blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Ontdekken

Hoe werkt belastingvrij winkelen?

Geschreven door Daniella

Toeristen die naar grote steden reizen, kopen graag typische, lokale producten om mee naar huis te nemen. Belastingvrij winkelen betekent dat je bepaalde belastingen over goederen niet hoeft te betalen waardoor producten goedkoper zijn, maar helaas kun je niet altijd en overal zomaar belastingvrij winkelen.

Om wel gebruik te kunnen maken van deze korting op verschillende plekken op deze aardbol, moet je aan bepaalde eisen voldoen en procedures op de luchthaven volgen, zoals bijvoorbeeld het overhandigen van bepaalde documenten.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je hierover bijpraten.

Gerelateerd artikel: Luxe winkelen in Barcelona

Wat is belastingvrij eigenlijk en hoe werkt het?

De voordelen van Tax Free shoppen zijn verschillend en afhankelijk van het land dat je bezoekt. Een van de voorwaarden waaraan je moet voldoen bij het kopen van belastingvrije artikelen, is dat je een andere nationaliteit dient te hebben dan die van het land waar je belastingvrij wilt inkopen.

diverse bankbiljetten

Imagen de martaposemuckel en Pixabay

Je mag er overigens niet voor langere tijd verblijven.

Wanneer je belastingvrij gaat winkelen, moet je in de meeste landen die deelnemen aan het Tax Free beleid een minimale uitgave doen in de valuta van dat land. Dit kan gelden voor een en dezelfde winkel, een specifiek product of voor alle aankopen samen.

Het is meestal erg gemakkelijk om de

 waar je taxfree kunt shoppen te herkennen, want meestal staat het (net als in de hoofdfoto boven dit artikel) in grote, rode letters op de winkelruit. Houd echter wel in de gaten dat het alleen om specifieke producten gaat. Je kunt dus niet belastingvrij in supermarkten, restaurants en hotels “winkelen”.

Er zijn twee verschillende manieren waarop je taxfree kunt winkelen en het is afhankelijk van het land van je bestemming. In sommige landen hoef je alleen maar je paspoort en vliegticket in de winkel te laten zien om in aanmerking te komen voor de belastingkorting. Op andere plekken moet je echter een aantal belangrijke stappen zetten.

Gerelateerd artikel: Laat de winteruitverkoop maar beginnen!

Ten eerste dien je bij betaling van het artikel een Tax Free formulier aan te vragen bij de winkelbediende achter de kassa. Nadat je het formulier kort, maar duidelijk hebt ingevuld, ga je hiermee naar het douanekantoor op de luchthaven.

Imagen de Nattanan Kanchanaprat en Pixabay

Je overhandigt relevante documenten – zoals paspoort of visum en het formulier – om het recht op de korting aan te kunnen tonen.

Bij het douanekantoor krijg je als alles in orde is een stempel ter goedkeuring en deze kun je vervolgens bij een restitutiekantoor laten zien om de betaalde belasting terug te krijgen. Realiseer je wel altijd dat een (of beide) van deze kantoren een commissie in rekening kunnen brengen en je dus niet het volledige belastingtechnische bedrag terug krijgt.

Bewaar de gekochte artikelen goed en zorg ervoor dat je alle bonnen en formulieren ook bewaart, voor het geval je ze in de toekomst nodig hebt. Dit kan een rol spelen als je bijvoorbeeld je bagage kwijt raakt en je een lijst moet maken van de gefactureerde items om je geld terug te krijgen.

Je moet altijd aangifte doen bij de douane, als je aankopen het bedrag van 430 euro overschrijden, of als je meer dan het toegestane aantal goederen vervoert. (zoals bij tabak of alcohol)

In de Verenigde Staten is de hoogte van het taxfree shoppen zelfs afhankelijk van de stad of staat, omdat elk deel een ander belastingbeleid heeft. In New York kun je niet eens taxfree winkelen, maar hier kun je als toerist wel bepaalde kortingskaarten aanvragen. Deze kun je in shopping malls en winkels gebruiken.

In andere gebieden, zoals Montana, Alaska, Oregon of New Hampshire, wordt geen belasting geheven op artikelen die reizigers kopen, zolang ze een paspoort laten zien.

In Texas en Louisiana zijn de eisen bij het doen van aankopen weer strikter. Bedrijven die in aanmerking komen voor belastingreductie werken mee als je aan de voorwaarden voldoet en bij het betreffende kantoor op de luchthaven kun je de belastingteruggave weer aanvragen met de nodige formulieren, artikelen, kaart en reisdocumenten.

Welke nuttige informatie heb je nog over belastingvrij winkelen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter