blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Typisch Catalaanse ontwerpen en decoraties

Geschreven door Daniella

Catalonië staat bekend om haar prachtige architectuur en interieurontwerpen. En wanneer gebouwen of appartementen in Barcelona verbouwd worden, is het resultaat meestal modern, veelzijdig en van hoge kwaliteit.

Wit speelt de hoofdrol, omdat het altijd voor een frisse uitstraling zorgt en een ruimtelijk en schoon gevoel geeft. Wit wordt dan ook voor zowel muren als meubels gebruikt. Maar misschien vraag je je nu wel af: Is er een vorm van typisch Catalaans decoreren of ontwerpen?

  • koop appartementen barcelona

 

Helaas bestaat er niet één enkele decoratieve stijl die de Catalaanse autonome gemeenschap definieert, maar we kunnen wel enkele voorbeelden geven.

Vandaag gaat dit artikel van ShBarcelona over typisch Catalaanse decoraties en ontwerpelementen.

Ontdek de meest kenmerkende Catalaanse ontwerpen

Invloed van het land

Het is lastig om een enkel decoratief element te benoemen dat kenmerkend is voor een specifieke plaats, want meestal zijn er meerdere kenmerken typerend voor het interieurdesign van een regio of een gemeenschap.

spaanse finca

Foto via Pixabay

In het geval van Catalonië kun je letten op de stijlkenmerken van Catalaanse boerderijen, of in het algemeen huizen die in een landelijke omgeving liggen.

Hier komen zeer interessante architectonische elementen bij elkaar samen.

Paar maanden in Barcelona huren?

Vloeren

Zo zijn er de typische vloeren, die meestal gemaakt zijn van gebakken klei of – zoals het ook wel genoemd wordt – Catalaans tufsteen.

Dit is een karakteristieke vloer die in de zomer heerlijk koel blijft en in de winter ook erg aangenaam is.

tegelvloer

Foto via Pixabay

De tegelvloer heeft een landelijke en rustieke uitstraling en is ondanks zijn eenvoud van een tijdloze schoonheid.

De tegelvloer wordt meestal gecombineerd met grote vloerkleden met oosterse motieven, of met tapijten van natuurlijke materialen, zoals bamboe, espartogras of jute.

Gerelateerd artikel: Winkels voor inrichten woonruimte in Barcelona

Meubels en textiel

Meubels in het interieur zijn meestal gemaakt van massief hout, donker en natuurlijk van kleur; het textiel is daarentegen ook gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals linnen of katoen, en heeft meestal neutrale kleuren.

spaans dorp

Foto via Pixabay

Plafonds

De plafonds bestaan meestal uit Catalaanse volta plafonds, die kenmerkend zijn voor de regionale architectuur.

Ze ogen ruimtelijk en landelijke, maar tegelijkertijd hebben ze een stijlvolle en statige uitstraling en bieden ze volop sfeer aan een ruimte.

Mozaïekvloeren

Daarnaast is er ook de modernistische stijl. Er zijn speciale elementen die bij veel verbouwingen worden toegepast. En zo worden bijzondere elementen van verschillende stijlen vaak gemixt tot een geheel.

De absolute favoriet zijn mozaïekvloeren; handgemaakte vloeren die verschillende ontwerpen hebben en een karakteristieke uitstraling geven.

nieuwe vloer

Foto via Pixabay

Nieuwe mozaïekvloeren worden inmiddels van andere materialen gemaakt dan vroeger, hoewel er wel nog gespecialiseerde bedrijven zijn die de oude vloeren restaureren en onderhouden.

Ze zijn in Barcelona immers nog steeds aanwezig in honderden gebouwen uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Ontdek ShBarcelona

Glas-in-lood

Naast de eerdergenoemde interieurdetails zijn ook glas-in-lood ramen en glas-in-lood deuren kenmerkende modernistische interieurelement, die vooral in veel statige panden in het district Eixample in Barcelona nog steeds aanwezig zijn.

glas in lood ramen

Foto via Pixabay

Het Catalaans modernisme is een stijl die sierlijk en elegante is en die veelvoudig gebruikt is om huizen van de rijken en vroegere Catalaanse bourgeoisie in Barcelona te decoreren.

Zoals je ziet is er, ondanks het feit dat er niet simpelweg één Catalaanse decoratie te noemen is, toch sprake van karakteristieke stijlen binnen de Catalaanse interieurarchitectuur.

Wat vind jij qua stijl typisch voor Barcelona of Catalonië?

Generic

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter