blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

10 regels voor prettig wonen in een appartementencomplex

oma op stoep
Geschreven door Daniella

In een gebouw met heel veel medebewoners wonen is niet altijd makkelijk. Om goed met elkaar door een deur te kunnen, gelden er bepaalde regels voor wanneer je met meerdere mensen in een pand woont. Hier kun je je dan ook het beste aan houden gedurende de tijd dat je er woont.

Net als bij een groot gezin, is elk pand een gemeenschap op zich en dat wil zeggen dat elk appartementencomplex regels kan opleggen aan de bewoners. Deze mogen niet in strijd zijn met de wet.

In dit blogartikel van ShBarcelona leggen we je de 10 regels uit die je als goede buur zou moeten naleven. Het levert een prettige tijd en sfeer op in je complex met medebewoners.

Denk maar eens goed na of jij en je medebewoners deze regels al in acht nemen. Is dit niet zo? En is het lastig om met je buren in overleg te gaan hierover? Lees dan in ieder geval het gehele artikel, zodat je te weten komt welke regels normaal zijn om goed met elkaar in een pand samen te kunnen leven.

  • koop appartementen barcelona

 

Ley de Propiedad Horizontal

Voordat we dieper op het onderwerp ingaan, is het goed om te weten dat er een Ley de Propiedad Horizontal (wet voor horizontale eigendommen of appartementen) is. Hierin worden de rechten en plichten van de eigenaars vastgelegd.

Daarnaast wordt in deze wet aangegeven wat de bevoegdheid van de VvE is, hoe de benoeming van functies plaatsvindt en welke belangrijke richtlijnen er verder nog zijn voor woongemeenschappen.

grote groep mensen eet samen

Foto via Pexels

Ken jij ShBarcelona al?

De oprichtingsakte

De Ley de Propiedad Horizontal schrijft ook voor dat alle panden een oprichtingsakte moeten hebben. Dit is een akte waarin de zaken rondom het appartementencomplex worden geformaliseerd. 

In deze oprichtingsakte wordt in percentages uitgedrukt wat de waarde van een bepaald deel van het pand (appartement of bedrijfsruimte) is ten opzichte van de totale waarde van het complex. 

In de oprichtingsakte van het complex wordt ook aangegeven welk deel van het gebouw bestemd is voor gemeenschappelijk gebruik en wat enkel voor privégebruik is. Hiermee wordt aangeduid wie verantwoordelijk is in het geval van schade en reparaties.

Gerelateerd artikel: Het kwaliteitsbeheersysteem van ShBarcelona

Statuten

Iets anders zijn de statuten van het pand, maar dit wordt vrijwillig opgesteld en is niet verplicht. Over het algemeen zie je in dit document verplichtingen terug die te maken hebben met verzekeringen, reparaties en onderhoud aan pand en gevel.

“Wie betaalt voor een ondergelopen terras? En wie is verantwoordelijke voor het schoonmaken van de patio van de onderburen? Het zijn allemaal vragen die beantwoord kunnen worden in de oprichtingsakte en statuten. Deze documenten maken dan ook deel uit van de samenlevingsregels in het complex.”

Reglement of interne voorschriften

Als laatste bepaalt de Ley de Propiedad Horizontal ook nog dat elk pand zijn eigen regels voor haar bewoners mag opstellen. De eigenaars kunnen dus vast laten leggen wanneer bijvoorbeeld het zwembad dat bij het complex hoort open mag zijn, wanneer de binnentuinen opengaan, et cetera.

Om op enig moment veranderingen in dit reglement aan te brengen, moet een meerderheid van de VvE instemmen met een verzoek.

wijk van boven gezien

Foto via Unsplash

Zoek jij woonruimte in Barcelona?

10 Basisregels die je moet volgen wanneer je in een appartementencomplex woont

Nu je weet welke wetten en documenten er gelden, gaan we eens wat gedetailleerder kijken naar de 10 basisregels voor het samenleven in woongemeenschappen.

1. Zorg goed voor gemeenschappelijke ruimten

Hoe iedereen de gemeenschappelijke ruimten gebruikt, ligt vaak gevoelig en zorgt ook vaak voor problemen. Van het hele pand is dit immers de ruimte die iedereen gebruikt en die het meest met anderen gedeeld moet worden. 

Laat geen afval achter in de parkeergarage (als die bij het appartement zit) en blokkeer nooit de gangen met een fiets of kinderwagen.

📌 Laat nooit afval achter in de parkeergarage en blokkeer geen gangen met een fiets of kinderwagen.

2. Draag altijd bij aan de gemeenschappelijke servicekosten

De gemeenschappelijke bijdragen worden gebruikt om het pand in goede staat te houden. Zodra jij dit bedrag niet meer overmaakt, kunnen er misverstanden en problemen ontstaan. 

📌 De VvE kan je zelfs aanklagen wanneer je je gemeenschappelijke servicekosten niet betaalt.

3. Respecteer ingestelde rusturen in het pand

Dit is een van de belangrijkste regels wanneer je met veel mensen in een pand woont. Dit houdt in dat je in elk appartementencomplex ’s nachts voorkomt dat er geluid of andere overlast is. Je mag wel gewoon geluid maken tussen 8 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. 

Ga dus niet buiten die uren je meubilair in huis verplaatsen of de muziek hard aanzetten. Ook als je wekker vroeg gaat beginnen met luidkeels zingen is niet aan te raden als je goed overweg wilt kunnen met je buren. 

📌 Verplaats meubels alleen als er daglicht is en het liefst laat je je benedenburen nog even iets weten van te voren. Zo kun je problemen vermijden.

4. Houd de waarde van het pand in stand

Voor de buitenkant van het pand geldt hetzelfde als voor de gemeenschappelijke ruimten: ga niet op eigen houtje iets veranderen aan het exterieur van het gebouw.

📌 Mag ik reclame buiten ophangen? Je mag niks aan de gevel of het balkon veranderen zonder expliciete toestemming van de eigenaar van het pand.
 
woonwijk en stad in de verte

Foto via Unsplash

5. Stel jezelf voor aan nieuwe buren

Het maakt niet uit of je de nieuwe huisbaas bent, of dat je een nieuwe huurder bent, het is altijd aan te bevelen om je even voor te stellen aan nabije buren. Houd een beetje contact met elkaar. 

📌 Je buren zijn altijd in de buurt en kunnen hulp bieden als er een noodgeval in huis is. Het is daarom van belang dat je normaal met hen op kunt schieten.

6. De voorzitter van de VvE is geen politieagent

Volgens de wet is de voorzitter van de VvE de wettelijke vertegenwoordiger van het pand zolang zijn ambtstermijn geldig is. Hij houdt het reilen en zeilen in en om het pand dus in de gaten. Dit betekent echter niet dat hij in zijn eentje alle conflicten moet oplossen of dat hij zijn mening mag opleggen aan de bewoners.

📌 Een voorzitter kan wel vragen te stoppen met activiteiten die overlast veroorzaken. Ook kan hij via gerechtelijke weg verzoeken schulden te betalen en een vergadering van het VvE inlassen en voorzitten.

7. Werk altijd mee en heb een constructieve houding

Open en eerlijk tegen elkaar zijn is de basis van een langdurige en goede relatie. Zorg dat je bij vergaderingen aanwezig bent om problemen mee op te lossen. Je ziet je buren en flatbewoners (bijna) dagelijks en daarom is het belangrijk de sfeer goed te houden.

📌 Normaal vinden vergaderingen van het VvE in de avond plaats en aanwezigen zijn dan meestal moe na een dag werken. Blijf rustig en heb geduld.

Gerelateerd artikel: 5 Factoren die een rol spelen bij het kopen van een appartement voor verhuur in Barcelona

8. Let op bij het bewateren van je planten

Dit lijkt iets vreemds, maar je kunt in Barcelona niet zomaar op elk moment van de dag je planten water geven. Doe dit ’s avonds laat, zeker wanneer je een balkon aan de straatkant hebt en er een stoep onderdoor loopt. Buren en voetgangers zullen anders op een natte stoep lopen en uit kunnen glijden (of nat worden). Voorzichtig dus!

9. Schade veroorzaakt door buren

Wanneer de buren voor schade zorgen, zijn zij verantwoordelijk voor het verhelpen van deze schade. Dit kan door iemand anders in te huren voor reparaties of door dit zelf te doen. Om conflicten tussen bewoners op te lossen zijn er zelfs speciale verzekeringen.

10. Reglement omtrent huisdieren

Wanneer je een huisdier hebt, moet je dit te allen tijde onder controle kunnen houden. Het gaat er niet alleen om dat het dier niet ontsnapt, maar ook dat hij niet te veel herrie maakt en niet zijn behoeften in de gemeenschappelijke ruimten van het pand doet.

📌 Niet alle appartementencomplexen accepteren huisdieren. Check dit daarom altijd goed bij de makelaar of eigenaar van het pand.

Ben jij eigenaar en heb je problemen met bewoners?

Bij ShBarcelona weten we goed hoe moeilijk het soms is om de vrede in een appartementencomplex te bewaren. Onze makelaars zijn overigens gemachtigd om je te vertegenwoordigen bij een vergadering van het VvE, wanneer je zelf niet in Spanje woont als eigenaar van een appartement. 

Heb jij nog vragen over regels om prettig in je appartementencomplex te wonen?
Ken jij nog andere regels? Deel ze met ons in het commentaarvak hieronder!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter