blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vervoer

Wat je moet weten over parkeren in Barcelona

parkeren bij montjuic
Geschreven door Daniella

Zoals dat bij elke grote stad het geval is, is parkeren in Barcelona niet eenvoudig, vooral niet als je in het centrum je auto kwijt wilt midden op de dag.

Om vervoersproblemen te voorkomen kun je wanneer je je binnen de stad wilt verplaatsen het beste de metro pakken. Ook de bus, de Ferrocarriles de la Generalitat of de RENFE zijn goede alternatieven.

Maar goed, als er echt geen andere manier voor je is dan met de auto te komen en je wil deze in de stad kwijt, dan is er een aantal zaken die je moet weten. Wanneer je bijvoorbeeld in het weekend naar Barcelona komt is het mogelijk om gratis in Barcelona te parkeren, maar ook ’s avonds na achten kan dit gratis. Dit is normaal gesproken namelijk het tijdstip dat de betaalde parkeerplaatsen vrijgegeven worden.

  • appartementen in Barcelona

 

Door de week heb je de groene zone, blauwe zone en laad- en loszone die alleen voor geautoriseerde voertuigen bestemd is, maar op zaterdag en zondag kan iedereen hier zijn auto kwijt.

In dit artikel gaat ShBarcelona in op alles wat je moet weten over parkeren in Barcelona, of het nou om gratis parkeren gaat, of om het vinden van de meest gunstige prijzen voor een goede parkeerplaats in de stad.

Wil je een gegarandeerde parkeerplaats in Barcelona?

Voor Barcelona en andere steden in Spanje kunnen wij een parkeerapp aanbevelen vanwege de voordelige prijzen die ze hanteren. De app is zowel voor Android als iOS beschikbaar en je kunt er ook via de volgende link komen: Parclick.

Parking Barcelona

Ontdek hoe in Barcelona te parkeren

parkeerplaats met auto's

Foto via Pixabay

Aan de rand van de stad is het vaak minder dichtbevolkt en hier kun je meestal gratis parkeren in Barcelona. Een goed voorbeeld hiervan is Zona Universitaria of het hoger gelegen gedeelte van Poble Sec, dichtbij Montjuic.

In deze delen van de stad kun je je auto voor langere tijd kwijt zonder hiervoor te hoeven betalen, maar je moet wel in de gaten houden dat je auto niet afgesleept kan worden in verband met een sportevenement of om andere redenen (duidelijk met borden gemarkeerd, voorzien van datum en tijdstip). Wanneer je meer wilt weten over kosteloos parkeren, lees dan dit artikel over Gratis parkeren in Barcelona.

Het enige nadeel van dit type parkeerzones is dat het geen zin heeft om hier te parkeren als je er te ver vandaan woont, want dan moet je nog steeds het openbaar vervoer pakken om bij je eigen geparkeerde auto of weer thuis te komen.

Verschillende parkeerzones in Barcelona

In Barcelona maakt men gebruik van verschillende parkeerzones, zoals bijvoorbeeld de blauwe zone (Zona Azul), de laad- en loszones en de groene zone (Zona Verde) die bestemd is voor inwoners van de stad. We zullen de verschillende typen parkeerzones in de Ciudad Condal nader toelichten en de voordelen en mogelijkheden benadrukken.

1. Zona Verde

Deze zone wordt gemarkeerd met groene lijnen die geverfd zijn op het asfalt. Er zijn 22 groene zones in de stad en deze werken vooral prettig voor de mensen die in dit gebied wonen, omdat ze voor het parkeren in deze zone maar een euro per week hoeven te betalen. Hiervoor moet je wel een bewonerskaart geregeld hebben.

Wie geen bewonersparkeerkaart heeft, betaalt andere prijzen bij de automaat en er is dan ook een maximum van 1 of 2 uur aan het parkeren gesteld. Raadpleeg voor meer informatie hierover de website www.areaverda.cat.

Let altijd op de nabije parkeerborden om zeker te weten dat je auto goed geparkeerd staat.

dame loopt in parkeergarage naar auto

Foto via Pixabay

2. Zona Azul

Je kunt ook in Barcelona parkeren door de blauwe zone te gebruiken en dit is een gebied waar iedereen voor een beperkte duur zijn auto kwijt kan. Afhankelijk van het gebied kun je hier tussen de 1 en 4 uur je auto parkeren.

Betaald parkeren in de blauwe zone vindt plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 14.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Ook dien je te betalen bij het strand en in het centrum van de stad, waar je ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen dient te betalen.

Het doel van de blauwe zone is om auto’s snel en dichtbij facilititeiten te kunnen krijgen en de omloopsnelheid te bevorderen.

Wanneer je in dit gebied wilt parkeren, koop je een kaartje bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat en leg je deze goed zichtbaar in je auto. De parkeerautomaten zijn goed te herkennen op de stoep en ze zijn dan ook niet anders dan in andere grote Europese steden.

Wanneer iemand van de Guardia Urbana binnen het gebied gaat controleren, kan hij zien of je voor die parkeerplek betaald hebt en tot hoe laat je er mag staan, zodat je geen boete krijgt.

Zodra je geparkeerd hebt is het dan ook goed om even te controleren wat de richtlijnen voor die parkeerlocatie zijn, want dit is de enige manier om boetes of afslepen te voorkomen.

Een parkeerovertreding bij fout parkeren kost je meer dan 100 euro en de afsleepdienst kost je minimaal 150 euro, dus het gaat om veel geld!

Wil je meer over de blauwe zone in Barcelona weten, klik dan op de link om het artikel dat we hier eerder over geschreven hebben te kunnen lezen.

parkeren langs de weg

Foto via Pixabay

3. Laden en lossen

Het laatste type parkeerplek is die waar laden en lossen mogelijk is en dit wordt aangeduid met de naam Distribución Urbana de Mercancías (of DUM). Parkeren aan de straat gebeurt hier van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur, behalve die in het centrum, want dezen worden ook op zaterdagochtend door transporteurs gebruikt.

Je herkent dit type parkeerzone door de gele lijnen op de grond en vaak liggen deze parkeerplaatsen op de hoeken van de straten. Voor beroepsmatig gebruik mag je hier maximaal 30 minuten gratis parkeren. Buiten de eerder geschetste uren mag iedereen hier parkeren en dat houdt dus in dat ze ideaal zijn voor het gratis parkeren in Barcelona in het weekend.

Kun je in het weekend je auto in Barcelona kwijt?

Op zaterdag of zondag je auto in de stad parkeren is een hele andere zaak! Waarom? Parkeren in het weekend in Barcelona is gewoon iets makkelijker dan doordeweeks.

Het is dan makkelijker om een gratis parkeerplek in de stad te vinden, omdat de groene en blauwe zones veel rustiger zijn.

Wanneer je dus in het weekend in Barcelona bent en je auto kwijt wilt, hoef je alleen maar te zoeken naar de blauwe of groene zones. In het weekend kun je in een groot deel van deze zones namelijk gratis in Barcelona parkeren.

dame zit in auto met tablet

Foto via Pexels

Hoe dan ook, we adviseren altijd op de bewegwijzering te letten, aangezien het per seizoen in dit gebied kan verschillen. Dicht bij zee, bijvoorbeeld, moet je gedurende de zomer wel gewoon op elke dag van de week betalen voor je parkeerplaats.

En ditzelfde geldt eigenlijk ook voor het centrum van Eixample, waar je soms gratis en soms betaald parkeren hebt.

Het is verder nog goed om te weten dat er bepaalde busbanen zijn waar je in het weekend wel gewoon op mag parkeren. Dat kan dan vanaf vrijdag om 12 uur ’s nachts tot maandagochtend 7 uur. Bekijk de verkeersborden goed of het is toegestaan op de busbaan waar jij wilt parkeren.

Er komen steeds meer gratis parkeerplekken in Barcelona bij voor het weekend, maar je moet altijd zelf checken voordat je je auto ergens achter laat.

Let dus altijd goed op de verkeersborden, want er zijn zones waar je in het weekend juist niet mag parkeren, zoals in het echte centrum en winkelgebieden.

 

Weet jij waar je nog in Barcelona kunt parkeren?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter