blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Wat is er nodig om in Barcelona een woning te huren?

Geschreven door Daniella

Wil jij naar Spanje verhuizen? Als je een tijdje in Barcelona wilt komen wonen en je wilt een appartement huren, lees dan vooral verder over wat je allemaal nodig hebt. Zo ben je – op basis van de huidige regelgeving – op de hoogte van de details omtrent papierwerk en andere zaken. Want wat moet je minimaal weten om een appartement in Barcelona te kunnen huren?

Dit artikel van ShBarcelona vertelt je meer.

 • koop appartementen barcelona

 

Gerelateerd artikel: Barcelona: woning kopen of huren?

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een appartement in Barcelona te huren?

In dit artikel geven we je wat algemene informatie die je moet weten als je in Barcelona een woning wilt gaan huren. Zo is het bijvoorbeeld van belang om vooraf te weten welke kosten door jou als huurder gedragen dienen te worden. Ook de basiscontractvoorwaarden en de documentatie die je nodig hebt om het huurcontract aan te gaan is belangrijk.

bank met tafeltje en lamp ernaast

Foto door nali_wike via Pixabay

Voordat je een appartement gaat huren, moet je op de hoogte zijn voor welke kosten jij als huurder verantwoordelijk bent:

 • De eerste maandelijkse betaling van de huur, plus de borg (ter waarde van minimaal een maand huur)
 • De eigenaar heeft het recht om extra garanties te vragen
 • Indien van toepassing dien je je aan te melden voor gas, water en elektriciteit
 • Makelaarskosten en beheerkosten
 • Overdrachtsbelasting. Het te betalen bedrag hiervoor is vastgelegd in de huidige regelgeving en dient binnen een termijn van 30 dagen na ondertekening van de huurovereenkomst te worden voldaan.

Huur woonruimte in Barcelona

Bij elk object dat te huur aangeboden wordt, dien je over alle relevante informatie te beschikken, zoals de huidige staat van de woning, maar bijvoorbeeld ook de voorwaarden (en clausules) in het huurcontract. De minimuminformatie waar je over moet beschikken voordat je ook maar een cent betaalt is:

 • De beschrijving van de woonruimte zelf, met hierbij relevante informatie over de installaties, faciliteiten, het gebruiksoppervlak, nutsvoorzieningen, etc.
 • De huurprijs, met daarbij ook de toelichting over alle kosten die voor rekening van de huurder komen
 • De lengte van het huurcontract
 • De borg, maar ook overige garanties die door de verhuurder aan de huurder gevraagd worden.
 • Informatie over hoe de prijs zich tijdens de huurperiode ontwikkelt

Gerelateerd artikel: Richtlijnen bij het huren van een appartement in Barcelona

Bij het huren van een woning is het wettelijk gezien niet perse nodig om een salarisstrook van een vast werkgever te overhandigen, maar veel eigenaren eisen het echter wel ter garantie.

sleutelhanger met drie sleutels

Foto door Gerd Altmann via Pixabay

In feite kan een verhuurder een huurder in sommige gevallen zelfs weigeren, als hij of zij er geen vertrouwen in heeft dat het inkomen van de huurder hoog genoeg is om de maandelijkse betalingen te doen.

Het is best logisch dat je als huurder eerst je eigen financiële situatie analyseert, want dit is de enige manier om erachter te komen of je je de huur wel kan veroorloven. Het is wel goed om te weten, dat mocht een verhuurder wel om een salarisstrook vragen, je via de bank bepaalde garanties ter geruststelling kunt geven.

Check wat er te huur staat in Barcelona

Als je kijkt naar de eigenaar van een woning, dan moet hij aan een reeks verplichtingen voldoen en specifieke informatie overhandigen om een appartement in Barcelona te mogen verhuren:

 • In het huurcontract dient belangrijke informatie opgenomen te worden, zoals de duur van het contract, het maandelijkse huurbedrag, de gegevens van de eigenaar, de betalingsvorm, geldende clausules, etc.
 • Kadastrale gegevens
 • Certificaat ter bewijs dat er in het object gewoond mag worden
 • Energielabel van het object

Ben je op zoek naar algemene informatie over huurcontracten? Dan kun je een afspraak maken bij het woonloket (Oficinas de Vivienda) in Barcelona.

Soms is het – voor zowel de verhuurder als de huurder – interessant om van mogelijkheden tot bepaalde hulp op de hoogte te zijn, zoals bijvoorbeeld: financiële ondersteuning (om te kunnen huren) en steun voor eigenaars (Bolsa de Vivienda de Alquiler de Barcelona).

Dus wil je naar Spanje emigreren en Barcelona een kans geven, doe dan je voordeel met de informatie over emigreren in dit artikel en vind snel een stekkie.

Heb jij nog interessant informatie over het huren van een woning in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter