blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Welke regels gelden voor een gemeenschappelijk terras in mijn appartementencomplex?

kat kijkt vanaf terras
Geschreven door Daniella

Wanneer een appartementencomplex een gemeenschappelijk terras heeft, is het van belang goed te weten wie er recht op heeft. De regels over het gebruik van het gemeenschappelijke terras moeten vanaf het moment dat het contract ondertekend is duidelijk zijn. 

Woon jij in een pand dat een terras voor gemeenschappelijk gebruik heeft? Zo ja, dan kan dit artikel van ShBarcelona wel eens interessant voor je zijn. 

Of het nu gaat om het huren of kopen van een appartement in Barcelona, hieronder lees je hoe de regelgeving van dit soort gemeenschappelijke ruimten in elkaar zit en hoe je er achter komt of je terras gedeeld of privé is.

  • appartementen in Barcelona

 

Verschillen tussen een gedeeld en een privéterras

Wat het belangrijkste is, is te weten dat er twee typen terassen zijn: gemeenschappelijk en privé. De vraag die dan geldt is: Wie mag gebruik maken van de ruimte? Bij elk type zijn er namelijk andere regels en verantwoordelijkheden. Huur jij een penthouse met een terras? Dan kan onderstaande info nog interessanter voor je zijn!

terras met planten

Foto via Pexels

Bekijk onze appartementen met een terras in Barcelona

Een terras voor gemeenschappelijk gebruik

Wanneer we het hebben over een gemeenschappelijk terras, dan is dit een terras dat door alle bewoners gebruikt mag worden. Dit mag dan binnen de regels die de VvE aangeeft. Zij rgelen namelijk de tijden waarop en welke activiteiten er op het terrras plaats mogen vinden.

Een gemeenschappelijk terras voor privégebruik

Het kan voorkomen dat alle verdiepingen van een pand toegang tot hetzelfde terras hebben. Het kan ook het geval zijn dat alleen de twee bovenste appartementen via hetzelfde trappenhuis naar het dakterras kunnen, zolang ieder appartement maar een eigen sleutel tot het terras heeft. 

Wanneer jouw appartement een eigen terras heeft, kun je jezelf gelukkig prijzen, want dan heb je een unieke situatie waarin alleen jij maar gebruik kunt maken van dat terras. 

Natuurlijk moet er – ook wanneer je als bovenste appartement toegang tot een terras hebt – goedkeuring verleend zijn door de VvE. 

📌 Een gemeenschappelijk terras enkel voor privégebruik moet vastgelegd zijn in het huur- of koopcontract van het appartement.

Hoe weet je of een terras privé of gedeeld is?

Je bent dit artikel nog aan het lezen en dat betekent waarschijnlijk dat je een appartement met terras in Barcelona wilt huren, of er al woont en wilt weten hoe het zit met jouw terras. 

In beide gevallen kun je er achter komen of het terras privé of gedeeld is door het Huishoudelijk Reglement van de VvE te raadplegen. Hierin vind je de belangrijkste regels over hoe alle bewoners van het pand dienen samen te leven. 

vrouw hangt over rand balkon

Foto via Freepick

Ontdek ShBarcelona

De wetten en regels m.b.t. terrassen voor gemeenschappelijk gebruik

Er zijn twee normen die het gebruik van gemeenschappelijke terrassen reguleren. Aan de ene kant hebt je de Ley de Propiedad Horizontal en aan de andere kant heb je artikel 394 van het Burgerlijk Wetboek.

Wat zegt de Ley de Propiedad Horizontal?

Artikel 7.1:

Elke eigenaar van een appartement of winkelruimte mag bouwkundige elementen, installaties of andere aspecten wijzigen, zolang dit maar geen afbreuk doet aan de veiligheid, algemene structuur, uiterlijke vorm of staat van het pand. Ook mag het geen afbreuk doen aan de rechten van andere woningbezitters en moet je de voorzitter van de VvE van te voren van je plannen op de hoogte brengen.

En wat zegt het Burgerlijk Wetboek?

Artikel 394:

Elke bewoner mag gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten, zolang hiervoor toestemming verleend is die overeenkomt met het gebruik er van. Verder mag de ingebruikname het belang van de woongemeenschap niet schaden en het gebruik mag andere bewoners niet er van weerhouden er ook gebruik van te maken.

Samenvattend wil dit dus zeggen dat je het gemeenschappelijk terras voor verschillende doeleinden mag gebruiken, zolang het maar geen schade toebrengt aan het gebouw, de VvE toestemming heeft verleend en de andere bewoners ook gewoon gebruik kunnen blijven maken van het terras. 

Het is daarom wel aan te bevelen om met de VvE in overleg te treden over wat er precies wel en niet mag in gemeenschappelijke ruimten, waaronder het terras.

terras met stoelen en tafel en uitzicht op zee

Foto via Freepick

Gerelateerd artikel:  Laatste wijzigingen in de Wet op Stedelijke Verhuur (LAU)

Veelgestelde vragen over gedeelde terrassen

Hieronder zullen we enkele van de meest gestelde vragen behandelen over het gebruik van een gemeenschappelijk en privéterras. 

Mag ik een afscherming plaatsen langs mijn privéterras?

De Ley de la Propiedad Horizontal zegt hierover het volgende:

Elke eigenaar van een appartement of appartementencomplex mag bouwkundige elementen aanpassen… maar de veranderingen moeten voordat de werkzaamheden uitgevoerd worden medegedeeld worden aan de VvE.

Dit betekent dat je altijd met de VvE in contact moet treden om te overleggen of de afscheiding die jij wenst mag plaatsvinden. Het betreft namelijk het wijzigen van een bouwkundig onderdeel van het pand. 

Mag ik was laten drogen op het gemeenschappelijk terras?

Je ziet het bijna overal: mensen die hun was lekker in het zonnetje laten drogen op het terras. Er is geen algemeen verbod op deze activiteit, al kun je het beste de Huisregels van jouw complex erop naslaan om te zien of het officieel is toegestaan.

Huur je een appartement waar geen plek is om je was op te hangen? Check dan bij de eigenaar van het complex of je toegang tot het dak kunt hebben om je was te drogen.

was aan de waslijn

Foto via Pexels

Mag ik een feestje houden op een gemeenschappelijk terras?

Wanneer je toegang hebt tot een terras, mag je er samenkomen met anderen. Hou echter wel rekening met de volgende regels:

  1. In het Huishoudelijk Reglement vind je terug welke soorten evenementen worden toegestaan. Je kunt dit ook navragen bij de voorzitter van de VvE.
  2. Er gelden gemeentelijke verordeningen die over tijden en de hoeveelheid geluid gaan om problemen te voorkomen.

Als ik geen gebruik maak van het gemeenschappelijk terras, moet ik dan wel bijdragen aan reparaties er van?

Iedereen die in het complex huurt, draagt bij aan de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van het terras. Zelfs als het een gemeenschappelijk terras voor privégebruik is, worden alle kosten van gemeenschappelijke ruimten met elkaar gedeeld. Dit betekent dus automatisch dat iedereen meebetaalt aan het onderhouden en repareren van het terras. 

Er is maar één uitzondering hierop: wanneer aangetoond kan worden dat de bewoner van het appartement het terras zelf beschadigd heeft, het terras verkeerd gebruikt is of niet onderhouden is.

Verder zijn er vele regels die gaan over gemeenschappelijke ruimten binnen appartementencomplexen. Hiervoor kun je het beste altijd het Huishoudelijk Reglement lezen, want dan weet je pas wat er wel en niet mag. 

Wat bij twijfel ook kan helpen is het inschakelen van een makelaar bij het huren of kopen van een appartement. Je kunt ShBarcelona vertrouwen, omdat we elk detail in het huur- of koopcontract zorgvuldig checken. Hieronder vallen ook de regels over het gebruik van een gemeenschappelijk terras. Zo heb je duidelijkheid en zekerheid vanaf het allereerste moment.

Gerelateerd artikel: Voorbeeldcontract voor huurwoningen

Maak jij gebruik van een gemeenschappelijk terras?
Heb je er problemen met medebewoners over gehad?

Deel je ervaring in het commentaarvak hieronder!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter