blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Wat heb je nodig om een appartement in Barcelona te huren of verhuren?

miniatuurhuis op bouwtekening met huissleutel
Geschreven door Daniella

Dit is de hamvraag als het om huren in Barcelona gaat. Je wilt namelijk tijdig weten welke papieren je nodig hebt om een appartement te kunnen (ver)huren. Maak je niet te druk om de papierwinkel, want in dit blogartikel leggen we je alles uit wat je moet weten om in Barcelona een appartement te kunnen huren of verhuren

 • koop appartementen barcelona

 

Papieren om een appartement in Barcelona te (ver)huren

Bij huur en verhuur gelden er andere eisen en daarom leggen we je graag uit wat je als huurder nodig hebt om te kunnen huren en wat de vereisten voor de verhuurder zijn als die als objecteigenaar zijn eigendom wil verhuren.

Gerelateerd artikel: 10 Tips bij het huren van een appartement in Barcelona

appartement in barcelona huren - huurcontract

Foto via Pexels

Wat heb je als huurder nodig om een appartement te huren?

Wanneer je interesse hebt in het huren van een appartement in Barcelona, dan moet je weten dat je minimaal de volgende documenten moet kunnen overleggen. Gelukkig is het niet al te ingewikkeld om aan deze papieren te komen:

 • Identiteitsbewijs: hier moet je het origineel laten zien. Om het huurcontract te kunnen ondertekenen moet je een geldig identiteitsbewijs op zak hebben.
 • Borg: bij het huren van een appartement wordt een maand huur als borg van je gevraagd. Het komt echter ook vaak voor dat een verhuurder een extra maand borg vraagt ter garantie.
 • Salaris: om je financiële status te kunnen bewijzen, moet je iets laten zien dat bewijst hoeveel salaris je ontvangt. Vaak geldt er een minimumsalaris. Je moet daarom kunnen aantonen dat het totale inkomen meer bedraagt dan wat de maandelijkse huur is. Bij het selecteren van profielen maak je zo meer kans, want je bewijst dat je het appartement kunt betalen.
 • Vast contract: net als bij het salaris gaat het ook bij het contract bij een werkgever om de garantie dat de huurder de huur kan betalen.
 • Bankgarantie: in sommige gevallen – als er meer vraag dan aanbod is – wordt een bankgarantie verlangd om meer garantie te krijgen en om te gaan met de grote vraag.
 • Introductie: het komt niet vaak meer voor, maar het gebeurt nog wel. De eigenaren willen weten wie hun woning wil huren en vragen om een vorm van kennismaking. Dit kan een brief, maar ook een ontmoeting zijn. Ze willen de toekomstige huurder dan eerst beter leren kennen voor ze akkoord geven.

Gerelateerd artikel: Wat is er nodig om in Barcelona een woning te huren?

overhandigen van huissleutel

Foto via Freepik

Vind hier je appartement in Barcelona

Wat heb je als verhuurder nodig om een appartement te kunnen verhuren?

Wanneer je je woning wilt verhuren in Barcelona, moet je ook bepaalde documenten kunnen overleggen om je appartement in de verhuur te kunnen doen. Je hebt de volgende zaken nodig:

 • Cédula de habitabilidad: we beginnen met het stukje papier dat bewijst dat er legaal in je woning gewoond mag worden, zodat je het ook officieel mag verhuren. Dit is het eerste document dat nodig is en het heeft een geldigheid van 15 jaar.
 • Energielabel: dit is ook een verplicht document dat je nodig hebt en het geeft de hoeveelheid CO2 aan die het object uitstoot. Dit document is 10 jaar geldig in Spanje.
 • Opmaak contract: het huurcontract legt alles met betrekking tot de verhuur vast en het moet daarom voldoen aan de Ley de Arrendamientos Urbanos. De tekst in het contract moet door beide partijen geakkoordeerd worden.
 • Aanmelden nuts-voorzieningen: dit deel van het proces zal waarschijnlijk de meeste tijd van je vragen. Bij nieuwbouw moeten alle voorzieningen zoals water, electra en (indien aanwezig) gas nog geregeld worden. Als je tot nu toe zelf in het appartement hebt gewoond, hoef je alleen de naam bij de betreffende nuts-voorzieningen aan te laten passen. Je dient met elk bedrijf contact op te nemen en volgt de stappen die zij aangeven.
 • Borg overmaken: tijdens het formaliseren van het huurcontract moet de huurder de borg die overeengekomen is overgemaakt hebben. De borg wordt bij Incasòl in bewaring gegeven en na afloop van het contract – en als er geen schade aan het appartement is – krijg je binnen 30 dagen na het eindigen van het contract de borg terug.

appartement in barcelona huren - energielabel

Foto via Freepik

Een appartement (ver)huren via een makelaar: stappen en documenten

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er diverse stappen in het proces van een woning huren of verhuren. Het is echter niet gecompliceerd, het kan alleen wat tijd kosten om alles te regelen. Je hebt ook wat kennis van de vastgoedbranche nodig.

ShBarcelona kan alle papierwerk uit handen nemen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het huren of verhuren van een appartement in Barcelona. En of je nu huurder of verhuurder bent, er zijn diverse voordelen aan het inschakelen van een makelaar. Heb je advies nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je verder.

Neem contact met ons op

Heb jij ervaring met het huren of verhuren van een woning in Barcelona?
Deel je kennis en help anderen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter