blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vestigen in Barcelona

Gids voor het kopen van vastgoed tijdens of na Covid-19

stel loopt met verhuisdozen
Geschreven door Daniella

Is dit het beste moment om een huis te kopen? Na Covid zal er nog wel een tijd met enige onzekerheid aanbreken, maar wie er klaar voor is om nu te kopen kan ook geld besparen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kopen van een appartement in een periode die we voor nu maar alvast “het nieuwe normaal” zullen noemen.

Woning verkopen? Klik hier

Veel vastgoedtransacties zijn tijdens de quarantaineperiode tijdelijk op pauze gezet. Er zijn ook kopers en verkopers geweest die zich terug getrokken hebben. Sommigen wachten liever tot er weer wat meer zekerheid is… 

Dus nadat we eindelijk de crisis van 2008 te boven gekomen waren – want die heeft de vastgoedsector hard getroffen – staat nu de crisis van 2020 op de stoep. Hoewel vastgoed meestal een stabiele investering is, is het wel onlosmakelijk verbonden met de economische toestand in een land.

Caixabank Research heeft recent een onderzoek uit laten voeren over de ontwikkeling van de woningverkoop in Spanje. Het resultaat van dit onderzoek geeft aan dat huizenprijzen tot het einde van 2021 met 6 tot 9% zullen fluctueren. Bovendien is er een te verwachten daling van het Spaanse BBP van 15%.

koop appartementen barcelona

Exact vanwege deze negatieve trend is dit eigenlijk een ideaal moment om een appartement in Barcelona te kopen, zeker als je dit – ondanks het Coronavirus – toch al van plan was. 

Wil je meer weten over de gevolgen van de pandemie voor de vastgoedsector? Lees dan verder, want we gaan dieper in op de prijzen van vastgoed in 2020 in Spanje en dit geldt voor zowel kopen als huren.

Gerelateerd artikel: Hoe je woning ontsmetten tijdens Covid-19?

5 tips voor het kopen van vastgoed tijdens Covid-19

1. Je budget: wat kun je maximaal lenen?

De eerste tip voordat je aan de slag gaat met het kopen van woonruimte, is jezelf goed laten informeren over wat je te besteden hebt. Waarschijnlijk zal dit de grootste uitgave zijn die je doet, aangezien het in een mensenleven één van de belangrijkste en grootste aankopen is.

Begin daarom tijdig met sparen, zodat je een deel van de hypotheek uit eigen zak kunt financieren. Zoek verder uit hoe hoog je hypotheek zal zijn en of er familie is die kan lenen

Het is daarbij goed om te weten dat Spaanse banken tot maximaal 80% van de waarde van een woning financieren. De rest zul je dus zelf moeten kunnen inleggen.

sleutel in de hand

Foto via Pexels

Behalve de resterende 20% van de hypotheek, zijn er ook diverse extra kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken, zoals bijvoorbeeld belastingen en notariskosten. Deze zijn meestal 10-15% van de totale aankoopprijs van je nieuwe woning.

Daarnaast heeft elke financiële instelling zo haar eigen regeltjes voor het goedkeuren of afwijzen van een hypotheek. We informeren je daarom graag over enkele vereisten van banken bij het verstrekkenvan een hypotheek.

📌 Als je je woning wilt verkopen, is dit ook een goed moment. Voor vastgoedinvesteerders is een tijd van crisis namelijk een uitgelezen kans om het portfolio weer goed gevuld te krijgen. 

2. Neem een vastgoedmakelaar in de arm

Het lijkt natuurlijk voor de hand liggend, maar advies inwinnen als je een appartement wilt gaan kopen is altijd een goed idee. Ons team van professionals kan je tijdens het hele aankoopproces ondersteunen. Hier kun je ons portfolio van appartementen die te koop zijn in Barcelona raadplegen.

We herhalen het nog maar eens: het gaat hier waarschijnlijk om de belangrijkste aankoop in je leven, dus zorg er voor dat je met goed advies bijgestaand wordt.

Vind hier je volgende woning in Barcelona

3. Wat voor appartement wil je na de Coronacrisis kopen 

Wat voor woning wil je kopen in tijden van crisis? Dit is de grote vraag die je jezelf moet stellen, want zodra de Coronacrisis voorbij is, kan je voorkeur voor een bepaald type woning best veranderd zijn. Als er bijvoorbeeld weer een quarantaineperiode komt, wil je wellicht liever wat ruimer, of juist buiten het stadscentrum wonen.

In een grote stad als Barcelona zijn de randwijken ook goed met het openbaar vervoer te bereiken. Dus je kunt op afstand van het centrum gaan wonen, zonder echt geïsoleerd te zitten.

Daarnaast is thuiswerken steeds normaler geworden, dus je hoeft ook niet meer per definitie dicht bij je werk in het centrum te wonen. 

Hieronder een lijstje van prettige woonruimten tijdens quarantaine:

 • Appartementen met 3 of meer kamers
 • Appartementen met een terras
 • Appartementen met een tuin
 • Appartementen met zwembad
 • Penthouses

Deze woonruimten zijn ideaal, omdat ze allemaal een buitenruimte hebben en je er van veel natuurlijk daglicht genieten. Dit is erg belangrijk als de tweede golf van Covid-19 er aan komt. Ons advies is om woonruimte op de begane grond, of woonruimten zonder buitenruimte, dan ook absoluut te vermijden

📌 Houd er bij de aankoop van je woning ook rekening mee, dat het hier niet gaat om een tweede woning of een buitenhuis. Denk eerst goed na over je voorkeuren en het budget dat je er aan wilt besteden.
 
schoonmaker in wit pak

Foto via Pexels

4. Hoe vind je woonruimte tijdens Covid-19?

Het Coronavirus heeft er toe geleid dat we nog meer digitaal zijn gaan werken, zo ook in de vastgoedsector. Digitale rondleidingen in advertenties komen nu veel vaker voor. 

Zo adverteren makelaars steeds vaker met meer foto’s, kun je online videotours bekijken, of zijn er zelfs 360º foto’s met plattegronden beschikbaar. 

Het belangrijkste advies dat we met je willen delen, is om een woning die je interessant vindt op zijn minst één keer te bezichtigen. 

Om de bezichtiging zo goed mogelijk te benutten, hebben we de volgende tips voor je:

 • Controleer de staat van alle voorzieningen en faciliteiten
 • Kijk naar wat er aangepast moet worden in het appartement
 • Let op of er vochtige plekken zijn
 • Kijk naar de ligging en oriëntatie
 • Check de indeling van de woning
 • Laat je informeren over de energie-efficiëntie 
 • Verken de buurt en waar openbaar vervoersmogelijkheden zijn

koop appartementen barcelona

5. Veiligheid gedurende bezichtingen tijdens Covid-19

We kunnen niet goed genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je bij bezichtigingen tijdens het Coronavirus aan de hygiënische voorschriften te houden. We leveren immers allemaal een bijdrage om verspreiding van het virus te voorkomen.

Houd er rekening mee dat er tijdens bezichtigingen niet altijd minimaal 1,5 meter afstand gehouden kan worden en dat er afgesloten ruimtes bezocht kunnen worden. Denk daarom aan het volgende:

 • Draag te allen tijde een masker (en draag het op de juiste manier, waarbij neus en mond bedekt worden)
 • Schud geen handen met de makelaar
 • Was je handen voor en na de bezichtiging of gebruik desinfecterende gel 
 • Draag handschoenen wanneer je bepaalde elementen in de woning wilt aanraken en controleren (bijvoorbeeld muren of installaties) 

We hopen dat dit artikel je helpt bij het kopen van woonruimte tijdens de Coronacrisis.
Mocht je nog vragen hebben of tips willen delen, laat dan hieronder een reactie achter.

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter