blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Jouw complete gids over borg betalen bij huurwoningen

papierwerk bij borg betalen
Geschreven door Daniella

Naar een nieuwe woning in Barcelona verhuizen en daar een nieuwe fase in je leven beginnen is een van de spannendste dingen die je kunt doen. Het maakt daarbij niet uit of je alleen, met vrienden of met een partner komt.

Een van de stappen voordat je je nieuwe woning in kunt – zoals je waarschijnlijk al wel weet – is het regelen van het huurcontract. Behalve alle documentatie die je dient te overleggen, moet er ook altijd een bedrag worden betaald die wel eens voor controverse zorgt: de borg.

  • appartementen in Barcelona

 

De borg roept heel wat vragen op: Ben ik verplicht die te betalen? Wat moet ik doen als ik de borg nadat ik uit het appartement vertrokken ben niet terug krijg? Dit artikel van ShBarcelona geeft antwoord op deze en andere vragen over de borg.

Waarvoor dient de borg?

De borg is vastgelegd in artikel 36 van de LAU (de Ley de Arrendamientos Urbanos, de Spaanse huurwoningwet) en het betreft een geldbedrag dat cash aan de verhuurder overhandigd moet worden bij de ondertekening van het huurcontract.

Het bedrag betekent dat de verhuurder een garantie ontvangt over dat de huurder alle verplichtingen in het contract na zal komen. De borg is gelijk aan een maand huur, hoewel je soms tot drie maanden huur moet betalen. Borg wordt betaald bij alle typen huurwoningen.

balkons appartementen

Foto via Pixabay

Waar gaat de borg naartoe?

De meeste autonome regio’s hebben hun eigen, officiële instantie waar de borg gedeponeerd wordt. In het geval van Catalonië heet de overheidsinstantie voor de borg Incasol (afkorting voor Institut Catala del Sol).

De procedure van het deponeren wordt geregeld door de verhuurder zelf of door de makelaar. Als huurder heb je altijd het recht om een bewijs of afschrift te vragen. Zo ben je er als huurder ook echt zeker van dat het geld op de juiste plek bewaard wordt.

Vind jouw woonruimte in Barcelona

Je huurcontract loopt af. Wanneer krijg je de borg terug?

Wanneer de huurtermijn erop zit, kan de teruggave van de borg die je voor een appartement betaald hebt nog wel eens tot verwarring leiden. 

Over het algemeen dient een verhuurder de borg te retourneren aan de huurder en dit geldt in ieder geval zolang de woning weer in originele staat achtergelaten wordt. Dit betekent dat er geen schade aan het appartement mag zijn en er geen reparaties uitgevoerd hoeven te worden of meubels/apparaten vervangen moeten worden door verkeerd gebruik van de huurder.

Voor de teruggave van de borg heeft de Incasol een termijn van 21 dagen en de verhuurder heeft – vanaf de dag dat het huurcontract verlopen is – een maand de tijd om de borg terug te betalen.

sleutel gaat van een naar ander

Foto via Unsplash

Is het mogelijk dat de verhuurder de borg niet terugbetaalt?

Sommige verhuurders zijn wat voorzichtiger met het retourneren van de borg, of ze zien gebreken in het appartement die er in werkelijkheid niet zijn. Andere keren waren die gebreken er al toen de nieuwe huurder het appartement introk.

Om misverstanden voor te zijn kun je als huurder het beste een makelaar inschakelen die tussen verhuurder en huurder bemiddelt. De makelaar kan ook het contract regelen.

💡 Om te voorkomen dat de verhuurder (een deel van) de borg niet terugbetaalt om reparaties uit te voeren, laat je altijd een inventarislijst opmaken. Hierop kun je bij alle meubels of kleine beschadigingen in de woning aangeven dat deze er zijn.

Helaas komt het ook voor dat een huurder zich niet aan de verplichtingen in het huurcontract houdt, met als gevolg dat de verhuurder de borg niet retourneert.

Ontdek ShBarcelona

De verhuurder kan in de volgende drie gevallen besluiten om de borg niet terug te geven en het geld geheel of gedeeltelijk te gebruiken:

  • De woonruimte is in slechte staat en het meubilair of apparaten zijn beschadigd door niet normaal of fatsoenlijk gebruik.
  • De huurder heeft niet aan alle verplichtingen in het huurcontract voldaan, zoals het betalen van gas, water en electra, of handelt deze betalingen niet correct af na vertrek uit de woning.
  • De woonruimte is niet in originele, schone staat opgeleverd, wat wel de afspraak was.
slechte staat appartement

Foto via Pexels

Kosten die niet gedekt worden door de borg

Je hebt al kunnen lezen in welke gevallen de verhuurder de borg geheel (of gedeeltelijk) kan houden om bepaalde kosten te kunnen dekken. Er zijn echter ook reparaties waarvoor de borg niet het juiste middel is om deze kosten van te betalen. 

Bij dringend onderhoud aan het object

Het gaat dan om werkzaamheden die voor de huurder van essentieel belang zijn om in een leefbare woonomgeving te kunnen wonen. Het gaat bijvoorbeeld om leidingwerk dat vervangen moet worden of vochtschade die hersteld moet worden.

Bij renovatiewerkzaamheden

Het gaat nu niet om essentiële zaken die echt noodzakelijk zijn, maar bijvoorbeeld om elementen die het woongenot of de uitstraling van een object wel aanzienlijk kunnen verbeteren. Denk aan het vervangen van oude badkamertegels of het installeren van airco die er eerder nog niet was.

Bij kleine reparaties

Dat een huurwoning slijt gedurende het gebruik of tijdens het wisselen van huurders is niet vreemd. Kosten zoals bijvoorbeeld het opnieuw schilderen van muren komen voor de verhuurder zelf en niet voor de huurder.

raam wordt vastgemaakt

Foto via Pexels

Wat als de verhuurder weigert om de borg terug te betalen?

Als de verhuurder niet tevreden is over de staat waarin je het appartement na vertrek achterlaat en hiervoor extra kosten gemaakt moeten worden, moet de verhuurder kunnen aantonen dat de schade toe te rekenen is aan de huurder en dat deze het appartement (of beschadigde element) verkeerd gebruikt heeft. Het defect ligt dan niet aan natuurlijke slijtage.

Kan de verhuurder niet aantonen dat de schade door de huurder veroorzaakt is en weigert hij alsnog de borg te retourneren? Dan heeft de huurder het recht om naar de rechter te stappen.

In sommige gevallen kan de verhuurder facturen overhandigen die aantonen dat er herstelwerkzaamheden hebben plaatsgevonden die uitgevoerd zijn vanwege schade die de huurder heeft veroorzaakt. Ook dan kan de verhuurder besluiten de borg niet terug te betalen.

Is het bedrag lager dan 2000 euro? Dan hoef je niet naar de rechter te stappen, maar is het wel altijd aan te bevelen om iemand in de arm te nemen die je helpt om het proces van borg terug krijgen goed te doorlopen.

Heeft een vorige verhuurder je borg wel eens niet terugbetaald?
Wat heb je toen gedaan? Deel je ervaring!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter