blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Leven in Barcelona

Zo werkt de blauwe parkeerzone in Barcelona

straatbeeld barcelona
Geschreven door Daniella

Een parkeerplek in Barcelona vinden kan lastig zijn en gratis parkeren in Barcelona is bijna onmogelijk. Daarom heeft de Gemeente Barcelona een parkeerverordening opgesteld, waarmee ze orde in de chaos van het parkeren schept.

Als je tijdens je verblijf in een appartement in Barcelona niet weet hoe de blauwe parkeerzone (Zona Azul) werkt, is het handig dat ShBarcelona het een en ander met betrekking tot parkeren op een rijtje heeft gezet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  • appartementen in Barcelona

 

Wil je een gegarandeerde parkeerplaats hebben bij aankomst?

parclick

 

Wat betekent de blauwe parkeerzone?

Binnen het integrale beheer van parkeerplaatsen in Barcelona heb je twee opties: de blauwe zone en de groene zone.

In de blauwe parkeerzone, waar dit artikel vandaag over gaat, kun je elk voertuig met parkeerkaartje dat je uit de parkeermeter hebt gehaald, voor de tijd die op het kaartje staat aangegeven parkeren.

verkeer in barcelona

Foto via Pixabay

In principe is de blauwe parkeerzone bestemd voor voertuigen van bezoekers aan de stad en niet voor inwoners van de stad. Voor deze laatste categorie is er de groene parkeerzone.

Je herkent beide zones aan de markeringen op de weg, aan de omlijning van de parkeerplek. De groene zone heeft groene strepen en de blauwe zone heeft blauwe belijning.

Overal staan strategisch geplaatste parkeerautomaten, zodat je als bestuurder of bijrijder makkelijk een parkeerkaartje kunt halen. Dit kaartje moet van buitenaf goed zichtbaar in je auto worden geplaatst.

Liever appartement met parkeerplaats huren?

Met de blauwe zone wordt de doorstroom van voertuigen binnen het stedelijk gebied (in de buurt van dienstverlenende bedrijven, winkelgebieden, ziekenhuizen en scholen) bevorderd.

Op deze manier beperk je te lang achtereenvolgens parkeren door steeds dezelfde auto’s en kunnen er meer mensen genieten van een parkeerplek en hun boodschap doen. In Barcelona bevinden zich ongeveer tienduizend parkeerplaatsen in de blauwe parkeerzone.

Gerelateerd artikel: Een auto in Barcelona huren

Tijden voor betaald parkeren binnen de blauwe zone

De tijden voor het betaald parkeren in de blauwe zone vallen samen met de tijden waarop het in de stad het drukst is. Houd bij het zoeken naar een parkeerplaats in de blauwe zone rekening met de volgende tijdschema’s, die ook nog afhangen van het gebied waarin je je bevindt:

  • Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.
  • Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur.
  • Van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.
  • Van maandag tot en met zondag (inclusief feestdagen) van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.
auto's bij rotonde barcelona

Foto via Pixabay

Houd er daarnaast ook rekening mee dat tijden kunnen wijzigen afhankelijk van het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan parkeren bij het strand of tijdens een evenement. Volg in deze gevallen de dienstregelingen op de borden en check de automaat goed bij je parkeerplaats.

Tarieven blauwe parkeerzone

Er zijn vier soorten tarieven: A, B, C en D. Het tarief is afhankelijk van hoe groot de vraag naar het parkeerterrein is.

Zone A is dan ook het duurst en dit tarief wordt toegepast in drukke gebieden, zoals in het centrum van Barcelona dat Ciutat Vella heet, aan de Passeig de Gràcia en aan sommige delen van de Avinguda Diagonal.

De andere tarieven zijn lager, afhankelijk van de drukte in het gebied. En het tarief in zone D is het goedkoopste. De tarieven zijn als volgt:

  • Zone A: De maximale parkeertijd is – afhankelijk van de zone – 1 of 2 uur. Prijs: €2,50/u.
  • Zone B: De maximale parkeertijd is 2 uur. Prijs: €2,25/u.
  • Zone C: De maximale parkeertijd is 3 uur. Prijs: €1,96/u.
  • Zone D: De maximale parkeertijd is 3 uur. Prijs: €1,08/u.

We adviseren altijd om de tarieven en parkeertijden te checken op de borden en bij de parkeermeters in het betreffende gebied.

hoge flatgebouwen met grote parkeerplaats op voorgrond

Foto door mjaniec via Visualhunt

Kaart van gebieden met Barcelona blauwe parkingzones

De gemeenteraad van Barcelona heeft voor haar parkeerders een overzichtelijke kaart met de blauwe en groene zones in Barcelona. Klik hier als je de kaart wilt bekijken.

Gerelateerd artikel: Over het openbaar vervoer in Barcelona

De parkeermeter nader uitgelegd

De parkeerautomaat gebruiken duurt soms langer dan nodig is, omdat er wat twijfel en verwarring kan ontstaan bij de blauwe zone. Hieronder geven we enkele tips over hoe de parkeermeter werkt en hoe je deze gebruikt:

Je kunt betalen met muntgeld of met je pinpas. Als je met munten betaalt, moet je allereerst het betreffende tarief selecteren en daarna muntjes invoeren, totdat je de gewenste tijd hebt bereikt.

parkeetautomaat barcelona

Foto door puregin via Visualhunt

Klik op de knop om het kaartje af te drukken en plaats deze in de auto om een boete te vermijden. Als je je vergist, annuleer dan het kaartje voordat je het hebt geprintt en kunt pakken.

Een andere optie – waarbij je geen kaartje achter de voorruit hoeft te leggen – is betalen via Smart Ticket. Het enige verschil is het invoeren van het kenteken van je voertuig zodra je het tarief en de tijd hebt geselecteerd.

Na het invoeren van de gegevens hoef je geen kaartje meer op het dashboard te leggen, je hebt alleen een geprint bewijs van het invoeren van je kenteken nodig.

Boek nu je woning in Barcelona

Betalen met je pinpas is heel eenvoudig. Zodra je het tarief voor je parkeerplaats hebt geselecteerd, kun je je pinpas invoeren. Wacht dan totdat wordt aangegeven dat je je pinpas weer kunt verwijderen, neem je pas weer en selecteer de gewenste tijd.

Nu hoef je alleen nog maar je kaartje te pakken en in de auto te leggen. Tot slot heb je bij de parkeermeter zelf de mogelijkheid om een boete wegens overschrijding van de op het ticket vermelde parkeertijd af te kopen, wanneer de tijdsoverschrijding niet meer dan de helft van de eerder betaalde tijd bedraagt. 

Wel gratis je auto kwijt? Parkeren net buiten Barcelona en dan het OV pakken is dan een optie.

Heb jij al eens in de blauwe zone in Barcelona geparkeerd?
Als je tips hebt, zijn die welkom!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter

two × two =