blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur (LAU)

Geschreven door Daniella

Veel mensen huren een appartement in de Catalaanse hoofdstad, maar de meeste mensen zijn niet op de hoogte van de Wet op Stedelijke Verhuur (Ley de Arrendamientos Urbanos of: LAU), die handelt over alles inzake huur en verhuur. Een wet is altijd aan veranderingen onderhevig en afhankelijk van verschillende factoren, vinden er gewoonlijk om de zoveel tijd wijzigingen plaats. Het is dan ook belangrijk om dergelijke wijzigingen te kennen, voor het geval je op dit moment een woning wilt huren. Er zijn belangrijke wijzigingen in de wetgeving inzake stedelijke verhuur en die zijn onlangs op landelijk niveau in werking getreden. Vandaag deelt ShBarcelona informatie over de nieuwe Wetgeving inzake Stedelijke Verhuur die in 2019 van kracht is gegaan. Let op de kleine lettertjes!

Gerelateerd artikel: Investeren in onroerend goed in Barcelona

Wijzigingen in de wet

Foto via Pixabay

De veranderingen die hebben plaatsgevonden in de Wet op Stedelijke Verhuur, zijn van groot belang en zijn bedoeld om de huurder beter te beschermen. Het is belangrijk om ze te kennen, zodat je er – indien nodig – gebruik van kunt maken. De eigenaars van woonobjecten moeten op hun beurt ook weten welke veranderingen er zijn opgetreden, om te weten wat ze kunnen verwachten. Allereerst moeten we duidelijk zijn dat, wanneer de verhuurder een natuurlijk persoon (particulier) is, de verplichte verlengingsperiode ten gunste van de huurder wordt verhoogd van 3 naar 5 jaar. Als daarentegen de verhuurder een rechtspersoon is, wordt de verplichte verlengingsperiode ten gunste van de huurder verhoogd van 3 naar 7 jaar. Het is ook interessant om te weten dat de verplichte verlengingsperiode voorzien in artikel 10 van de LAU (Wet op Stedelijke Verhuur) wordt verlengd van 1 naar 3 jaar.

Gerelateerd artikel: De huur van een appartement opzeggen

Foto via Pixabay

Een ander belangrijk feit is, dat wanneer de verhuurder een rechtspersoon is, de kosten van het beheer van onroerend goed door de verhuurder worden gedragen, behalve wanneer diensten op direct initiatief van de huurder zijn gecontracteerd. Aan de andere kant is bepaald dat, bij contracten van maximaal 5 of 7 jaar en de verhuurder een rechtspersoon is, de waarde van de aanvullende garantie (borg) niet meer mag zijn, dan 2 maandelijkse huurtermijnen. Daarnaast keren we terug naar het principe van de convenantvrijheid bij huurcontracten waarbij een oppervlakte van meer dan 300m² geldt, of waarbij een initiële huurprijs van meer dan 5,4 maal het minimale interprofessioneel salaris telt. Ook is er een nieuw concept gedefinieerd in artikel 18 van de Wet op Stedelijke Verhuur (LAU), waarbij een limiet geïntroduceerd is in de CPI bij contracten met een verlaagd inkomen. Het is ook belangrijk om te vermelden, dat een nieuw herroepingsrecht wordt ingevoerd ten gunste van de administratie in bepaalde gevallen van gezamenlijke verkoop. Als laatste is er nog iets belangrijks om rekening mee te houden: de vrijstelling van ITP voor permanente huurwoningen. Zoals je leest, zijn de meeste veranderingen in de eerste plaats bedoeld om de huurder te beschermen. Hiermee wil men een einde maken aan bepaalde misbruikpraktijken, die mogelijk eerder hebben plaatsgevonden bij huurders die hun enige en eigen woning verhuurden.

Wat vind jij van de wijzigingen in deze wet?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter