blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Onze adviezen

Kleurentherapie voor je huis

Geschreven door Daniella

Kleuren hebben altijd deel uitgemaakt van het leven van mensen, je ziet het overal om je heen en het sluit aan bij wie je bent. Kleuren in de natuur laten dieren zien dat er gevaar is. Zo zijn sommige soorten amfibieën helder rood en dit geeft aan dat ze giftig zijn of kunnen steken. Kleur is ook belangrijk bij de kleding die je draagt. Zwart wordt bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven dat je rouwt of verdrietig bent, hoewel je met die kleur ook elegantie en verfijning kan tonen. Felle kleuren – en ook een combinatie van felle kleuren – kunnen aangeven dat je gelukkig bent. En bij neutrale kleuren kun je je afvragen wat iemand wil uitstralen… Hetzelfde gebeurt in huis. Kleuren kunnen aangeven wat je voor iemand bent, hoe je je voelt of hoe je je zou willen voelen. ShBarcelona vertelt je over de toepassing van kleurentherapie voor je huis.

Gerelateerd artikel: De beste buitenplanten voor een zonnig terras

Kleuren – een belangrijke factor

Foto via Visualhunt

Kleuren wekken emoties op en brengen je in een bepaalde stemming. Daarom is het ook zo belangrijk om de juiste kleuren te kiezen voor elke kamer in je huis. Er zijn hele donkere kleuren, die een somber effect hebben, tenzij je die kleur specifiek hebt gekozen om een ​​object dat ervoor staat op te laten vallen. Anders zou zwart een kleur zijn die je niet snel kiest voor een slaapkamer waar weinig daglicht is. Een hele kamer in een knalkleur kan wel spanning creëren, zoals bijvoorbeeld bij een volledig rode kamer. Maar elke kleur heeft dus een negatief of positief effect en de sleutel ligt in de combinatie van kleuren. Op die manier bereik je precies dat effect dat je graag in huis wilt hebben. Zo breng je met lichte, neutrale kleuren rust in je kamer en een neutrale kleur vormt ook de beste basis om te combineren met kleurrijke details, zoals kussens, gordijnen of kunstwerken. Beperk je echter tot maximaal drie kleuren voor je inrichting, waarvan er dan eentje een neutrale kleur is. Hiermee bereik je het optimale effect.

Gerelateerd artikel: Ruimte besparen in je woonhuis in Barcelona

Foto door h&b { lea } via Visualhunt

Als je een kamer of appartement met weinig daglicht hebt of het betreft een klein appartement, dan is het niet raadzaam om de muren in donkere kleuren te schilderen. De ruimte wordt zo nog kleiner en de muren kunnen letterlijk op je af komen. Als je meer daglicht hebt of een ruimer appartement bewoont, kun je een opvallendere kleur op de muren gebruiken. Zo kun je de kleur aanpassen aan je overige interieurelementen, zoals je vloerbedekking, kussens en overige stoffering. Het belangrijkste blijft om balans in je inrichting te brengen.

Foto door pni via Visualhunt

Groene en blauwe kleuren zorgen voor sereniteit en rust. Hierdoor zijn zijn ze ideaal voor slaapkamers of woonkamers. Rode en oranje kleuren nodigen uit tot actie en hiermee zijn ze geschikt voor de speelkamer, hal of een badkamer. Paarstinten stimuleren het reflectieve vermogen, waardoor het ideaal is voor een bibliotheek of leeszaal. En pastelkleuren brengen rust en zachtheid in een kamer. Hiermee zijn pastelkleuren uitermate geschikt voor de babykamer of kinderslaapkamer. Aan de andere kant, pastelkleuren hoef je niet te beperken tot deze ruimte, want ze staan eigenlijk ook prima in de keuken of een slaapkamer voor volwassenen.

Wat is jouw favoriete kleur?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter