blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gezondheid

Wijken in Barcelona met minder luchtvervuiling

uitzicht over barcelona met ondergaande zon
Geschreven door Daniella

Luchtverontreiniging is een van de problemen waar de meeste burgers in grote steden last van hebben. Het vormt al enkele jaren een probleem voor de volksgezondheid.

Sommige grote steden, vooral de overbevolkte steden van landen zoals China of India, halen steeds vaker het nieuws vanwege de zeer hoge mate van milieuvervuiling, die de bevolking dwingt om gezichtsmaskers te dragen om het effect van de luchtvervuiling te verzachten.

In Spanje hebben we gelukkig deze extremen nog niet bereikt, maar steeds vaker gaat het alarm af, omdat luchtvervuilingsmetingen in steden zoals Madrid of Barcelona boven het aanbevolen niveau liggen. Vandaag praat ShBarcelona je bij over luchtvervuiling in Barcelona en de buurten met de minst aangetaste lucht.

Gerelateerd artikel: Regen in Barcelona; wat nu?

Buurten in Barcelona waar je beter kunt ademen

straat in barcelona met druk verkeer

Foto via Pixabay

Ondanks de bevoorrechte situatie heeft Barcelona de laatste tijd te maken gehad met verschillende periodes van hoge contaminatie, waardoor de experts alert zijn geworden.

Alle plaatsen waar de niveaus van luchtverontreinigingsstoffen de maximumwaarde – die door de Europese Unie wordt voorgeschreven – overschrijdt, worden als risicogebied beschouwd.

Deze overmaat aan vervuilende stoffen veroorzaakt gezondheidsproblemen bij burgers, zoals het groeiend aantal allergieën dat een direct gevolg is van de toename van het verslechterende milieu.

De meest kwetsbare bevolking die hierdoor getroffen wordt, zijn jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en chronisch zieken met luchtwegaandoeningen. Allergieën kunnen ook worden geactiveerd of verergerd.

De autoriteiten adviseren mensen om zichzelf te beschermen in de volgende situaties: als er een waarschuwing afgegeven wordt op overmatige vervuiling, wordt geadviseerd om buiten je lichaamsbeweging te beperken, vooral als je binnen een van de kwetsbare doelgroepen valt.

In het geval er een waarschuwing is voor overschrijding van de pollutie-indexen, is het advies: vermijd fysieke activiteiten die buiten plaatsvinden.

Om de effecten van luchtverontreiniging te beperken, adviseert de overheid: ga fietsen of wandelen buiten de stad, maak gebruik van het openbaar vervoer in plaats van je eigen auto.

In het geval je wel je eigen auto gebruikt, deel deze door te carpoolen om het effect te reduceren.

Gerelateerd artikel: Recyclen in Barcelona

diagonal mar park met flats

Foto via Pixabay

Breng verantwoordelijke en efficiënte verwarming en airconditioning aan, zowel thuis als op het werk. Ventileer de ruimtes in de uren dat er minder verkeer is.

Laat je auto optimaal voorbereiden in de garage om het uitstoten van verontreinigende gassen zoveel mogelijk te beperken. Je kunt de bandenspanning beter laten instellen en voorzichtiger remmen.

Er zijn enkele wijken in Barcelona waar de luchtkwaliteit beter is dan in andere wijken. Over het algemeen hebben de districten met de hoogste bevolkingsdichtheid, zoals Ciutat Vella of Sant Martí, de slechtste luchtkwaliteit.

De buitenste buurten, met de laagste bevolkingsdichtheid en de groenste gebieden, genieten van een hogere luchtkwaliteit. Dit is het geval in het district Gracia, het district Horta-Guinardó of het bovenste deel van Sarrià.

Hier vind je meer informatie over alles wat de luchtkwaliteit in Barcelona aangaat en wat de gemeente eraan doet.

In welke buurt woon je? Merk jij iets van de slechtere luchtkwaliteit?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter