blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Is het rendabel om in Spanje te investeren in een parkeerplaats?

investeren in parkeerplaats in spanje
Geschreven door Daniella

Investeren is van alle tijden en behalve het aankopen van woonruimte vragen mensen zich geregeld af of het rendabel is om in Spanje in een parkeerplaats te investeren. Mensen overwegen dit om (extra) inkomsten te genereren. Als jij hier ook over aan het denken bent, lees dan onderstaand artikel waarin we je iets meer vertellen over alles wat erbij komt kijken. Het maakt een beslissing nemen wellicht iets makkelijker.

Waarom investeren in een parkeerplaats?

Er zijn vele redenen waarom investeren in een parkeerplaats een goed idee kan zijn, maar misschien is de opbrengst van de verhuur ervan – die ongeveer op 2% per jaar wordt geschat – wel de belangrijkste. In grote steden waar meer vraag is, kan dit percentage zelfs oplopen tot maar liefst 6%. Investeren in een parkeerplaats in Barcelona zal daarom meer opleveren dan ditzelfde doen in een kleinere stad.

Als je dit vergelijkt met de te behalen opbrengsten bij andere financiële producten, is het meteen duidelijk dan investeren in een parkeerplaats je zeker geen windeieren zal leggen. Daarnaast mag je niet vergeten dat elke investering in een vorm van onroerend goed sowieso een goed idee is, want deze objecten worden naar verloop van tijd alleen maar meer waard. Je investeert dus op een goede manier voor de lange termijn.

Ontdek parkeerplaatsen in Barcelona

Waar rekening mee houden bij investeren in een parkeerplaats?

Je weet nu waarom investeren in een parkeerplaats in Barcelona – of elke andere grote stad – een prima idee is en geld in het laatje brengt. Er zijn echter meer factoren die je mee moet laten wegen als je het idee hebt om onroerend goed van dit type te kopen. We geven je hieronder wat zaken om over na te denken:

Lage aanschafprijs

Een parkeerplaats kopen als investering vraagt natuurlijk om een veel lager bedrag dan investeren in een appartement. Je vindt soms namelijk al een parkeerplaats voor 15.000 euro. De prijs hangt natuurlijk direct af van de zone waarin deze zich bevindt. Wil je met zekerheid en een goed gevoel een parkeerplaats in Barcelona kopen? Laat je dan begeleiden door een professional, want hij kan je alles vertellen over kosten en opbrengsten.

Soort onderhoud

Over het algemeen vraagt een parkeerplaats niet veel onderhoud. Dat wil zeggen dat de gemeentelijke lasten die je moet betalen vrij laag zijn. De kosten liggen tussen de 50 en 60 euro per kwartaal, maar ook dit is natuurlijk afhankelijk van het deel van de stad waarin de parkeerplaats ligt. Andere factoren of kenmerken van de parkeerplaats kunnen ook nog een rol spelen.

ondergrondse parkeerplaats

Foto via Pexels

Flexibiliteit in contracten

Om de aangekochte parkeerplaats op een later moment te verhuren, hoef je niet te voldoen aan de Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU of Spaanse woningwet). De clausules die erin staan zijn over het algemeen sowieso flexibeler. Toch is het aan te bevelen om een makelaar in Barcelona in te schakelen als je wilt gaan investeren in onroerend goed in deze stad. Zo ben je er zeker van dat je geld op de juiste plek terecht komt en ook iets oplevert.

Er is veel vraag naar parkeerplaatsen

Wie investeert in een parkeerplaats met als doel om deze later te verhuren, moet weten dat er ontzettend veel vraag is naar parkeerplaatsen. De toename van het aantal voertuigen in de stad zorgen ervoor dat veel mensen een vaste parkeerplek zoeken, zodat ze zeker weten dat ze hun auto (of ander voertuig) kwijt kunnen. En dit heeft dus in het algemeen al invloed op wat je parkeerplaats aan opbrengsten kan opleveren.

Investeer in een parkeerplaats in Barcelona

Hoeveel IBI betaal je voor een parkeerplaats?

Om te weten hoeveel IBI (belastingen) je betaalt, moet je rekening houden met vier elementen, zoals bijvoorbeeld de afmeting van de parkeerplaats, de plek waar deze in de stad ligt en het soort parkeerterrein.

Over het algemeen genomen moet je rekenen op 150 euro per jaar aan lokale belastingen. Het is daarom handig om een berekening te maken van alle voorgaande informatie en niet te vergeten dat de eigenaar van een parkeerplaats altijd verantwoordelijk is voor deze kosten. Wil je dus dat de huurder van jouw parkeerplaats betaalt voor de belastingen en niet jij? Dan moet je dit bedrag doorberekenen in de huurprijs van de parkeerplek. Een huurder kan deze kosten het jaar erop meenemen in zijn belastingaangifte.

De IBI (Impuesto sobre Bienes Inmeubles of belasting over onroerend goed) wordt normaal altijd jaarlijks betaald en – afhankelijk van in welke autonome regio je in Spanje woont – kun je er soms voor kiezen om deze in termijnen betalen.

Gerelateerd artikel: Tips voor het vinden van een parkeerplaats in Barcelona

Rekening houden met andere kosten bij een parkeerplaats

Behalve de IBI zijn er – net als bij ander onroerend goed – bepaalde kosten die voor jouw rekening komen en het is goed om hier van te voren van op de hoogte te zijn. Alleen dan kun je een goede huurprijs berekenen voor je parkeerplaats. Maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden, zijn:

  • algemene onderhoudskosten
  • verzekering voor parkeerplek
  • water en licht
  • servicekosten van pand waarin parkeerplaats eventueel ligt

Als je de boel bij elkaar optelt, zul je al snel zien dat investeren in een parkeerplaats makkelijk geld verdienen is. Het brengt minder kosten met zich mee (vergeleken bij andere investeringen) en je zult zeker snel iemand vinden die jouw parkeerplek van je wil huren.

Vind een parkeerplaats in Barcelona met behulp van ShBarcelona’s deskundige makelaars.

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter