blog shbarcelona catalĂ    blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Wat te doen als je persoonlijke documenten in Barcelona worden gestolen

broekzak met portemonnee
Geschreven door Daniella

Een grote stad in het buitenland bezoeken staat hoog op het wensenlijstje van velen. Het is niet alleen leuk, maar ook spannend en educatief. Soms gebeurt er in het buitenland echter iets vervelends, waardoor je positieve ervaring ineens in een drama kan veranderen.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

In principe is Barcelona een veilige stad, maar toch gebeurt het dat je soms net de verkeerde tegenkomt en er iets naars voorvalt. Zeker in de meer centrale en toeristische gebieden is het risico hierop groter.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona ingaan op wat je kunt doen als je persoonlijke documenten in Barcelona worden gestolen.

Stappenplan voor gestolen documenten in Barcelona

We lopen helaas allemaal het risico om van onze tas, portemonnee of koffer bestolen te worden. En als vervolgens alleen het geld ontbreekt is dat heel jammer natuurlijk, maar als er belangrijke persoonlijke documenten in zaten, is dat rampzalig.

Zeker wanneer je dit in het buitenland gebeurt, kan dit voor een groot drama tijdens je vakantie zorgen.

Paar nachtjes in Barcelona verblijven?

Aangifte van diefstal doen

Als je ID-kaart, paspoort of rijbewijs gestolen is, is het verstandig om aangifte te doen. De aangifte kan persoonlijk op elk politiebureau gedaan worden. Online aangifte kan ook in het Engels bij de Mossos d’Esquadra worden gedaan.

lampen politieauto

Foto via Pixabay

Houd er rekening mee dat je de aangifte voor je verzekering nodig kunt hebben. Je dient de digitaal ingediende aangifte overigens bij het door jou aangegeven kantoor op te gaan halen en te ondertekenen voor geldigheid.

Alle bankpasjes die gestolen zijn blokkeren

Als je op het moment van de diefstal ook een betaalpas of credit card bij je had (of deze verloren bent), breng dan onmiddellijk je bank op de hoogte om misbruik of frauduleus gebruik van deze bankpasjes te voorkomen.

Neem direct contact op met de bank en daar zullen ze je verder vertellen welke stappen je nog moet ondernemen.

credit card en sleutel

Foto via Pixabay

 

Rijbewijs gestolen of verloren (in Barcelona)

Als je je Nederlandse rijbewijs als toerist in het buitenland kwijt bent geraakt, kun je dit alleen in Nederland weer opnieuw aanvragen. Je dient allereerst een verklaring bij de gemeente waar je woont op te laten maken. RDW geeft duidelijke info.

Je vindt hier ook zinvolle informatie over het rijden met een Nederlandse rijbewijs in het buitenland en of je wellicht een internationaal rijbewijs dient aan te vragen voor jouw reisbestemming.

Nederlanders die in Barcelona wonen en hun Nederlandse rijbewijs hebben vervangen door een Spaans rijbewijs en hiervan bestolen worden, dienen verplicht aangifte te doen bij de Mossos d’Esquadra.

Deze aangifte kost ongeveer €20,- en voorkomt aansprakelijkheid wanneer een ander jouw rijbewijs misbruikt. Een kopie van je rijbewijs kun je vervolgens aanvragen bij elk kantoor van de Jefatura Provincial de Tráfico. Heb je het duplicaat ontvangen en vind je het origineel weer, dan dien je dit wel weer in te leveren bij hetzelfde kantoor.

Gerelateerd artikel: De beste ziekenhuizen in Barcelona

koffer en paspoort

Foto via Pixabay

ID-kaart of paspoort gestolen of verloren

Spanjaarden dienen hun DNI (zo heet hun identiteitsbewijs) via de voor hen bekende weg opnieuw aanvragen. Voor buitenlanders of toeristen in Spanje werkt dit anders.

Ben jij als Nederlander in Barcelona op vakantie en is je identiteitsbewijs gestolen? Via de link kom je uit bij waardevol advies dat dieper ingaat op het feit of je voor je terugreis wel je identiteitsbewijs nodig hebt, hoe je een noodpaspoort – indien relevant – kunt aanvragen en welke documenten en ingevulde formulieren hier allemaal voor aangeleverd dienen te worden.

Woon jij als Nederlander in Barcelona en heb je vragen over het aanvragen van een paspoort? De gelinkte website geeft nuttige info. Is jouw NIE gestolen of kwijt? Vraag dan direct een kopie aan bij het oficinas de extranjeros.

Accommodatie via ShBarcelona boeken

Algemeen advies bij reizen naar Spanje

Als je van plan bent om naar het buitenland te gaan reizen, bereid je dan goed voor en realiseer je dat elke cultuur anders is. Als je contact geld mee wilt nemen, draag dit dan niet allemaal tegelijk bij je. Verspreid je contact geld op verschillende plaatsen en in kleine hoeveelheden. Zorg dat je bij het pinnen van contact geld naar een pinautomaat van een officiële bank gaat.

Ga je op pad in de stad? Draag dan een kopie van je paspoort bij je, maar laat het origineel in het kluisje op je hotelkamer (of een andere veilige plek) achter.

auto vol spullen

Foto via Pixabay

Kom je met de auto naar Spanje, laat dan nooit waardevolle spullen in je auto liggen, zelfs als je een bewaakte parkeergarage hebt gereserveerd. Kun je niet alle spullen uit je auto meenemen, laat dan nooit iets achter dat van buiten de geparkeerde auto zichtbaar is.

En realiseer je vooral, dat wat voor jou misschien weinig of geen waarde heeft, voor een ander wel waarde kan hebben.

Heb jij wel eens met diefstal in het buitenland te maken gehad?
Deel je tips en waardevolle adviezen met anderen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter