blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Dalen de huurprijzen in Barcelona?

appartementencomplex met balkons
Geschreven door Daniella

Prijzen van appartementen baren de lokale bevolking veel zorgen. Dat is begrijpelijk, als je je realiseert dat een dak boven je hoofd een van de belangrijkste elementen is waar iedereen over zou moeten kunnen beschikken.

Het is echter helaas zo, dat huurprijzen in Barcelona erg hoog zijn. Dit betekent dat mensen met een mileurista salaris (Spaans woord voor een salaris van rond de duizend euro) zich geen woonruimte kunnen veroorloven, tenzij andere mensen garant staan.

Zoals elk nadeel ook zijn voordeel heeft, betekent de woningmarkt in Barcelona goed nieuws voor beleggers die onroerend goed willen kopen om te verhuren. Ook mensen die – buiten hun eigen woning – een appartement hebben, zien kansen om via verhuur extra rendement te genereren en hun inkomen aan te vullen..

Er wordt de laatste tijd veel gediscussieerd over de noodzaak om huurprijzen te verlagen, maar op welke termijn is dit mogelijk? In dit artikel van ShBarcelona doen we een voorzichtige analyse.

Gerelateerd artikel: Betaalbare woonruimte in de wijken van Barcelona

De evolutie van de huurprijzen in Barcelona

wit appartement met gele luiken tegen blauwe lucht

Foto via Pixabay

De statistieken over de ontwikkeling van de huurprijzen lijken aan te duiden dat er een lichte stagnering is. En dat terwijl de landelijke stijging in 2018 maar zelfs 9,3% bedroeg. In het laatste kwartaal van 2018 zijn de huurprijzen echter met 0,6% gedaald en dat tempert de groei.

Zelfs in Madrid en Barcelona – waar de huren het sterkst zijn gestegen en we officieel weer op het niveau van vóór de crisis zitten – staat de woningmarkt nog steeds onder druk. Volgens deskundigen is het scenario van “normalisatie” inmiddels aangebroken en dat betekent dat huurprijzen zullen gaan veranderen.

Voor wat betreft de redenen voor deze lichte prijsdaling in de Catalaanse hoofdstad, wijten deskundigen het toe aan het feit dat buitenlandse kopers huiverig zijn om nu geld uit geven, in verband met de politieke instabiliteit van Catalonië. Vooral de topappartementen vormen een belemmering en deze beïnvloeden wel de gemiddelde prijzen in de stad.

Gerelateerd artikel: Wijken waar vastgoed (sterk) in prijs gestegen is

Een andere reden waarom de prijzen van huurwoningen heel licht gedaald zijn, is de nieuwe huurwet. Deze wet heeft als doel de huurder te beschermen, aangezien deze meer zekerheid wenst bij het huren van een woning. Dit betekent ook beter beschermd zijn tegen toekomstige huurverhogingen door de verhuurder of makelaar.

groot appartementsgebouw met balkons

Foto via Pixabay

Als je het echter hebt over de overeenkomst tussen eigenaren en huurders, dan zijn de voordelen van de nieuwe wet minimaal, aangezien de huurprijs niet beperkt is. Er zijn dus wel beperkingen voor het verhogen van de huurprijs en de borg tijdens de huurperiode in het contract, maar zodra het contract is beëindigd, is de verhuurder vrij om de huurprijs wel te verhogen.

Deskundigen wijzen er ook op, dat de huurprijs niet meer verder boven het gemiddelde loon van de werknemer mag stijgen. En hoewel het klopt dat veel appartementen in Barcelona voor de toeristische verhuur bestemd zijn (er is immers veel vraag naar), is het grootste aandeel op de huurwoningmarkt van Barcelona nog steeds voor de langere termijn.

Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat huurprijzen verder moeten stagneren of dalen, aangezien een flink deel van de bevolking geen hoge huren kan betalen. De woninghuurmarkt staat echter geheel los van de woningkoopmarkt, aangezien een toekomstige koper een hypotheek kan aanvragen die gebaseerd is op zijn of haar inkomensniveau. Wanneer een huiseigenaar later problemen krijgt bij het betalen van het maandelijkse hypotheekbedrag, kan de lening eventueel over langere tijd uitgespreid worden.

Woon jij in een koop- of huurwoning?
En denk jij dat de huurprijzen in Barcelona zullen gaan dalen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter