blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Wat is een smart home?

iconen smart home op glas
Geschreven door Daniella

Wanneer we het hebben over een smart home (slimme woning), bedoelen we een woning die uitgerust is met domotica. Hier kan de bewoner van optimaal comfort, veiligheid en energiezuinigheid genieten.

Maar wat is een smart home nou eigenlijk en wat zijn de karakteristieken van zo’n huis? In dit artikel van ShBarcelona vertellen we je er vandaag graag meer over.

Gerelateerd artikel: Bereid je huis voor op de zomer

Wat is een smart home? Handige snufjes die je misschien nog niet kent

man met tablet en grafieken

Foto via Pixabay

Een slim huis is wezenlijk anders dan gewone huizen en wel omdat installaties (audio, video, beveiliging, ventilatie, klimaat en verlichting) met een systeem verbonden zijn, waardoor je alle elementen vanaf een mobiele telefoon, tablet of computer kunt bedienen.

Het betreft hier domotica systemen die je woning in een soort digitale omgeving transformeren. Ook kun je nog andere aspecten aan je huis toevoegen, zoals vochtmeters of andere meetapparatuur. Hiermee kun je alles controleren en beïnvloeden, om zo je ecologische voetafdruk op je leefomgeving en de aarde te beperken.

Het beste van alles is nog wel dat je als eigenaar zelf alle systemen kunt aanpassen of extra’s kunt toevoegen, waardoor je je eigen wensen en behoeften kunt vervullen. Alle systemen worden gemonitord en laten het verbruik zien.

Gerelateerd artikel: Het huis van de toekomst

modern huis met tuin

Foto door Herkie via Visualhunt

Een woning kan voor de bouw al voorbereid worden op alle mogelijke handige snufjes, maar domotica kan ook toegevoegd worden bij de verbouwing van een pand. Welke van de twee situaties het ook betreft, er zijn voldoende voordelen te benoemen:

  • Comfort en gemak is een van de belangrijkste redenen voor het bouwen of kopen van een smart home. Het feit dat je – vooral ook als je niet thuis bent – toegang hebt tot je systemen en apparatuur is superhandig. (Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van ventilatie, verwarming, muziek, intercom, koeling en multimedia.)
  • Veiligheid is een ander belangrijk aspect. Een smart home is uitgerust met fantastische beveiligingselementen, zoals een alarminstallatie met camera’s en bewegingssensoren. Vaak zijn deze beveiligingssystemen verbonden met een particulier beveiligingsbedrijf of de lokale politie. Ook kun je, behalve van normale sloten, gebruik maken van een slot door middel van vingerafdrukidentificatie of een aparte keycard. Op deze manier kan niemand anders dan jij zich toegang verschaffen tot de woning.
  • Een smart home is beter toegankelijk voor mindervaliden of ouderen. Je hebt systemen die op je stem reageren, waardoor je alles kunt bedienen, van deuren en lampen tot computer en telefoon. Daarnaast heeft automatisering als bijkomend voordeel dat je bepaalde activiteiten kunt programmeren, zoals bijvoorbeeld het besproeien van je gazon.
  • Energiezuinigheid speelt ook een belangrijke rol. Zo is er een verlichtingssysteem dat door middel van sensoren die je aanwezigheid registreren het licht automatisch aan- of uitschakelt. Ook airco kan op afstand worden geprogrammeerd. Alles kan aangepast worden aan jouw voorkeur en behoefte. Al deze systemen zullen – samen met energiezuinige apparaten – helpen om water, aardgas en elektriciteit te besparen. En hiermee verlaag je niet alleen je energierekening, maar draag je ook een steentje bij aan het milieu.
  • Smart homes zijn meer waard. Een slim huis met al zijn extra toepassingen levert bij verkoop meer op dan een normaal huis. Slimme woningen zijn niet alleen uitgerust met innovatieve systemen, maar zijn voorzien van een belangrijk energielabel. Dit energielabel vertelt alles over de manier waarop een huis gebouwd is of hoe bij een verbouwing energiebesparende maatregelen getroffen zijn. Dit heeft allemaal invloed op efficiëntie en duurzaamheid.

Het is wel duidelijk dat het digitale tijdperk zijn intrede heeft gedaan op woongebied. De toegepaste systemen kunnen een bijzonder positief effect hebben op het gebruiksgemak van een woning en daarbij significante besparingen opleveren. Een smart home gaat dan ook duidelijk gepaard met flinke investeringen.

Zijn er nog andere smart home toepassingen die volgens jou interessant zijn?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter