blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Toeristenbelasting in Barcelona – WAT, WAAROM en VOOR WIE?

Toeristenbelasting in Barcelona met uitzicht over de stad vanuit Parc Guell
Geschreven door Daniella

Het is een van de meest besproken onderwerpen als we op vakantie gaan en aan de toeristenbelasting in Barcelona moeten we dan ook nog steeds een beetje wennen. De extra belasting bestaat al sinds 2012 in Catalonië en hij wordt op dit moment nog steeds in rekening gebracht.

Elke soort vakantieaccommodatie moet deze belasting heffen en toevoegen aan zijn eigen tarieven en daarna wordt de heffing overgeboekt naar de overheid. Vandaag vertellen we je iets meer over de toeristenbelasting in Barcelona. Zo weet je zeker waar je aan toe bent, of je nu (kortstondig) huurder of verhuurder van toeristische accommodatie bent.

De toeristenbelasting in Catalonië

Als allereerste is het belangrijk te begrijpen waarom Barcelona toeristenbelasting heft en waarom op dit moment ook de autonome gemeenschap Catalonië een belasting heft op alle soorten toeristische verblijven in het hele gebied.

De hoogte van de belasting hangt af van het type accommodatie en de plek waar de accommodatie zich bevindt. En dat betekent dat het in Barcelona andere bedragen betreft dan in de rest van Catalonië. Officieel heet de toeristenbelasting Impueste sobre las Estancias en Establecimientos Turísticos (oftewel IEET).

  • toeristische appartementen in barcelona

Wat houdt de toeristenbelasting van Barcelona in?

De toeristenbelasting van Barcelona is een extra belasting die wordt geheven op het verblijf in een toeristische accommodatie en dan wel alleen in de stad Barcelona. Afhankelijk van het soort accommodatie heeft de gemeente van Barcelona de hoogte van de extra toeslag vastgesteld.

De betreffende belasting wordt voor maximaal zeven dagen (maar wel per persoon) berekend, tenzij je van verblijf wisselt of je verblijf op een andere manier onderbroken wordt.

Kinderen tot 16 jaar hoeven geen toeristenbelasting te betalen.

Gerelateerd artikel: Gratis tours in Barcelona; ontdek alle geheimen van de stad

Wanneer moet je deze toeristenbelasting in Barcelona betalen?

Vanaf 1 april 2023 gelden onderstaande tarieven voor de toeristenbelasting in Barcelona. In Barcelona stad geldt een bedrag van 5 euro voor verblijf in een toeristisch appartement.

Soort accommodatie Tarief provincie Catalonië Toeslag gemeente Barcelona Totaal (p.p.p.n.)
5 Sterren Hotels, luxe camping of gelijkwaardige accommodatie (EB1) 3,50 euro 2,75 euro 6,25 euro
4 Sterren Hotel of gelijkwaardige accommodatie (EB2) 1,70 euro 2,75 euro 4,45 euro
Overige verblijfsaccommodatie (EB3) 1,00 euro 2,75 euro 3,75 euro
Huur vakantie-appartement (EB4) 2,25 euro 2,75 euro 5,00 euro
Cruise ship/verblijf langer dan 12 uur (CR1) 2,00 euro 2,75 euro 4,75 euro
Cruise ship/verblijf korter dan 12 uur (CR2) 3,00 euro 2,75 euro 5,75 euro

Bron: GENCAT

Vanaf 1 april 2024 wordt de toeslag van de gemeente Barcelona overigens 3,25 euro (dus een euro er bovenop).

Wie betaalt allemaal toeristenbelasting?

De toeristenbelasting wordt uiteindelijk opgenomen in de totale prijs die je als gast of toerist moet betalen. De belasting moet daarnaast duidelijk op de rekening worden vermeld. De kosten van de accommodatie zelf, maar dus ook van de toeristenbelasting moet afzonderlijk worden aangegeven. Daarbij moet het aantal dagen waarop het bedrag van de toeristenbelasting gebaseerd is vermeld worden en het soort belasting dat toegepast is.

Toeristenbelasting in Barcelona betalen

Toeristenbelasting in Barcelona betalen

Hoe en wanneer toeristenbelasting verrekenen met de gemeente?

De toeristenbelasting van Barcelona (of elke andere plek in Catalonië) wordt online aan de Agència Tributària de Catalunya overgeboekt. Dit gebeurt eens per half jaar en aan het begin van elk half jaar krijg je 20 dagen om de overboeking van de toeristenbelasting te regelen.

De toeristenbelasting wordt bij klanten en gasten in rekening gebracht, maar uiteindelijk moet de uitbater zich aan de regels houden en de belastingaangifte correct doen. Hij moet dus de belasting afdragen.

Hopelijk weet je nu genoeg over toeristenbelasting in Barcelona in 2023 en zijn je vragen beantwoord. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met ShBarcelona. Wij helpen je graag!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter