blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Wat is een parasietwoning?

moderne bouwconstructie
Geschreven door Daniella

Het woord “parasietwoning” klinkt een beetje vreemd, maar het is het logisch gevolg van de situatie die de stad – met het gebrek aan ruimte – en bouwontwikkelingen doormaken. Het is een prima alternatief voor een normaal huis en onderscheidt zich door efficiënter en verantwoord wonen en consumeren.

Vandaag vertelt  het team van ShBarcelona je in dit artikel graag meer over het fenomeen parasietwoningen.

Gerelateerd artikel: Het huis van de toekomst

Parasietwoning; wat is het en waar dient het voor?

El Sindicato de Arquitectura heeft hier een project van gemaakt en het heeft als doel dat we na gaan denken over wat we moeten veranderen aan onze manier van leven om de planeet in stand te kunnen houden. Het liefst zien we de milieucrisis namelijk verdwijnen en de natuur herstellen, of in ieder geval weer in evenwicht geraken.

compact interieur

Foto via Pixabay

De achterliggende gedachte is dat je met kleine dingen toch een groots effect kunt bereiken. En wat klein is, hoeft meestal niet veel te kosten en daarnaast gebruiken we er minder bouwstoffen en energiebronnen voor. De basis is een betaalbaar huis dat in de woonbehoefte voorziet van een individu of jong koppel (zonder kinderen).

Een parasietenwoning kan alleen bestaan, omdat het ‘leunt’ op een ander bestaand pand of reeds gerealiseerde constructie. Dit fungeert als een soort bron voor de ‘parasiet’ om te overleven. Dit betekent dat een parasietwoning gebruik maakt van de faciliteiten van de ‘moederwoning’ en dus wordt er op deze manier bijvoorbeeld voorzien in elektriciteit en water.

Voor dit type woning is maar een minimale investering vereist en ook het ontwerp is beperkt qua formaat. Toch wordt het concept van de parasietwoning niet direct geassocieerd met weinig financiële middelen, maar juist wel met een andere levensstijl. Wie voor een parasietwoning kiest, leeft duurzaam en modern.

Kort samengevat hebben we het hier dus over een klein gebouw dat bovenop een ander pand is geplaatst (op het dak), maar het kan ook tussen de muren van twee panden worden gebouwd (zolang dit blinde muren zijn).

Zo kan een steeg dus ineens ruimte geven aan woonruimte en dat terwijl we met zijn allen zo naarstig op zoek zijn naar extra ruimte om woningen te creëren. Een parasietwoning kan dus zelfs in opslagruimtes, magazijnen of kantoren worden aangebracht.

Gerelateerd artikel: Wat is een smart home?

Dit woonconcept is dan ook niet voor niets ontstaan. Het gaat er namelijk niet alleen om dat deze woning duurzaam is, maar op deze manier kunnen mensen met een lager salaris zich ineens wel eigen woonruimte veroorloven.

glazen constructie

Foto via Pixabay

Het concept van de ‘parasiet’ is daardoor bij architecten aangeslagen om in een speciale behoefte te voorzien. Nu worden mensen niet meer gedwongen om de stad te verlaten, maar kunnen ze in de buurt van hun werk blijven wonen. Het is de perfecte oplossing!

Daarnaast is digitaal werken ook steeds normaler en telewerken is inmiddels dus niks vreemds meer. Een kleine woning kan daarom ook gebruikt worden om van thuis uit te werken. Het vraagt enkel creatief omgaan met het beperkte aantal vierkante meters van de parasietwoning.

Wie meer wil weten over dit soort woningen, kan het kleine huisje (12 m²) in Quito, Ecuador van El Sindicato de Arquitectura eens bekijken. Het is beperkt qua afmeting, maar er kan een koppel wonen en er is een keuken, bed, complete badkamer, woonkamer en zelfs een kleine ruimte om spullen op te slaan.

Het heeft alles wat je maar nodig hebt, op maar een gering aantal vierkante meters. Met dit project als voorbeeld willen we uiteindelijk meer mensen in de stad kunnen laten wonen, zonder dat er nieuwe, grote appartementen of huizen nodig zijn.

Behalve dat kleine woningen makkelijker te realiseren zijn in een stad waar weinig bouwoppervlak is, is er ook minder budget voor nodig en vraag je minder materiaal voor de verwerkelijking van een parasietwoning.

Weet jij nog iets interessants over parasietwoningen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter