blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Wat is coliving?

grote, moderne keuken
Geschreven door Daniella

Na coworking – kantoren waar freelancers een ruimte huren, diensten delen en vaak ook samenwerken – is er nu in Barcelona coliving. Je kunt het vergelijken met coworking, maar alleen is niet werken het uitgangspunt, maar wonen.

Coliving is een nieuwe trend op dit moment en als je er nog niet zoveel vanaf weet, is dat helemaal niet erg, want ShBarcelona vertelt er je vandaag graag meer over: coliving in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Flexwerkplekken in Barcelona

Ontdek coliving met ShBarcelona

De groei die coliving in Spanje doormaakt is voor sommige andere landen – zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – niks nieuws meer onder de zon, maar in Spanje is het nog steeds niet heel bekend.

compacte werkplek

Foto via Pixabay

Coliving is ontstaan in Silicon Valley, de bakermat van hippe trends die vaak door een nieuwe generatie gelanceerd worden. Het fenomeen coliving is ontstaan doordat er weinig aanbod en veel vraag was naar woonruimte voor professionals die naar San Francisco kwamen.

Er kwam vervolgens een bijzondere, nieuwe beweging op gang. Er waren namelijk ineens gebouwen waar de huurders samen een hobby hadden en soms zelfs samenwerkten. En voila: het concept van coliving was geboren!

Niet alleen jonge, maar ook oudere werknemers (vooral van technologiebedrijven) creëerden vanuit hun idee van het delen van een werkplek, een geheel nieuwe manier van samen leven. Zoals de naam eigenlijk al verklapt, gaat het bij coliving dus om het delen van de plek waar je woont.

En hoewel coworking in Spanje inmiddels de normaalste zaak van de wereld is, staat coliving echt nog in de kinderschoenen. Het delen van huisvesting is dan ook een innovatief idee dat voor een revolutie in de woonsector kan gaan zorgen.

Als we van coliving spreken, gaat het meestal over een soort hotel-huis idee met meerdere, volledig uitgeruste suites. Neem bijvoorbeeld Tutor18 in Madrid. De bewoners delen hier gemeenschappelijke ruimten, waardoor ze zich in hun eigen woongedeelte kunnen terugtrekken, maar ook prima kunnen socializen als ze daar behoefte aan hebben.

Gerelateerd artikel: Ruimte besparen in je woonruimte in Barcelona

Het doel van coliving is niet alleen samen in een pand te leven, maar ook hobby’s, interesses en zorgen met elkaar te delen. Je doet dit met gelijkgezinden en in principe creëer je hiermee een levensstijl die gebaseerd is op je eigen interesses en eenzelfde kijk op de wereld.

plantjes voor het raam

Foto via Pixabay

Het gaat dus om veel meer dan alleen wonen. Het draait ook om andere talen met medebewoners spreken, samen yoga doen, samen reizen en nieuwe culturen ontdekken, Star Wars of televisieseries kijken, zoals Game of Thrones of de Big Bang Theory. Deze laatste serie heeft qua levensstijl zelfs wel iets weg van coliving.

Coliving is een ontwikkeling die gegarandeerd verder zal groeien, hoewel het wel even zal duren voordat het concept in Spanje zal landen, waar een traditioneel huis of appartement kopen – als je de financiële middelen hebt – toch nog steeds het meest gangbare is.

Het concept ligt zo’n beetje tussen het delen van woonruimte en een studentenflat, met als grootste verschil dat de leeftijd van de huurders veel hoger kan zijn. Hoewel er mensen zijn die het concept zullen verklaren aan de hand van de alsmaar stijgende huizenprijzen in Spanje, valt er echter niet aan deze innovatieve manier van wonen te ontkomen.

De geheel andere manier van leven is juist wat mensen in de huidige maatschappij tot elkaar aantrekt bij coliving. Kortom, het is een nieuwe manier van leven, waarbij jonge ondernemers en creatieve geesten hun eigen ruimte hebben, maar samen openbare ruimtes delen.

Deze ruimtes lenen zich perfect voor verschillende activiteiten, zoals het volgen van cursussen of workshops die door de huurders zelf worden georganiseerd, maar ook andere activiteiten, zoals een hobby of andere vormen van entertainment die graag samen met de bewoners uitgevoerd worden.

Lijkt het jou wat? Coliving in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter