blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Het huis van de toekomst

kleurige wolkenkrabber
Geschreven door Daniella

Vandaag zal dit blog artikel door ShBarcelona je meer vertellen over de huizen van de toekomst. Welke innovatieve bouwwerken zullen de trends van de komende tijd bepalen als je het hebt over het verschaffen van woonruimte?

Er zijn verschillende, interessante ontwikkelingen die voor veel mensen uitkomst kunnen bieden, soms klein van formaat (zoals de tiny house), maar bijvoorbeeld ook prefab huizen. En het mooiste is dat het in geen velden of wegen lijkt op het houten hutje op de hei dat je nu misschien voor ogen hebt.

Gerelateerd artikel: Wat is coliving?

Ontdek het huis van de toekomst

Smart home

Het smart home concept is door Microsoft bedacht toen het de woning van de 21e eeuw moest definiëren. Bij een smart home is het de bedoeling dat je allerlei apparaten en installaties in huis via een enkel apparaat kunt bedienen. De voordelen van zo’n slimme woning is dat je via één digitale tool heel je woning kunt beheren en controleren.

groot raam met bed ervoor

Foto door george.bremer via Visualhunt

Bij een smart home kun je bijvoorbeeld op afstand diverse functies beheren, zoals het automatisch bedienen van je rolluiken, de berichten op je antwoordapparaat afluisteren, achtergrondmuziek aanzetten, je telefoon uitzetten, de intercom bedienen, het licht dimmen, de verwarming regelen, enzovoort.

Tegenwoordig vind je al veel van dit soort handige functionaliteiten in huizen en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Het is zelfs al mogelijk om via je stem bepaalde apparaten aan te sturen.

Handig is ook dat je voor sommige opdrachten niet eens meer fysiek thuis hoeft te zijn. Zo kun je via een app op je telefoon de verwarming thuis alvast aanzetten, zodat het comfortabel is als je na je werk en boodschappen doen thuis aankomt.

’s Ochtends hoef je je bed nog niet uit om het koffiezetapparaat aan te zetten, de geur van de vers gezette koffie die je slaapkamer bereikt zal je stimuleren om dat eerste been toch uit bed te zwaaien. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Gerelateerd artikel: Als jongere woonruimte in Barcelona vinden

Tiny house

Hoewel in sommige landen de woningvoorraad is gereduceerd, is dat in andere landen juist niet het geval. Een duidelijke aanwijsbare reden hiervoor is de financiële status van een persoon, waarbij comfort zich vertaalt in luxe en dus een groter aantal vierkante meters van de woning.

Er is echter een trend die precies het tegenovergestelde stelt. Groter is niet altijd beter, zoals dat in veel landen wel de normale gang van zaken is. Nee, kleiner wonen is juist de oplossing. Zelfs op minder vierkante meters kun je alles wat je nodig hebt om comfortabel te leven hebben.

Door de financiële crisis die in 2008 begon, is deze trend van kleiner wonen voor meer mensen interessant geworden. Een kleiner huis betekent immers ook minder onderhoudskosten, minder energieverbruik en minder vervuiling.

tiny house met groen dak

Foto doo joncallas via Visualhunt

Op plaatsen waar de afmeting van je huis en het aantal kamers nog steeds belangrijk zijn voor de sociale status heeft de tiny house nog niet veel invloed gehad. Maar toch zie je dat de vraag naar tiny houses stijgt.

De prijzen van dit soort woningen zijn natuurlijk goedkoper dan die van een normaal huis en toch is er alles wat je nodig hebt. Alle ruimte in een tiny house wordt optimaal benut, waardoor je er het maximale uithaalt. Alles wordt geoptimaliseerd en door een op jouw leven aangepast ontwerp krijg je automatisch het comfort dat je wenst.

Prefab woning

Een andere alternatieve bouwmethode die in Spanje steeds meer toegepast wordt, is die van het prefab huis. Deze woningen bestaan uit een aantal standaardelementen, die op een andere plek gefabriceerd worden en later op het bouwterrein geplaatst worden.

De prijs van dit soort huizen is ongetwijfeld van invloed geweest op het succes op de Spaanse markt, want ze zijn 30% tot 40% goedkoper dan een conventionele woning, zelfs als de vierkante meters, installaties en afwerking exact gelijk zijn.

Er zijn diverse soorten prefab huizen, van kleine bouwwerken voor extra opslagruimte in je tuin, tot grote, moderne panden met de allernieuwste technologie erin verwerkt.

Prefab woningen zijn vaak van hout en gewapend beton gemaakt. De invloed die je als eigenaar op het ontwerp van de woning kunt hebben is gigantisch en dat betekent dat de woning van je dromen creëren ineens voor veel meer mensen binnen hun financiële mogelijkheden ligt.

Welke trend op woongebied spreekt jou het meest aan?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter