blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Modelbrief voor beëindigen huurcontract

contract ondertekenen, huurcontract beeindigen
Geschreven door Daniella

Wanneer je – vanwege welke reden dan ook – een huurcontract wilt stopzetten, is het aan te bevelen om hiervoor een modelbrief voor beëndiging huurcontract te gebruiken.

“Waarom?” vraag je je af? Voor de huurder kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je borg terugkrijgt.

Voor de verhuurder kan het ervoor dienen om juririsch bewijs te hebben als er nog openstaande betalingen zijn, zoals bijvoorbeeld die van de nutsvoorzieningen of huur die niet meer totaan de opzegdatum betaald is.

  • appartementen in Barcelona

 

Als jij toevallig op dit moment op zoek bent naar een modelbrief voor het beëindigen van een huurcontract, dan kan dit artikel je helpen, want er zijn twee modelbrieven toegevoegd die je kunt downloaden en invullen. 

Daarnaast laten we je ook weten wat je zou moeten doen (of beter kunt doen) wanneer de einddatum van het huurcontract eenmaal in zicht komt. 

twee mensen schudden de hand

Foto via Pexels

Gerelateerd artikel: Voorbeeldcontract voor huurwoningen

Modelbrief voor beëindigen huurcontract: Moet ik die wel ondertekenen?

Het antwoord is volgens ons hoe dan ook: Ja! Wanneer je het huurcontract wilt stopzetten, zouden wij altijd adviseren om zowel de huurder als verhuurder de officiële beëindiging van het huurcontract te laten ondertekenen. 

In het document staat:

  • De einddatum van het contract
  • De staat waarin het woonobject opgeleverd moet worden, met schriftelijke vermelding van eventuele schade die aan het object geconstateerd is
  • Of de huurder nog schulden heeft openstaan ja of nee (zoals bijvoorbeeld rekeningen van het water of elektriciteit die nog betaald moeten worden)
  • Dat de eigenaar het recht heeft (een deel van) de borg in te houden als dit nodig is 
  • Hoe de procedure eruit ziet voor wat betreft het retourneren van de borg

Zoals je kunt lezen, bevat het document ontzettend waardevolle informatie voor zowel de huurder als verhuurder.

Het kan in dit geval dan ook nooit kwaad om tijd in je agenda te reserveren voor het verzamelen van de benodigde informatie om op deze manier het huurcontract zo goed mogelijk tot zijn einde te laten komen. Het voorkomt in ieder geval misverstanden.

handtekening zetten

Foto via Pixabay

Wat moet je doen of regelen voordat je de beëindiging van het huurcontract ondertekent?

Om te kunnen voldoen aan alle rechten en plichten die de huurder en verhuurder hebben, leggen we je hieronder stap voor stap uit hoe je de modelbrief met de juiste informatie in moet vullen.

  1. Spreek een datum af om samen het woonobject te bezoeken en aan een grondig onderzoek te onderwerpen om na te gaan of de staat waarin het object geretourneerd wordt in orde is en maak foto’s van wat je eventueel vast wilt leggen.
  2. Controleer of alle maandelijkse betalingen helemaal goed gegaan zijn.
  3. Controleer of de rekeningen van alle nutsbedrijven overgeboekt zijn en of er nog andere betalingen openstaan die voor rekening van de verhuurder komen.
  4. Bepaal hoe eventuele resterende openstaande bedragen verrekend worden.
📌 Vergeet vooral niet dat er niks meer aan het woonobject kan worden veranderd of toegevoegd zodra je de sleutels hebt overhandigd. De staat van het object is dan zoals het is.
 
camera in de hand

Foto via Unsplash

Soorten modelbrieven voor het beëindigen van de huurovereenkomst

Zodra je hebt besloten dat je de brief voor het beëindigen van de huur gaat ondertekenen en een einddatum gaat prikken, moet je wel weten dat er verschillende modelbrieven zijn en welke precies voor jou het meest van toepassing is.

Er zijn namelijk twee documenten en de keuze voor de een of de ander zal afhangen van het feit of er nog onopgeloste zaken zijn. 

📌 Je staat er niet alleen voor als je advies wilt over welke modelbrief je het beste kunt gebruiken voor het opzeggen van de huur. Je kunt namelijk altijd een professional vragen om advies.

Definitieve overeenkomst ter beëindiging van de huur en teruggave van de borg

In deze modelbrief wordt de huurovereenkomst voor eens en altijd stopgezet en vervallen alle betalingsverplichtingen nadat de huurder uit het object is vertrokken.

Op deze manier kun je echt definitief de sleutels van de woning teruggeven. De huurovereenkomst is officieel beëindigd en de verhuurder heeft zijn eigendom terug. De huurder hoeft niets meer te betalen.

Download hier de modelbrief met retournering van de borg

Overeenkomst ter beëindiging van de huur met behoud van de borg (voor de verhuurder)

In deze situatie zijn nog niet alle zaken met betrekking tot het woonobject helemaal afgerond. De huurder en verhuurd zullen samen moeten bepalen hoe en wanneer aan de nog lopende verplichtingen gaat worden voldaan.

Zoals al eerder aangegeven kan het hier gaan om rekeningen die nog niet betaald zijn, reparaties die nog gedaan moeten worden of schadevergoeding die nog verrekend moet worden.

Download hier de modelbrief met behoud van de borg

sleuteloverdracht

Foto via Pexels

Document voor teruggave van sleutels

Het teruggeven van de sleutels aan het einde van het huurcontract is het allerlaatste en meest fysieke aspect van het opzeggen van de huur, waarbij de huurder het woonobject officieel weer beschikbaar stelt aan de verhuurder.

Ook al is het ondertekenen van de huuropzegging voldoende, toch zijn er nog mensen die het teruggeven van de sleutels liever in een apart document vastleggen. Je hebt dan dus twee verschillende ondertekende documenten.

Wie dit wenst, kan een aparte brief opstellen waarin wordt bevestigd dat de sleutels correct zijn overhandigd aan de verhuurder of tussenpartij.

Het handigst is het echter om alles in een keer goed af te ronden, dus zorg er in ieder geval voor dat je het juiste advies krijgt over het beëindigen van je huurovereenkomst, zodat je goede afspraken kunt maken met de verhuurder of de partij die het opzeggen van de huur voor hem/haar regelt.

Heb jij nog vragen over het stopzetten van je huurcontract? 
Laat het ons weten en we zullen ze beantwoorden!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter