct te laten verlopen.

Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Maak dan gebruik van de dienstverlening van ShBarcelona wanneer je het proces graag zo ongecompliceerd mogelijk wilt houden. Ons portfolio bevat namelijk veel huurwoningen voor de lange termijn.

keuken met tegelvloer

Foto van woonruimte voor de lange termijn via ShBarcelona

Als jij als huurder op zoek bent naar woonruimte, neem dan contact op met een van onze maangers, zodat ze je kunnen helpen bij het vinden van precies dat appartement in Barcelona dat het beste bij jou past. 

Ben jij daarentegen woningeigenaar in Barcelona en wil je de woonruimte te huur gaan aanbieden? Wij kunnen je advies geven en al het papierwerk uit handen nemen. Zo staat je woning makkelijk en snel te huur en wordt het gegarandeerd goed verhuurd.

Heb jij iets gehad aan dit artikel en het voorbeeld van het huurcontract voor woonruimte?

Vraag meer informatie bij ons aan

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

2 reacties

 • Hallo Daniella, fijn deze info.

  Ik heb gelezen in de nieuwe wet España van 6 maart 2019 dat huurders de kosten voor financiële zaken zoals makelaarskosten en vuilcontainers niet meer hoeven te betalen.
  Ik ben resident, heb NIE getoond, paspoort, 3 maanden bankafschriften en mijn 65 kaart van pensionada met foto van de junta da Andalusië…nu wil ze ook mijn pensioenbewijs uit NL maar dat is volgens mij niet gebruikelijk, of het een of het ander… mijn pensioen staat duidelijk vermeldt op alle bankafschriften toch? Ik heb gevraagd om de eigenaar te kunnen spreken die de Duitse taal beheerst en bij de rondleiding in de flat die ik voor 3 jaar wel huren, maar ze negeert mijn verzoek! Graag een reactie van jou!

  • Hallo Dina,
   Ik houd het blog bij voor ShBarcelona en heb helaas geen ervaring met welke vereisten er gevraagd worden, behalve dan dat administratieve zaken hier in Spanje regelmatig veranderen 😉
   Heb je al proberen te bellen met de makelaar om helderheid te krijgen?
   Vriendelijke groeten,
   Daniella

Laat een reactie achter