blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Hoeveel kost de overdracht van een woning in Barcelona?

stel zit aan tafel papieren te lezen
Geschreven door Daniella

Gefeliciteerd! Als je bij dit artikel bent aanbeland, betekent dit dat je waarschijnlijk op het punt staat om een huis te kopen en op naam te laten zetten. Wat soms niet voor iedereen duidelijk is, is hoeveel het kost om je huis officieel te laten registreren. Hiermee bedoelen we wat de kosten zijn voor de inschrijving van de woning onder jouw naam bij het Kadaster.

Een appartement in Barcelona kopen en het wettelijk registreren vraagt om de diensten van een notaris, want hij is de enige die dit proces kan regelen. Lees vooral de rest van dit artikel van ShBarcelona en aan het einde zal alles over de kosten van de registratie van je woning duidelijk zijn.

  • koop appartementen barcelona

 

Waarom moet je woning geregistreerd worden?

Het juridische document van de aankoop van een woning (eigendomsakte) toont aan dat de transactie compleet is. Hierin staan alle gegevens van het huis, zoals details over de ligging, de totale oppervlakte van woning en eventueel grond, de waarde van de woning en eventueel van de hypotheek, et cetera.

Dit document is dus van groot belang bij de aankoop of verkoop van een woning. Zowel koper als verkoper moet het eens zijn over de voorwaarden en kenmerken in het document en de notaris is de enige die de transactie vervolgens kan bekrachtigen.

hand, pen en papieren ondertekenen

Foto via Freepik

Kort gezegd biedt de eigendomsakte de rechtsgeldigheid bij het veranderen van eigenaar wanneer het gaat om onroerend goed. Het document staat garant voor het feit dat de koper eigenaar van de woning is en dat de overdracht dus niet meer teruggekeerd kan worden.

Wanneer het een nieuwe woning betreft die al ingeschreven staat bij het Kadaster kan dit het verkoopproces versnellen wanneer er interesse in de woning is, omdat belangstellenden informatie over het onroerend goed kunnne opvragen. Het wordt dan duidelijk van wie het is, welke schuld erop rust wanneer men een bewijs hiervan opvraagt. In Spanje heet dit een Nota Simple.

Huis in Barcelona kopen?

Wat kost de overdracht van de woning?

Wanneer je al begonnen bent met de aankoop van een appartement in Barcelona, dan weet je al dat je een bepaald bedrag zelf gespaard moet hebben om de Kosten Koper en het afsluiten van de hypotheek te kunnen betalen.

📌 Doorgaans geldt dat je 10 tot 12 % van het aankoopbedrag van de woning zelf op zak moet hebben om de registratie officieel te kunnen laten voltooien.

Daarom is het zo belangrijk wat de hoogte van het aankoopbedrag is. Het is goed om te weten dat er drie soorten waardebepalingen zijn: 

  • De werkelijke waarde – dit is de waarde die door de vastgoedmarkt bepaald wordt
  • De Kadastrale waarde – dit is de waarde die de Spaanse Hacienda via de Dirección General del Catastro aangeeft
  • De geregistreerde waarde – die kan lager uitvallen dan de werkelijke waarde en hierdoor betaal je minder aan overdrachtsbelastingen

Er zijn dus drie waardebepalingen: werkelijke, Kadastrale en geregistreerde waarde

Zodra de woning op correcte wijze getaxeerd is, kun je dus achterhalen welke kosten er nog meer komen kijken bij de aankoop en registratie van een woning.

man kijkt op laptop

Foto via Freepik

Je hebt spaargeld nodig om bepaalde kosten die uit de transactie voortvloeien te kunnen betalen, omdat dezen niet in de hypotheek opgenomen kunnen worden. Het gaat om de volgende kosten die je zelf moet betalen:

✅ Notaris

✅ Kadaster

✅ Overdrachtsbelastingen (BTW, ITP, aktekosten)

Hieronder gaan we voor alle duidelijkheid nog iets dieper in op de drie belangrijkste zaken bij het veranderen van eigenaar bij vastgoed. Heb je nog twijfels? Dan lees je verder in dit artikel om welke kosten het bij Kosten Koper gaat.

1) Wat brengt de notaris in rekening voor de overdracht van een woning?

Zoals al eerder gezegd vindt de overdracht altijd bij een notariskantoor plaats. Hij is volgens de wet diegene die de eigendomsakte ondertekend. De notaris is vanuit zijn beroep belast met het rechtsgeldig verklaren van het document van de woning. Je kunt dus niet om de notaris en zijn diensten heen, al zou je dit misschien wel willen wanneer je een huis op naam wilt zetten.

De vraag is dan ook wat het passeren van de akte bij de notaris gaat kosten. Allereerst is het van belang om te weten dat de kosten via de overheid vastgesteld zijn en dit betekent dat iedereen op dezelfde manier toegang tot de dienstverlening van de notaris heeft. 

Notariskosten liggen normaal gezien tussen de 600 en 1200 euro en dit bedrag is afhankelijk van de aankoopprijs van het onroerend goed. Op de factuur van de notaris wordt dit de “minuta” genoemd, maar je ziet ook wel “arancel” staan. 

Verder is het goed om te weten dat een notaris vrij is om een korting van 10% op de kosten van dienstverlening te geven, maar er geldt wel altijd een BTW-percentage van 21%.

📌 Er is nog een onderdeel dat niet in deze prijs zit en dat gaat om het aantal pagina’s. Elke door de notaris ondertekende bladzijde heeft een waarde van 3,02 euro en dit geldt vanaf bladzijde vijf.
 
man met papieren

Foto via Freepik

2) Welke kosten brengt het Kadaster in rekening?

Helaas houdt het nog niet op bij de kosten van de notaris, want er zijn ook nog andere kosten die gepaard gaan met de overdracht van onroerend goed. De volgende kostenpost op de lijst is het Kadaster.

Zij vragen tussen de 400 en 650 euro voor hun dienstverlening en als er een andere partij bij betrokken is (zoals een notaris of administratiekantoor) komen er nog extra kosten bij.

3) Welke belastingen betaal je bij de overdracht?

Laten we beginnen met de BTW voor nieuwbouw. Hiervoor geldt een percentage van 10%. Betreft het volkshuisvesting? Dan gaat het in dit geval om 4%. 

Als je een bestaande woning koopt (dus geen nieuwbouw), dan is er nog de ITP (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) en dit komt in Catalonië neer op 10% van de waarde van het onroerend goed.  

De laatste soort belasting die moet worden betaald door nieuwe eigenaren is het zegelrecht (of Impueste de Actos Juridicos Documentados, IAJD) en dat is voor woningen in Barcelona 1%.

Bekijk de diensten van ShBarcelona

Praktijkvoorbeeld kosten bij overdracht onroerend goed

Laten we een voorbeeld erbij pakken om de kosten van de overdracht van een onroerend goed inzichtelijk te maken.

Stel de situatie is als volgt: het gaat om de aankoop van een bestaande woning met een geregistreerde prijs van 250.000 euro in het district Eixample in Barcelona.

Onderdeel Percentage Prijs
Notaris 850 euro
Kadaster 650 euro
ITP 10% 25.000 euro
IAJD 1% 2500 euro
Totaal   29.000 euro

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, gaat het in totaal om 29.000 euro bij de registratie van een woning op jouw naam. Dit is omgerekend 11,6% van het aankoopbedrag van de woning. 

Het gaat altijd om ongeveer dit percentage en dit hangt vooral af van de kosten van de notaris. Alles gebeurt binnen de bestaande wetgeving. De kleine schommelingen die mogelijk zijn te wijten aan het aantal pagina’s in de akte, het aantal kopieën en de grootte van het pand.

stel met handen bij elkaar en sleutel

Foto via Pexels

Kortom: ben je bezig met de aankoop van een woning, zorg er dan vooral voor dat je op zijn minst 12% van de prijs van de woning hebt gespaard om de Kosten Koper te kunnen betalen. 

Gerelateerd artikel: Wat je moet weten over de cédula de habitabilidad in Barcelona

Is dit artikel nuttig voor je? Wat heeft het jou gekost om het huis over te schrijven?
Deel je ervaringen met onze lezers!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter