blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Lage-emissiezones op Barcelona’s wegen

Geschreven door Daniella

In 2018 zijn er meer dan 350 mensen gestorven aan de gevolgen van luchtvervuiling en de gemeente Barcelona wil daarom een drastische verandering doorvoeren. Deze treedt op 1 januari 2020 in werking.

De maatregel staat bekend als ZBE  of “Zona de Bajas Emisiones” (een lage-emissiezone) en deze zone heeft als doel de luchtkwaliteit te verbeteren. De maatregel houdt in dat verkeer met voertuigen die vervuilender zijn beperkt wordt. Het logische gevolg zou een vermindering van de uitstoot van stikstofdioxide moeten zijn.

Voordat deze verordening in werking treedt, geeft ShBarcelona een overzicht van de nieuwe maatregel en de kenmerken ervan.

Gerelateerd artikel: Wijken in Barcelona met minder luchtvervuiling

Informatie over lage-emissiezones op wegen in en rond Barcelona

Barcelona heeft besloten om actie te ondernemen zodat de inwoners van de stad weer betere lucht kunnen inademen. Daarnaast zal de maatregel ook invloed hebben op efficiëntere verkeerstromen van, naar en in de stad. Dit zal veiliger en duurzamer zijn.

uitstoot van fabrieken

Imagen de S. Hermann & F. Richter en Pixabay

Barcelona sluit zich op deze manier aan bij andere Europese steden die hebben besloten maatregelen te nemen om de algemene volksgezondheid te beschermen. Dit is namelijk eerder al gebeurd in Milaan, Londen, Parijs, Rotterdam en Brussel.

De lage-emissiezone op de wegen van Barcelona betreft een gebied van meer dan 95 vierkante kilometer, waarbij het verboden is op werkdagen tussen 7.00 en 20.00 uur voertuigen te verplaatsen die meer vervuiling veroorzaken. Alleen auto’s met een speciaal milieukeurmerk – dat door het Directoraat-Generaal van het Verkeer wordt toegekend – kunnen gewoon blijven rijden tijdens de eerder genoemde tijdstippen.

Het gebied betreft niet alleen de stad Barcelona, maar ook de volgende randgemeenten: Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat en Sant Adrià de Besòs. Bepaalde gebieden, zoals Tibidabo, Zona Franca, de wijk Vallvidrera en bepaalde rondwegen (Ronda de Dalt en Ronda del Litoral), zouden buiten de maatregel vallen.

Gerelateerd artikel: Recyclen in Barcelona

In principe geldt de beperking voor alle voertuigen die niet zijn voorzien van het speciale milieukeurmerk en dit label is een sticker die je bij elke gestoria (soort administratief kantoor) of postkantoor kan aanvragen.

Het is overigens niet verplicht om de milieusticker permanent in je voertuig aan te brengen, maar het zal de controles die de Guardia Urbana gaat uitvoeren wel vergemakkelijken. Zij zijn namelijk belast met de uitvoering van verkeerscontroles in de lage-emissiezones.

Traffic in Barcelona

Imagen de Kevin Phillips en Pixabay

Op de website van ZBE Barcelona is het mogelijk om met je kenteken het type label voor je voertuig te checken.

Er zijn echter wel bepaalde uitzonderingen en dit gaat over voertuigen voor personen die gehandicapt zijn, voertuigen voor hulpdiensten en medische ondersteuning of rouwvervoer.

Vrachtwagens, bestelwagens, autobussen en touringcars hoeven het eerste jaar nog niet aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Je kunt voor speciale situaties echter een tijdelijke vergunning krijgen om wel binnen de gestelde tijden van de maatregel je voertuig te gebruiken. Je dient dan al in het register te staan, maar kunt tot de dag ervoor een vergunning aanvragen. Dit kan maximaal 10x per jaar en de vergunning is dan maximaal 24 uur geldig.

Controles op de nieuwe regelgeving zullen zo eenvoudig mogelijk zijn. Eerst gebeurt dit nog handmatig, maar later zullen de kentekens van voertuigen met behulp van videobewakingscamera’s bij in- en uitgangen van de stad en in de stad zelf gecontroleerd worden.

De maatregel die vanaf komend jaar geldt, heeft als doel het verkeer met ongeveer 50.000 voertuigen te verminderen, terwijl hiermee de NO2-uitstoot met 15% wordt verminderd.

Is er nog andere belangrijke informatie over deze verkeersmaatregel in de stad?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter