blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Tips voor het wisselen van valuta

portemonnee met euros
Geschreven door Daniella

Wanneer je op vakantie gaat, kan het nodig zijn dat je geld wisselt, zodat je in ieder geval bij aankomst wat cash op zak hebt. Meestal betreft het verre bestemmingen waar ze niet met de euro betalen.

In dit artikel van ShBarcelona geven we je een aantal tips om bij het wisselen van valuta niet te veel te betalen voor de dienstverlening. Op deze manier houd je het meest over en dat kun je dan weer tijdens je vakantie besteden.

Gerelateerd artikel: Hoe werkt belastingvrij winkelen?

Betaal niet te veel voor het wisselen van valuta

Als je naar een land reist waar ze met andere valuta betalen, kan het wel eens lastig zijn om te bepalen waar je je geld in gaat wisselen. Je wilt immers zo veel mogelijk overhouden.

Voordat we dieper ingaan op waar je je geld het beste kunt inwisselen, willen we eerst kort toelichten wat de wisselkoers eigenlijk inhoudt. De wisselkoers geeft aan wat een bepaalde munteenheid waard is.

opgerolde dollarbriefjes

Foto via Pixabay

Deze koers ligt niet vast en schommelt voortdurend. Het is dan ook van belang om een kantoor te kiezen waar de wisselkoers dichtbij de gemiddelde marktwaarde van een munt ligt. Daarnaast betaal je altijd commissie voor het inwisselen van valuta. Bij de ene dienstverlener betaal je echter meer commissie dan bij de andere.

Als je alleen rekening houdt met de wisselkoers, kan een commissie die daarna in rekening gebracht wordt nogal tegen vallen. De commissie die je betaalt kan een vast bedrag zijn, maar het kan ook worden berekend door een percentage of zelfs een combinatie van beiden. (vast startbedrag + een variabele commissie over de hoogte van het in te wisselen bedrag)

Let dus voordat je een locatie kiest goed op de commissie en koers. De koers kan per dag veranderen en omdat je van te voren niet weet hoe de koers zal reageren, weet je ook niet of het geld dat je na de vakantie overhoudt nog evenveel waard is als voordat je vertrok. Het kan dus zijn dat je erop inlevert als je buitenlandse valuta weer mee naar huis neemt.

Gerelateerd artikel: Naar het buitenland verhuizen

Hoewel een munt bij terugkeer minder waard kan zijn, betekent dit natuurlijk niet dat je het zomaar op de bestemming moet achterlaten. Mee naar huis nemen en later inwisselen als de koers weer sterk staat kan ook.

diverse muntjes

Foto via Pixabay

Een ander belangrijk aspect is de koersconverter. Koersconverters laten je namelijk meestal de marktwaarde van een munteenheid zien, niet dat wat je als particulier krijgt bij het inwisselen. Andere tips voor het inwisselen van geld zijn:

  • Voorkom dat je geld op de luchthaven moet wisselen, tenzij het echt niet anders kan. Dit is namelijk vaak duurder, omdat je luchthavenbelasting en -commissie moet betalen.
  • Als je gebruik gaat maken van een geldwisselkantoor in het centrum van toeristische, grote steden, houd dan rekening met een commissie van tussen de 2 en 7%. Dit is minder dan op luchthavens.
  • Houd in gedachten dat commissiepercentages vaak niet helder vermeld worden bij wisselkantoren en dat dit nog niet in de wisselkoers verwerkt is. Je betaalt het dus extra.
  • Realiseer je dat geld bij een automaat opnemen met een betaalpas of credit card ook geld kost. Vaak zijn deze kosten hoog wanneer je dit bij een buitenlandse bank doet.

Je kunt bij elke bank geld inwisselen, maar vaak is het het prettigst om dit bij je eigen, vertrouwde bank te doen. Het enige wat dan nog meespeelt is dat veel banken niet standaard meer cash aanwezig hebben. Dus je zult buitenlandse valuta van te voren moeten bestellen. Dit kan vaak via de app van je bank, online of bij de servicebalie.

Welke tips heb jij nog om zoveel mogelijk bij het inwisselen van geld over te houden?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter