blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

Bezoek Barcelona’s kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia

buitenkant kathedraal barcelona
Geschreven door Daniella

De kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia (oftewel de Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia) ligt in het district Ciutat Vella en is gebouwd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. Het is één van de beroemdste kathedralen in Barcelona.

Vandaag geeft het team van ShBarcelona je wat meer informatie over deze kathedraal.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Ontdek de pracht van Sint Eulalia

De historie achter Sint Eulalia

De legende vertelt het verhaal van een meisje van dertien dat gedurende de perioden van vervolging van de Christenen (284-305 n.Chr.) van huis wegrende. Ze was op zoek naar Daciano, de gouverneur van Barcino, om hem te berispen om wat er gaande was.

binnenkant kathedraal barcelona

Foto via Visualhunt

De gouverneur wilde dat ze afstand deed van het Christelijke geloof, maar dit weigerde ze.

Hij veroordeelde haar daarna tot dertien straffen waaronder een gevangenisstraf, zweepslagen, verbranding, steniging, de heuvel afgerold worden in een ton met scherpe spijkers en andere scherpe objecten en uiteindelijk kruisiging.

Het meisje werd in 663 n.Chr. heilig verklaard tot Sint Eulalia en ze is hiermee één van de beschermheiligen van Barcelona.

Reserveer een vakantieappartement in Barcelona

Informatie over de kathedraal

De kathedraal is een gebouw van ongeveer 90 meter hoog en 40 meter breed. Binnen zijn er drie naven, een groot orgel, diverse kapelletjes en het altaar. Er is een prachtig koor in het midden van de hoofdkapel met gebeeldhouwde reliëfs van het verhaal van Sint Eulalia.

kerkorgel

Foto via Pixabay

Ondergronds is de sarcofaag van Sint Eulalia te bezichtigen. Buiten is een kloostergang met grote, groene planten en een hele mooie fontein te vinden.

Ook zie je er dertien ganzen die symbool staan voor de leeftijd van Sint Eulalia toen ze werd gemarteld en je ziet er een beeld van “Joris en de draak”.

Gerelateerd artikel: Bezoek de Font Mágica

Iets unieks – het dansende ei 

L’ou com balla – oftewel het dansende ei – is een van de vele tradities die in veel plaatsen van Catalonië gevierd wordt. Deze traditie vindt plaats tijdens Sacramentsdag.

Een lege eierschaal wordt bovenop het water dat uit de fontein spuit geplaatst, waardoor deze blijft ronddraaien zonder ervan af te vallen.

De fontein is prachtig versierd met bloemen. Het ´zweven´ van het ei lijkt op dansen en deze traditie wordt elk jaar gevierd bij de kathedraal van Sint Eulalia.

het dansende ei in barcelona

Foto via Visualhunt

ShBarcelona’s korte termijn verhuur

Bezoek de Kathedraal van Santa Eulalia 

De kathedraal van Sint Eulalia is één van de meest toeristische attracties van Barcelona. De kathedraal is elke dag van de week geopend voor bezoekers.

Je kunt er op bepaalde dagen en tijden van de week zelfs gratis naar binnen. Anders betaal je voor de entree €7 of met een grotere groep gaat €5.

Locatie: Pla de la Seu (Gotic wijk)
Metrolijn: L3 (gele lijn), halte Jaume I (Toeristische bussen stoppen er ook)

Houd jij van de kerken en kathedralen in Barcelona?
Is de bezienswaardigheid Santa Eulalia misschien wel je favoriet?
Deel je tips voor het bezoeken van kerken in Barcelona

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter