blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

5 Factoren die een rol spelen bij het kopen van een appartement voor verhuur in Barcelona

appartement kopen voor verhuur
Geschreven door Daniella

Zowel grote als kleine investeerders hebben altijd al interesse in de vastgoedmarkt gehad. Een appartement kopen voor de verhuur is economisch gezien echter voor steeds meer mensen interessant.

Trends met betrekking tot het kopen van woningen veranderen met de tijd. Op dit moment wordt niet altijd meer gekocht om er zelf in te gaan wonen, maar wordt steeds vaker een hypotheek  opgenomen om een woning te kopen die daarna verhuurd kan worden. Op deze manier kan men langdurig van extra inkomsten genieten.

Wanneer je verder leest, zul je 5 factoren ontdekken waar je rekening mee moet houden bij de overweging om een appartement te kopen voor de verhuur.

  • beheer van appartementen voor maanden barcelona

 

1. Loont het om te investeren in een huurappartement ?

Natuurlijk stel je een belangrijke vraag wanneer je overweegt te gaan investeren in vastgoed: Valt er namelijk wel winst te halen uit het kopen van een appartement en het daarna te verhuren?

Volgens de Spaanse bank was de winstgevendheid van woningen in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 6,9% en dat is ver onder het gemiddelde van 10,7% van dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Toch is het nog steeds moeilijker om hetzelfde winstpercentage te behalen uit andere financiële producten en dat komt vooral omdat er niks zo solide is als investeren in bakstenen.

Ondanks de lagere winstgevendheid – die deels te wijten is aan de crisis door Covid-19 – blijft het kopen van woningen een favoriete manier van beleggen, omdat de inkomsten uit de verhuurmarkt wel stabiel blijven.

huisje als sleutelhanger

Foto via Unsplash

2. Kun je een hypotheek afsluiten voor een appartement dat je gaat verhuren?

Ben je er eenmaal van overtuigd dat een appartement kopen en verhuren een goede investering is, dan is het tijd voor de volgende vraag: Kun je de aankoopprijs zelf financieren of heb je een hypotheek nodig voor de aankoop?

Als je de eigen middelen hebt, heb je de bank niet nodig en is het object na de aankoop volledig jouw eigendom. Als belegger is het echter ook goed om te weten dat je een hypothecaire lening kunt aanvragen voor het financieren van de aankoop van een appartement dat je daarna gaat verhuren

Op deze manier ontvang je elke maand huurinkomsten en betaal je de maandelijkse hypotheeklasten, maar kun je bij elk nieuw huurcontract wel de huurprijs weer verhogen. 

We zien dat dit een steeds grotere trend wordt op vastgoedgebied. Steeds meer mensen kopen hun eerste huis om het vervolgens in de verhuur te doen. Je ziet zelfs dat ze hun eigen huis in de verhuur hebben, terwijl ze zelf ook ergens gehuurd zitten. 

Wanneer je naar vastgoed in zijn algemeenheid kijkt, zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden dan alleen de lange termijn verhuur. Je kunt je woning ook voor de middellange termijn op de huurmarkt brengen of – indien je daar de juiste vergunning in Barcelona voor hebt – je appartement als vakantieaccommodatie aanbieden.

📌 Laat de hoogte van een nieuwe vastgoedaankoop niet meer zijn dan 40% van je bruto maandsalaris. Vraag daarnaast altijd advies aan een financieel expert.

Gerelateerd artikel: Appartement voorbereiden op verhuur

bovenverdiepingen appartementen barcelona

Foto via Unsplash

Vertrouw op onze aankoopmakelaars

3. Voor- en nadelen van het investeren in een huurappartement

Als je nog steeds aan het lezen bent, denk je ook nog steeds dat het een goed idee kan zijn om in 2021 een appartement te kopen voor de verhuur. Met alle voors en tegens die we hieronder noemen, kun je een nog betere beslissing nemen:

Voordelen:

  • Wat je profiel of status als belegger ook is, beleggen in vastgoed is voor iedereen te begrijpen. Dit is zelfs het geval als je nog maar weinig te maken hebt gehad met het kopen of verhuren van een woning of het handelen in vastgoed.
  • Na de investering kun je rekenen op stabiele inkomsten. Zoals al eerder gezegd, zijn er maar weinig financiële producten die op de lange termijn dezelfde stabiliteit bieden.
  • Wanneer je je appartement voor de lange termijn verhuurt, kun je tot 60% van de in totaal gegenereerde inkomsten aftrekken.

Nadelen:

  • De initiële investering is aanzienlijk en het kan zijn dat je voor flink wat jaren aan een hypotheek vastzit.
  • Je bent afhankelijk van huurinkomsten, terwijl er altijd het risico is van wanbetalers of krakers in je appartement (als het tussentijds leeg staat).
  • Je moet tijd reserveren om de verhuur te regelen: huurders zoeken, problemen oplossen, verzekeringen betalen, bijeenkomsten met de VvE bijwonen en wetgeving in de gaten houden.

Bij ShBarcelona kennen we het klappen van de zweep en er is maatwerk mogelijk voor elke eigenaar van een appartement. Wil je van de voordelen genieten en problemen vermijden? Vraag ons dan naar de vastgoedservices die wij aanbieden.

straatbeeld barcelona

Foto via Unsplash

4. Waar in Barcelona investeren in het kopen van een appartement voor de verhuur?

Nou je zeker weet dat het zich wel loont om een vastgoedobject te kopen en daarna te verhuren, moet je je alleen nog afvragen waar je die woning het beste kunt kopen.

Heeft de aankoop van woonruimte in Barcelona – en het daarna verhuren – jouw interesse gewekt? Prima plekken zijn dan altijd de districten L’Eixample of Gracia. Deze gebieden in Barcelona doen het altijd goed bij mensen die naar tijdelijke woonruimte op zoek zijn.

ShBarcelona is gespecialiseerd in het verhuren van appartement voor een x aantal maanden. Dit is dan ook de perfecte keuze wanneer je voor hoog rendement wilt gaan met je aangekochte appartement.

Een appartement dat je voor langere tijd wilt verhuren (dus voor meerdere jaren en met een langdurig contract), levert over het algemeen minder op dan de verhuur voor kortere termijnen

Maandcontracten zijn vaak winstgevender, omdat je vaker in een periode contracten afsluit met een doelgroep die meer te besteden heeft, zoals bijvoorbeeld studenten of mensen die naar Barcelona komen om te werken.

5. Bestaat het perfecte verhuurobject om in te investeren?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Wanneer je eenmaal weet dat je er zelf na de aankoop niet in gaat wonen, ben je ook niet op zoek naar wat voor jou de ideale woonruimte is.

Dit houdt echter niet in dat je zomaar naar een appartement gaat zoeken. Het moet nog steeds comfortabel en aantrekkelijk zijn. Daarnaast kan het leven soms verrassingen in petto hebben, waardoor je misschien toch uiteindelijk in het appartement zult gaan wonen.

Toch mag je niet vergeten dat de belangrijkste reden voor het aankopen van vastgoed niet is dat je er zelf prettig kunt wonen, maar dat het goed verhuurt en winst oplevert.

Uit eigen onderzoek is gebleken dat appartementen die het meest in trek zijn bij tijdelijke huurders in Barcelona aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • appartementen met twee slaapkamers
  • gelegen in L’Esquerra de l’Eixample of La Dreta de l’Eixample

Naar dit type woonruimte is de meeste vraag en deze vraag komt vooral van studenten die een master komen volgen of van expats die in Barcelona komen werken. De overige groep huurders heeft verschillende redenen om voor een periode korter dan 11 maanden naar Barcelona te komen. 

Wil jij je appartement maandelijks verhuren?

appartementen in barcelona

Foto via Unsplash

Kortom, het investeren in een appartement om het daarna te verhuren is een prima idee als je een woning in bezit wilt hebben, maar er niet (per direct) hoeft te wonen. Je kunt er dan elke maand inkomsten uit krijgen.

Met investeren in de huursector blijf je – ondanks de dalende prijzen door Covid-19 – nog steeds zorgen voor zekerheid en stabiliteit in de toekomst.

Gerelateerd artikel: De 6 beste studentenwijken in Barcelona

Ben jij van plan te gaan investeren in het kopen van een huurappartement?
Deel je mening of stel je vragen hieronder!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter