blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Als jongere woonruimte in Barcelona vinden

Als jongere woonruimte in Barcelona vinden
Geschreven door Daniella

Het vinden van een woning in Barcelona – of je nu wilt kopen of huren – kan stressvol zijn. Je wilt natuurlijk het liefste in de beste wijk terecht komen en het perfecte appartement vinden. Daarom zoek je naar wat de meeste potentie heeft.

Maar hoe vinden jongeren eigenlijk een plek om te wonen in Barcelona? Lees vooral verder als dit je interesseert, want ShBarcelona vertelt je graag hoe een en ander in zijn werk gaat als het om jonge mensen gaat die woonruimte zoeken.

Gerelateerd artikel: Jongerenactiviteiten in Barcelona

Zo kunnen jongeren woonruimte in Barcelona vinden

Allereerst is het goed om te weten dat de Catalaanse hoofdstad huisvestingskantoren heeft (Red de Oficinas de la Vivienda) en hier kun je voor uitgebreide informatie en allerlei andere diensten terecht.

stel staat op balkon

Imagen de Free-Photos en Pixabay

De huisvestingskantoren streven ernaar om de toegang tot huisvesting te vergemakkelijken en doen dat o.a. op de volgende manieren:

 • Beheer woningvoorraad, huurbegeleiding en bemiddelingsdiensten (voor woningeigenaren en huurders)
 • Toegang bieden tot gesubsidieerde woningen in Barcelona
 • Beheren van woonvergunningen
 • Hulp bij het opknappen en herinrichten van panden (bijvoorbeeld energiezuinigheid, installatie van liften, enz.)
 • Informatie en advies over problemen met betrekking tot huisvesting (hypotheekschuld, burenruzies, onder- of overbezetting)

Met vragen over al deze onderwerpen kun je persoonlijk terecht bij elk van de huisvestingskantoor indien je een afspraak maakt, maar je kunt je vraag ook telefonisch stellen via telefoonnummer 010.

Het is daarnaast belangrijk om te benadrukken dat er ook nog andere manieren zijn om je twijfels met betrekking tot huisvesting weg te nemen. Dit kan via het Instituto Municipal de la Vivienda y Rehabilitación de Barcelona of door naar het Secretaría de Vivienda y Mejora Urbana te gaan. (Hier kun je terecht voor advies bij renovaties, de aankoop of verhuur van woningen en volkshuisvesting).

Voor jongeren is het ook van belang om te weten dat ze in aanmerking kunnen komen voor een gesubsidieerde woning, wanneer ze zich hiervoor inschrijven bij het Registro de Solicitantes de Viviendas con Protección Oficial de Barcelona. De doelstellingen van deze instantie zijn:

 • Informatie verstrekken over de huidige vraag naar sociale huisvesting in Barcelona
 • Transparantie scheppen en duidelijkheid creëren over het proces
 • Het toekenningproces van gesubsidieerde woningen stroomlijnen

Gerelateerd artikel: Betaalbare woonruimte in de wijken van Barcelona

Op dit moment is de gemeenteraad van Barcelona bezig met diverse initiatieven om de ontwikkeling van een nieuw huisvestingsmodel te bewerkstelligen. Dit huisvestingsmodel moet het huidige model gaan vervangen.

meisje leest in boek en zit in bank

Imagen de Karolina Grabowska en Pixabay

Om de noodtoestand op de woningmarkt een halt toe te roepen en de openbare woningvoorraad te vergroten is er bijvoorbeeld iets ontwikkeld dat covivienda heet.

Covivienda houdt in dat er een soort coöperatie opgericht wordt, waarbij een groep mensen toegang krijgt tot een perceel of huis en dat tijdelijk mag gebruiken. Op deze manier kan de groep mensen tegen een lagere prijs dan de marktprijs en lang in het pand blijven wonen (van 50 tot wel 100 jaar).

Bij dit principe dragen zowel particuliere eigenaren als de gemeente zelf hun perceel (of reeds bestaand, maar ongebruikt woonobject) over aan de coöperatie. Zij kan er dan gebruik van maken en er een huis op laten bouwen.

Als lid betaal je eenmalig een startbedrag en daarna betaal je elke maand een vergoeding voor het gebruiken van de woonruimte. Als lid ben je echter nooit eigenaar van de woning of het perceel waar het op staat, dat blijft altijd de coöperatie.

Met dit innovatieve idee wil men het volgende bereiken:

 • Degelijke en betaalbare huisvesting garanderen
 • Eigendomsbehoud van aangeboden grond
 • Voorkoming van speculatie over huisvesting
 • Stabiliteit voor gebruikers voor de lange termijn
 • Bevordering van gezamenlijk beheer

Heb je nog tips voor jongeren die huisvesting zoeken in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter