blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Wat is een huurgarantieverzekering?

calculator en papieren
Geschreven door Daniella

De huurgarantieverzekering – ook wel verhuurdersverzekering genoemd – is een verzekering bij verhuur van huurwoningen en andere huurobjecten die door veel eigenaren wordt afgesloten.

Wil je graag weten wat deze woonhuisverzekering bij een huurwoning eigenlijk inhoud en wat het dekt? Lees dan het artikel van ShBarcelona van vandaag, want wij vertellen je er meer over.

 • verzekering barcelona huiseigenaren

 

Gerelateerd artikel: Voordelen van de verzekering voor verhuurders

Wat houdt een huurgarantieverzekering in?

Dit type verzekering biedt onroerendgoedeigenaren de zekerheid die ze wensen, wanneer het gaat om het ontvangen van huurinkomsten. Er zijn verschillende dekkingen mogelijk bij deze verzekering en waar je voor kiest is afhankelijk van je behoefte. Je kunt dus – afhankelijk van je eigen situatie en je huurder – kiezen voor meer of minder dekking.

sleutel en hand aan deurklink

Foto via Pixabay

Op dit moment zijn er verschillende soorten verzekeringen en in principe zijn er twee mogelijkheden:

 • Je hebt de standaard– of basishuurgarantieverzekering, waarbij de verhuurder gedekt is voor maandelijkse huur die niet door de huurder wordt betaald. Bij deze verzekering ontvang je ook juridisch advies om de huurder toch tot het betalen van zijn schulden te verplichten.
 • Woonverzekering waarin het niet betalen van huur is opgenomen. In dit geval heb je recht op vrijwel dezelfde diensten als iemand de huur niet betaalt (juridisch en financieel), maar meestal is de dekking niet hetzelfde (minder).

Elke maand verzekerd van inkomsten met een huurgarantieverzekering

Gerelateerd artikel: Appartement voorbereiden op verhuur

Zoals al eerder gezegd, biedt een huurgarantieverzekering een ander, uitgebreider soort dekking. Dit is belangrijk om te weten om qua verzekering een goede keuze te kunnen maken:

 • Juridische bijstand bij meningsverschillen over de huurovereenkomst. Deze verzekering draagt zorg voor de kosten die veroorzaakt worden door klachten, advies, rechtszaak, etc. De meeste verzekeringen hebben een minimumbedrag dat behaald moet worden, voordat ze tot uitkering overgaan. Meestal is dit 300 euro. Wanneer de huur die niet betaald is minder is dan 300 euro, zal de verzekering dus geen stappen ondernemen of compenseren.
 • Soms is er ook andere bijstand mogelijk, bijvoorbeeld bij een andere verzekeringsmaatschappij waarbij de eigenaar een verzekering heeft lopen.
 • Het dekken van schade in de woning. Met dit soort dekkingen kun je toegebrachte schade aan woning en eigendommen claimen, mits deze schade geen verband houdt met het verbreken van een contractuele relatie.
muntgeld en calculator

Foto via Pixabay

 • Het dekken van onderhoud en reparaties aan installaties. De huurgarantieverzekering dekt de kosten als de verhuurder een contract heeft voor de reparatie of het onderhoud van het onroerend goed, dat het resultaat is van de verhuur.
 • Juridische, telefonische bijstand.
 • Dekking bij gemiste huurinkomsten. Dit is de belangrijkste dekking bij dit soort verzekeringen. Wanneer de huurder de huur niet meer overmaakt, zorgt de verzekering ervoor dat niet-betaalde huur alsnog uitbetaald wordt. De verzekering heeft natuurlijk wel een aantal regels waar bij wanbetaling aan moet worden voldaan. Neem deze goed door om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Andere dekkingen of bijstand als het het gehele pand of buren betreft.
 • Gevolgen van vandalisme. De verzekeringsmaatschappij garandeert ook dekking van het onroerend goed bij diefstal of vandalisme door de huurder. Hier is echter wel een maximumbedrag aan verbonden.

Sluit een huurgarantieverzekering af

Tot slot zijn de hieronder vermelde kosten opgenomen in de juridische bijstand van de huur verzekering:

 • Kosten voor experts en advocaten
 • Borg bij strafprocedures
 • Rechtbankkosten en andere betalingen in verband met de behandeling van de procedure
 • Notariskosten
 • Advocaatkosten (met vastgestelde maximumbedragen)

Is er nog iets wat je wilt weten over de huurgarantieverzekering?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

2 reacties

 • Wat is de premi voor een huurverlies verzekering per jaar en welke voorwaarden zijn er aan verbonden

  • Hallo Ria van Riel,
   Je hebt nu contact opgenomen met het reisblog van ShBarcelona.
   Indien je interesse hebt in een huurgarantieverzekering voor een appartement in Barcelona, neem dan vooral contact op met ons kantoor. Zij zullen je dan doorverbinden met de afdelingen verzekeringen.
   Vriendelijke groeten,
   Daniella

Laat een reactie achter