blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

10 Tips bij het huren van een appartement in Barcelona

woonkamer met paars vloerkleed
Geschreven door Daniella

Ben jij als huurder op zoek naar nieuwe woonruimte? In deze compacte gids helpen we je met 10 tips bij het huren van een appartement in Barcelona. Ben je zojuist naar Barcelona verhuisd voor studie of werk? 

  • appartementen in Barcelona

Wij weten uit ervaring dat het vinden van passende woonruimte (aansluitend bij al je persoonlijke wensen en behoeften) best wel eens lastig kan zijn. Daarom hopen wij je zoektoch naar een nieuw appartement te vergemakkelijken met deze tips en trucs. 

ShBarcelona is expert op het gebied van korte en lange termijn huurwoningen en het is dan ook ons doel om huurder en verhuurder – en dan het liefst voor de lange termijn – aan elkaar te verbinden

Waar je aan moet denken bij het huren van woonruimte

1. Krijg oog voor de huurprijzen per district en per wijk

In Barcelona zit er veel prijsverschil tussen de verschillende delen van de stad. Wanneer je nog niet in Barcelona zelf woont, raden we je dan ook aan om wat tijd in voorwerk te steken. Begin met het scannen van websites voor onroerend goed, of neem contact op met makelaars in de diverse districten.

Natuurlijk mag je niet vergeten dat het Catalaanse parlement in september van 2020 de nieuwe huurindex heeft ingevoerd. Deze wet bepaalt dat een huurwoning voor de lange termijn niet boven deze index (voor huurprijzen binnen een bepaald gebied) mag uitkomen. 

Vertrouw daarom alleen op makelaars en websites die deze index bij elke advertentie van een appartement publiceren. Wanneer je deze prijs niet te zien krijgt, is de kans groot dat men de wet overtreedt. 

Vind een woning in Barcelona die bij je past

2. Check de eigenaar bij het kadaster

Huurders kunnen online checken of de eigenaar van een object ook wel werkelijk de eigenaar is. Dit doe je door een document op te vragen dat de “nota simple” heet. 

Wanneer je met een makelaarskantoor in zee gaat, zal zij dit vooraf uitzoeken, dus nog voordat het onroerend goed object op de huurmarkt gebracht wordt. 

3. Bezoek het appartement

Heb je een appartement gevonden dat je bevalt? Vraag dan direct een bezichtiging aan en dit kan met de makelaar of met de verhuurder zelf. Je wilt de woning altijd eerst met eigen ogen gezien hebben, voordat je je ergens aan verbindt.

Foto’s en video’s kunnen je ook een betere indruk van een appartement geven, maar dezen kunnen nog steeds niet het complete plaatje schetsen. 

handtekening onder contract zetten

Foto via Pexels

4. Wat is de duur van het huurcontract?

Huurcontracten voor de lange termijn betreffen 5 jaar bij particulieren en 7 jaar bij rechtspersonen. Zodra je getekend hebt, ben je verplicht minimaal 6 maanden in het appartement te verblijven, tenzij je bereid bent bij eerder vertrek een boete te betalen.

Contracten voor de korte termijn zijn maximaal een jaar geldig en dit is perfect voor wie in Barcelona komt studeren, stage lopen of tijdelijk werken en dit maar voor maximaal een jaar van plan is. 

Zoek je woonruimte voor een aantal maanden?

5. Wie betaalt kapotte of beschadigde elementen?

De verhuurder is verantwoordelijk voor het bewoonbaar houden van het appartement. Anders gezegd: de verhuurder dient te betalen voor de elektrische installaties, voor de nodige bouwwerkzaamheden en voor de elektrische apparatuur die eventueel door kortsluiting defect is geraakt.

De huurder is echter verantwoordelijk voor zaken die door dagelijks gebruik stuk gaan. 

6. Controleer de staat van het pand 

Zodra je het pand kunt betreden, laat dan – voordat je het appartement gaat huren – checken hoe de staat van de watertoevoer, verwarming en elektra er aan toe is.

Je moet hier specifiek naar vragen, zodat je weet dat er geen achterstallige betalingen zijn of niet gepleegd onderhoud is. Je wilt immers met een schone lei beginnen, zonder trammelant.

handen schudden bij deal

Foto via Pexels

7. Gemeubileerd appartement huren? Neem foto’s

Bij een huurcontract zit soms een aparte inventarislijst. Hierop staan alle meubels en overige zaken die de verhuurder tijdens de huurovereenkomst in gebruik geeft aan de huurder. Controleer – het liefst samen met de makelaar – of de inventarislijst correct is. Noteer details en geef ze door.

Om jezelf in bescherming te nemen nadat je huurcontract is afgelopen en om vervelende voorvallen voor te zijn, kun je het beste het appartement en inventaris volledig op de foto zetten zodra je op de eerste dag het appartement betreedt en op de laatste dag weer vertrekt. 

Gerelateerd artikel: Wat is beter? Een gemeubileerd of ongemeubileerd appartement verhuren? Hier zijn 20 overwegingen

8. Leg alles op papier vast

Vraag altijd naar het huurcontract (papieren versie) en teken deze schriftelijk. Hierin staan uiteindelijk alle regels waar zowel jij als de verhuurder zich aan moeten houden en zo kun je pas met een gerust hart je nieuwe appartement gaan bewonen. 

Een professionele makelaar is gedurende het proces onontbeerlijk. Hij/zij regelt het contract, bekijkt en bespreekt alle clausules met je, neemt de regels met je door en int de maandelijkse huur bij je. De makelaar werkt daarnaast altijd volgens de geldende wet- en regelgeving.

9. De borg en het voorschot betaal je voor de start van de huurperiode

De wet op stedelijke huurwoningen bepaalt dat huurders een borgsom van één maand huur dienen te betalen, voordat zij een pand mogen gaan bewonen. De verhuurder mag zelfs tot 2 keer dit bedrag aan borg vragen. In totaal kun je dan tot 3 keer een maandbedrag voor moeten schieten

De borg gaat naar een regionale instantie die deze beheert. Bij appartementen in Barcelona is dit de Incasol. Aan het einde van het contract kan je je tot deze partij wenden wanneer de verhuurder weigert om de borg terug te betalen.

Wij adviseren huurders te checken of de borg ook daadwerkelijk bij Incasol aan is gekomen, want dit kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. 

Ben je woningeigenaar en verhuur je je woning? Om er zeker van te zijn dat je elke maand je huur ontvangt, kun je de 10 tips voor het garanderen van de ontvangst van je huur doornemen.

hond in verhuisdoos

Foto via Unplushed

10. Het contract wordt door beide partijen ondertekend

Zodra het contract is opgesteld en zowel de huurder als verhuurder deze gelezen (en goedgekeurd) hebben, kan de volgende stap plaats vinden: het ondertekenen van het huurcontract. Beide partijen doen dit, soms tegelijk, soms apart van elkaar.

Is bij jouw huurcontract alles goed gegaan? Of heb je problemen gehad? 
Laat het ons weten, zodat andere hier van kunnen leren!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

1 Reactie

  • Dag Daniela, graag advies. Onze dochter Isa Schilder studeert in Barcelona. Ze deelt een huis met andere internationals en haar huurcontract geldt tot 31 juli 2024. Vandaag kreeg Isa per mail bericht dat ze er per 1 januari uit zou moeten. We kunnen daar geen wettelijke grondslag voor bedenken. Het is of een hoax of de verhuurder probeert iets illegaals. Toch? Bedankt voor het meedenken .

Laat een reactie achter