blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Recyclen in Barcelona

Geschreven door Daniella

Spanje is één van de Europese landen waar het meest gerecycled wordt. De bevolking wordt zich steeds bewuster van de gevolgen van hun gedrag en dat betekent dat op dit moment meer dan 70% van de Spaanse bevolking hun afval recyclet. Dit kan, omdat de stad Barcelona de middelen biedt om dit ook mogelijk te maken. Zo zijn er verschillende inlevermogelijkheden in de stad om van je afval af te komen. ShBarcelona vertelt je graag meer over recyclen in de stad Barcelona.

Gerelateerd artikel: Barcelona – tips van een local

Gekleurde containers

Foto via Visualhunt

De gele containers worden gebruikt voor plastic afval. In Spanje mag je in deze container echter ook blikken, de pakken van melk of sappen, aluminiumfolie, verpakkingsmateriaal en metalen deksels van glazen potten werpen.

De groene containers worden enkel gebruikt voor glas. Het is echter niet de bedoeling dat er gebroken glas, spiegels, keramiek of lampen in geworpen worden. Deze materialen dien je in te leveren bij een punto verde. (afvalverzamelpunt)

De blauwe containers worden gebruikt voor papier, karton, kranten, magazines, notitieboekjes, enveloppen, papieren tassen, inpakpapier, etc. Deze containers zijn echter niet bedoeld voor servetjes of papieren zakdoekjes die olievlekken hebben (bruine container), melkpakken (gele container) of pizzadozen (grijze container).

De bruine containers worden gebruikt voor organisch materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Ongeveer 30% van het huiselijk afval dat we produceren is biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het gerecycled kan worden en daarna hergebruikt kan worden in de landbouw, in tuinen en zelfs bij de productie van energie. Deze container mag je gebruiken voor afvalresten van vis, vlees, brood, fruit, groente, noten, eierschalen, theezakjes, servetjes, etc. Gebruik deze container echter niet voor het weggooien van uitwerpselen van dieren, luiers, haar of andere zaken die in de stofzuigerzak terecht komen. Dit soort afval hoort in de grijze container thuis.

De grijze containers worden gebruikt voor het overig afval en dat is dus alles dat niet voor recyclen geschikt is.

Gerelateerd artikel: Els Encants vlooienmarkt

Recyclen overige artikelen

Kleding en schoenen

Foto door Beach650 via Visualhunt

Als je kleding kwijt wilt, denk dan eens aan Roba Amiga. Dit is een sociaal project dat kleding dat in goede conditie is hergebruikt. Roba Amiga accepteert kleding, schoenen, tassen en andere accessoires. Wat ze echter niet accepteren is kleding die niet meer schoon te krijgen is, natte kleding of lappen stof.

Dode (huis)dieren

De stad heeft een gratis ophaaldienst voor dieren die overleden zijn. Hierbij garanderen ze dat de dieren die opgehaald worden, worden behandeld met waardigheid en respect. De dienst is bereikbaar op het gratis telefoonnummer: 900 226 26 en deze is van maandag tot en met zaterdag elke ochtend beschikbaar.

Meubels

Barcelona haalt eens per week gratis meubels op. Elke straat heeft een speciale dag waarop de vrachtwagen langskomt voor de meubels. Deze dienen voor je huis of appartement aan de straat te staan tussen 20.00 en 22.00 uur. Deze gratis service is echter niet voor badkamermeubels zoals bijvoorbeeld een toiletpot.

De stad haalt ook big bags (grote afvalzakken) op met sloopafval en afval van grote planten. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan de website van Barcelona pel Medi Ambient.

*Hoofdfoto door albertizeme via Visualhunt

Wat vind jij van de afvalverzameling in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter