blog shbarcelona catalĆ    blog shbarcelona espaƱol   blog shbarcelona franƧais   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Laatste wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur (LAU)

hand tekent met sleutelbos
Geschreven door Daniella

Wanneer je op zoek bent naar een huurwoning in Barcelona, is het van belang om te weten dat de huursector gereguleerd is in de Wet op Stedelijke Verhuur, of zoals deze in het Spaans genoemd wordt: de Ley de Arrendamientos Urbanos. De wet verandert zo nu en dan en daarom is het belangrijk te weten wat de laatste stand van zaken is. 

  • koop appartementen barcelona

 

In dit artikel van ShBarcelona vertellen we je vandaag meer over deze wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur, zodat je op de hoogte bent van alle wettelijke verplichtingen bij verhuur. Het kan altijd van pas komen om precies te weten welke rechten en plichten er gelden.

Gerelateerd artikel: 10 Tips bij het huren van een appartement in Barcelona

Wat houdt de Wet op Stedelijke Verhuur (LAU) eigenlijk in?

Deze wet regelt alle zaken omtrent huren en dat al sinds 1964. De wet is er om zowel huurder als verhuurder te beschermen. De belangrijkste wijzigingen in deze wet zijn doorgevoerd in 1995, 2013 en 2019. De meest recente wijzigingen zijn in 2021 toegevoegd.

Als eerste geldt dat de wet van toepassing is op al het onroerend goed in de stedelijke omgeving wanneer het een woning, parkeerplaats, opslagruimte of ander gebouw of andere ruimte bij een vastgoedobject voor de verhuur betreft.

Vind de meest ideale huurwoning in Barcelona

Er moet sprake zijn van een huurcontract waaruit duidelijk wordt dat een woning geruild wordt voor een financiĆ«le vergoeding (huur). De overeenkomst wordt tussen twee partijen gesloten: de een betaalt en de ander leent zijn onroerend goed uit.

De wet geldt onbedoeld ook voor huurcontracten die over andere soorten functies gaan, ongeacht de duur van het contract, zoals het geval is bij beroepsmatige, recreatieve of educatieve activiteiten.

man zet handtekening op papier

Foto via Unsplash

Wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur in 2019

Zoals we al aangaven, zijn er in 2019 ingrijpende wijzigingen doorgevoerd die de huurder beter moeten beschermen. Wanneer het nodig is om er als huurder gebruik van te maken, is het belangrijk te weten welke wijzigingen het betreft. Aan de andere kant moeten ook verhuurders op de hoogte gebracht worden van de veranderingen, want pas dan weten ze wat ze kunnen verwachten.

Verplichte verlengperiode

De eerste – tevens opmerkelijke – wijziging, is dat de duur van een huurcontract verlengd is van 3 naar 5 jaar. Zolang geen van beide partijen aangeeft het huurcontract te willen beĆ«indigen, wordt de huur telkens verlengd met een periode van 3 jaar. 

Vind accommodatie in Barcelona

Wanneer de verhuurder een rechtspersoon betreft, is de automatische verlenging ook 3 jaar, maar de standaardduur van het huurcontract is dan altijd 7 jaar. De huurder moet – wanneer hij het huurcontract wil opzeggen – zich 2 maanden van te voren melden en de verhuurder hiervan op de hoogte brengen.

Indien de verhuurder kan aantonen dat hij de woning zelf nodig heeft, zal het contract volgens de Wet op Stedelijke Verhuur niet automatisch verlengd worden. Dit moet echter altijd duidelijk in het contract beschreven staan.

De Wet op Stedelijke Verhuur geeft geen specifieke verplichte contractduur aan, aangezien het contract telkens weer automatisch verlengd wordt, tenzij een van beide partijen aangeeft dit niet te willen.

Gerelateerd artikel: Barcelona: woning kopen of huren?

Beheerkosten

Een ander belangrijk feit is dat wanneer het een rechtspersoon betreft, de kosten van vastgoedbeheer gedragen worden door de verhuurder, tenzij de huurder specifieke diensten verlangt en heeft gecontracteerd.

Ook mag bij een contract van maximaal 5 jaar (of bij rechtspersonen maximaal 7 jaar) niet meer dan twee keer extra het maandbedrag aan huur als aanvullende borg gevraagd worden. 

Bij woningen die groter zijn dan 300 vierkante meter of huurprijzen van boven de 5,4 maal het interprofessionele minimumloon, zijn de regels van de vrije huursector terug gekeerd. 

twee mannen schudden de hand

Foto via Unsplash

Grenzen aan huurprijzen

Daarnaast is er een limiet ingesteld aan de hand van de huurindex wanneer het gaat om huurcontracten met lagere huur. Dit concept wordt omschreven in artikel 18 van de Wet op Stedelijke Verhuur. Je kunt zelfs vrijstelling van bepaalde woonbelastingen krijgen bij permanente huisvesting.

Nadat de contractduur van 5 jaar (7 jaar bij rechtspersonen) is verstreken, mag de huurprijs pas weer verhoogd worden. Deze prijsverhoging mag echter niet meer bedragen van 20% van de oorspronkelijke huurprijs. 

Voor het uitvoeren van werkzaamheden door de verhuurder die het vastgoedobject verbeteren, hoeft – indien huurder en verhuurder het hierover eens zijn – geen nieuw huurcontract afgesloten te worden. 

📌 In 2020 is er een nieuwe huurindex in werking getreden in Barcelona en deze wordt gereguleerd in Wet 11/2020. Deze regels zijn onontbeerlijk als het gaat om het vaststellen van de huur bij huurwoningen.

Nu is ook de borg officieel vastgelegd – wat eerder niet het geval was – en dit is gesteld op maximaal 3 maanden huur. De borg staat normaal gelijk aan een maand huur, de overige twee maanden gelden dan als extra garantie.

Als het gehuurde niet bestemd is voor bewoning, zoals bijvoorbeeld bij bedrijfspanden, dan is de wettelijke borg vastgesteld op 2 maanden huur. Dit staat in de laatste wijziging van artikel 36.2 van de Wet op Stedelijke Verhuur.

In Barcelona verblijven? Ontdek hier je accommodatie

Als het om verhuur voor de zeer langere termijn gaat, is er niks gereguleerd over de borg. Het gaat dan in principe over contracten van meer dan 5 of 7 jaar. In dat geval komen beide partijen samen overeen hoeveel de borg zal bedragen.

man zit aan laptop te werken

Foto via Unsplash

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de meeste wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur vooral aangebracht om de huurder te beschermen. Dit zou een einde moeten maken aan enkele wanpraktijken die hebben plaatsgevonden bij huurders waar het gehuurde hun enige verblijfplek was. 

Wat vind jij van de wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur?

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter