blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Richtlijnen bij het huren van een appartement in Barcelona

wit met rode steen gebouw
Geschreven door Daniella

Het huren van een appartement in Barcelona is op dit moment – ten opzichte van een paar jaar geleden – iets ingewikkelder voor de huurder en iets eenvoudiger voor de verhuurder. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de toename van het aantal toeristische appartementen, de hoge huurprijzen en het beperkte aanbod, dat helaas lang niet voldoende is voor de grote vraag naar huurwoningen. Dit geldt dan vooral voor huurwoningen voor de lange termijn.

Hoe de situatie nu ook is, het is niet helemaal hopeloos. Dus als je overweegt om een appartement in Barcelona te gaan huren, zorg dan dat je ervan op de hoogte bent welke eisen en richtlijnen er zijn. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je hierover meer vertellen.

 • koop appartementen barcelona

 

Gerelateerd artikel: Appartement met parkeerplaats in Barcelona huren

Belangrijk bij appartement huren in Barcelona

Welke vragen stel je bij het huren van een appartement? Hieronder lees je een overzicht van minimale zaken die je te weten wilt komen voordat je definitief een handtekening onder een huurcontract in Barcelona zet.

Voor de huurder:

 • Het is altijd van belang om de staat van het huis en het meubilair – indien je een gemeubileerd appartement huurt – te controleren, voordat je werkelijk de woning gaat bewonen.
 • Check altijd bij het Kadaster of diegene van wie je gaat huren ook werkelijk de eigenaar van de woning is. Dit voorkomt eventuele problemen op een later moment. Als je via een makelaar huurt, controleer dan of het een legaal makelaarskantoor is.
handen schudden voor huis

Foto via Pixabay

 • Houd in je achterhoofd dat de eigenaar degene is die ervoor moet zorgen dat een woning voor de gehele looptijd van het contract bewoonbaar is en dat de woonruimte aan alle eisen voldoet.
 • De verhuurder mag je niet vragen om meer dan één maand huur vooruit te betalen.
 • Volgens de nieuwe wet- en regelgeving heeft een huurcontract voor de lange termijn een minimale looptijd van drie jaar. Dit contract kan echter worden verlengd.
 • Vergeet niet je borg aan het einde van het huurcontract terug te vragen, wanneer er geen schade aan de woning gebleken is. Indien de verhuurder echter de borg niet wil terugbetalen, heb je als huurder het recht om de redenen hiervoor te vragen. De verhuurder is verplicht je op de hoogte te stellen. Als je een gemeubileerde woning huurt, is het altijd verstandig om bij vertrek de woning en inventaris samen na te gaan. Onderteken beiden een inventarislijst.
sleutels en handtekening zetten

Foto via Pixabay

Check beschikbare woonruimte in Barcelona

 • Voordat je een woning gaat bewonen, moet je borg betalen.
 • Je dient maandelijks huur te betalen, totdat het contract afloopt.
 • Als huurder ben je verplicht goed voor de woning te zorgen. Het is verboden overlast en onhygiënische situaties te veroorzaken en je mag geen illegale activiteiten ontplooien.
 • De gehuurde woonruimte dient door jou of je familie als woonhuis gebruikt te worden en mag niet voor andere doeleinden ingezet worden, tenzij dit overeengekomen is met de eigenaar.
 • Je bent als huurder verplicht de kosten van nutsvoorzieningen (gas, water, elektra) te betalen. Betalingsbewijzen moeten overlegd kunnen worden met de eigenaar.
 • Veroorzaak je tijdens je verblijf schade aan een appartement? Dan dien je de schade te herstellen.
 • Als je de woning verlaat voordat het contract afgelopen is, ben je verplicht de huur voor de gehele looptijd van het contract door te blijven betalen.
 • Het is ten strengste verboden om de woning onder te verhuren zonder toestemming van de eigenaar.

Gerelateerd artikel: De beste locaties in de stad voor een rustig leventje

Voor de verhuurder:

 • De verhuurder mag de huurprijs – zoals in het contract is vastgelegd – niet verhogen gedurende de gehele looptijd van het huurcontract. Na afloop van het originele contract mag bij verlenging van het contract de maandelijkse huur wel worden verhoogd.
sleutel in hand

Foto via Pixabay

 • Als er gedurende de eerste drie jaar verbeteringswerkzaamheden in het appartement hebben plaatsgevonden, mag de verhuurder de huurprijs wel verhogen, tenzij anders is overeengekomen.
 • Pas na het verstrijken van het eerste jaar van het huurcontract, kan de eigenaar het appartement terugeisen. De verhuurder dient het appartement dan voor zichzelf, een echtgenoot, bloedverwanten of een geadopteerd kind als permanente woning nodig te hebben. Ook als er sprake is van een scheiding kan het appartement teruggeclaimd worden. De verhuurder dient de huurder op zijn minst twee maanden van te voren op de hoogte te stellen van zijn eis de woning terug te willen.

Eigenaren: verhuur je woonruimte in Barcelona

 • Als je je als huurder niet houdt aan de afspraken die in het contract vastgelegd zijn, heeft de verhuurder het recht om naleving van het contract te eisen. De verhuurder kan het contract ook beëindigen en een schadevergoeding eisen.
 • De verhuurder kan het contract opzeggen wanneer de huurder niet meer betaalt, de woning wordt onderverhuurd, werkzaamheden aan het appartement zonder toestemming zijn uitgevoerd, schade of overlast is veroorzaakt, onhygiënische situaties zijn ontstaan of illegale activiteiten hebben plaatsgevonden.
 • De eigenaar is echter wel verplicht om urgente reparaties uit te laten voeren. Indien dit niet gebeurt, dient de verhuurder de huurder te betalen om deze reparaties alsnog uit te kunnen laten voeren.
 • Mocht de huur verhoogd worden, dan dient de verhuurder de huurder hiervan minimaal een maand van te voren op de hoogte te stellen.

Woon jij in een gehuurde of gekochte woning?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter