blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

Spiekbriefje voor gratis musea in Barcelona

het mnac in barcelona
Geschreven door Jantine

Bewoners van Barcelona: steek je hand op als je ooit daadwerkelijk naar één van de grote musea in de stad bent geweest? Als je je hand op hebt gestoken: applaus, dat is prijzenswaardig. Ik woon hier al acht jaar en moet nog steeds een keer naar het Picasso Museum gaan…

Ik weet het, ik weet het, ik zou me moeten schamen. De twee grootste redenen dat ik het tot nu toe heb uitgesteld om naar de grote musea te gaan zijn 1: ik ben arm, en deze musea kunnen vrij prijzig zijn. 2: ik heb een hekel aan lange wachtrijen en ben behoorlijk ongeduldig, vooral omdat ik nu een local ben en niet een toerist in deze levendige stad; met andere woorden, ik voel me ontzettend gerechtvaardigd om deze rijen over te slaan vanwege dit feit alleen.

Maar goed, zo werkt de wereld niet, dus uiteindelijk restte me niets anders dan mijn eigen oplossing te verzinnen. Hieronder geeft ShBarcelona je een lijst van zeven van de beste musea in Barcelona, waar ze zijn en wanneer/hoe je gratis naar binnen kan komen!

Gerelateerd artikel: Bezoek Casa Milà van Gaudí

Bezoek gratis een aantal musea in Barcelona

MNAC

schilderij van twee mannen op fiets

Foto door jean louis mazieres via Visualhunt

Museu Nacional d’Art de Catalunya biedt onderdak aan Catalaanse kunst van de 12e tot de 20e eeuw, inclusief fotografie, graffiti en het hoogtepunt: de Romaanse collectie. Het museum bevindt zich in het Montjuïc Park, de makkelijkste manier om hier te komen is met de rode of blauwe lijn (L1 of L3) richting Espanya.

Gratis toegang: iedere zaterdag vanaf 15 uur ’s middags en iedere eerste zondag van de maand. Daarnaast ook op 18 mei (Nationale Museumdag) en 11 september.

Picasso Museum

schilderij van picasso

Foto door corinne glaziou via Visualhunt

Het werk van deze wereldberoemde kunstenaar is te zien in dit bekende museum, diep verscholen in de lieflijke smalle straatjes van de wijk El Born, aan de doorgaans zeer drukke Montcada straat, op nummer 15-23 om precies te zijn.

Het is het makkelijkst te bereiken door de Jaume I (L4) metrolijn te nemen. De gratis toegang is alleen voor de permanente collectie, voor de tijdelijke moet je betalen.

Gratis toegang: iedere donderdag van 18.00 tot 21.30 uur, op iedere eerste zondag van de maand tussen 9.00 en 20.30 uur en op 18 mei en 24 september.

CCCB (Cultura Contemporània de Barcelona)

Diep in de prachtige, boheemse wijk El Raval, Montalegre, 5, vind je het culturele centrum van Barcelona. Dit museum is een juweel binnen de architectuur in Spanje vanwege het modernistische glazen culturele centrum dat langs het oude monesterium, uit de 19e eeuw, is gebouwd. De dichtstbijzijnde metro is Universitat (L4).

Gratis toegang: iedere zondag van 15.00 tot 20.00 uur!

Gerelateerd artikel: Bioscoop in de buitenlucht

MUHBA

opgraving in el born cultureel centrum

Foto door Rafael del Pino via Visualhunt

Plaza del Rei is waar je dit unieke en interessante museum kunt vinden, en je kunt de Jaume I metro nemen om er te komen, in El Gotico. Het heeft een ondergronds labyrint waarvoor je door een 15e eeuwse koopmanswoning heen moet om erin te komen, eeuwenoude Romeinse opgravingen en een 15e eeuwse kapel!

Gratis toegang: iedere zondag vanaf 15.00 uur ’s middags en iedere eerste zondag van de maand de hele dag.

Museu d’Història de Catalunya

Vlak naast het water, midden in Barceloneta, vind je één van de meest verrijkende musea in Barcelona, zo niet Catalonia. Het is op steenworp afstand van de Barceloneta metro L4, en de fantastische locatie kijkt over het water en de haven van Barceloneta uit.

 Het museum heeft twee verdiepingen, iedere kamer stroomt over van informatie en geschiedenis. Dit is werkelijk een museum dat je niet wil missen, het is het misschien zelfs wel waard om de €4,50 entree te betalen.

Gratis toegang: van juni t/m oktober elke laatste dinsdag van de maand, 12 februari, 8 maart, 23 april, 18 mei, en 11 en 24 september.

Jardí Botànic

de botanische tuin in barcelona

Foto door ynlray via Visualhunt

Deze onberispelijke botanische tuin was van origine gemaakt voor de Olympische Spelen van 1992 die hier in Barcelona plaatsvonden. Gelegen aan de Calle Doctor Font i Quer, is deze amfitheatervormige tuin in het hart van Montjuic de plek voor alle Olympische dingen.

Niet alleen heb je een prachtig uitzicht op het Olympisch stadium vanuit deze tuin, je hebt ook fantastische stadsgezichten.

Gratis toegang: iedere zondag vanaf 15.00 uur ’s middags en iedere eerste zondag van de maand de hele dag, op 12 februari, 18 mei en 24 september.

Museu Maritim

binnen in het maritiem museum in barcelona

Foto door Jorge Franganillo via Visualhunt

Technisch gezien ligt dit museum in El Raval en het is in wezen een overdekte scheepswerf (of een “drassanes” in Catalaans), compleet met ongelovelijke boogstructuren, oude houten schepen, een levensgrote replica van een 16e eeuws schip en een heerlijk café met terras.

Je kan bij dit museum aan de Av. de les Drassanes s/n komen door de L3 te nemen tot de Drassanes halte.

Gratis toegang: iedere zondag vanaf 3 uur ’s middags.

De enige oplossing die ik tot nu toe heb gevonden om het ontmoedigende proces van in-de-rij-wachten uit de weg te gaan, is vroeg opstaan en vóór de menigte daar te zijn (sorry nachtegaaltjes, hoera voor vroege vogels!).

Veel succes mijn vrekkerige medekunstliefhebbers die erop uit zijn om voor gratis aan hun trekken te komen, en markeer je zondagen op de kalender net als ik!

*Hoofdfoto door violetta via Pixabay

Ben jij al eens naar het museum geweest als de toegang gratis was? Hoe is dat bevallen?

Over de auteur

Jantine

Jantine is een blogger en trendsetter en woont in Barcelona.

Laat een reactie achter