blog shbarcelona catal├á   blog shbarcelona espa├▒ol   blog shbarcelona fran├žais   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Bankvoorwaarden bij het verstrekken van een hypotheek

financiele overzichten op computer met persoon aan het typen
Geschreven door Daniella

Bij veel mensen staat het kopen van een appartement hoog op het verlanglijstje. Zeker omdat het in Spanje veel gebruikelijker is om een woning te kopen, dan te huren.

Als het zich loont om een woning te kopen in plaats van te blijven huren, zoek je naar de beste mogelijkheden om dit te kunnen doen.

  • verhuurdiensten voor eigenaars van appartementen in barcelona

 

Meestal heb je hierbij de hulp van een bank nodig, die een hypotheek aan je vertrekt. Een hypothecaire lening stelt je in staat om de hoge kosten van de aankoop van een woning te kunnen doen.

Vraag je je op dit moment af wat banken voor voorwaarden stellen als het gaat om het verstrekken van hypothecaire leningen? Lees dan vooral dit blogartikel van ShBarcelona.

Vereisten bij aanvragen hypothecair krediet

Wanneer je het huis van je dromen eenmaal hebt gevonden, is het van belang om te weten hoeveel je bij de bank kunt lenen, zeker wanneer je niet het gehele aankoopbedrag en de overige kosten zelf kunt dekken.

Koop woonruimte in Barcelona

Vast contract bij je werkgever

Bij de overweging van de bank om je een hypotheek te verstrekken is het belangrijkste aspect het hebben van een vaste baan. Dit houdt in dat je al gedurende langere periode een contract bij dezelfde werkgever hebt, of een contract voor onbepaalde tijd hebt.

scherm met gegevens hypotheek

Foto via Pixabay

De zekerheid van een vaste baan staat bij de bank op nummer een bij de vereisten. Heb je geen vast contract, dan wil dat nog niet automatisch zeggen dat je helemaal geen kans hebt om een hypotheek te krijgen.

Wie andere eigendommen in zijn bezit heeft, een spaarpotje heeft of iemand heeft die garant wil staan, kan de poging wagen om toch in onderhandeling te gaan met de bank.

Hoogte salaris

Natuurlijk is niet alleen een vast contract, maar ook de hoogte van je salaris belangrijk. Je salaris moet de kosten van de hypotheek immers kunnen dekken.

huisje met briefje van tien erover gevouwen

Foto via Pixabay

Een stelregel hierbij is, dat het bedrag van de maandelijkse hypotheeklasten niet meer dan 30 tot 40% van je inkomsten mag bedragen.

Passen de maandelijkse kosten niet binnen je budget, dan zal de bank weigeren over te gaan tot hypotheekverstrekking.

Spaarrekening 

Sinds de economische crisis van 2008 komt het overigens nog nauwelijks voor dat banken 100% van een hypotheek op onroerend goed verstrekken.

Je hebt dus altijd spaargeld nodig bij de aanschaf van een woning. Pas dan kom je in aanmerking voor een hypothecaire lening.

spaarpot

Foto via Pixabay

Houdt er rekening mee dat je minimaal 20% van het totale aankoopbedrag (inclusief de kosten voor bijvoorbeeld taxatie, notaris en kadaster, etc.) zelf moet kunnen betalen en dat de bank dus maximaal 80% van de lening verstrekt.

Gerelateerd artikel: Is het een goed moment om in Barcelona in onroerend goed te investeren?

Extra voorwaarden bij een hypothecaire lening in Spanje

In sommige gevallen heeft de bank niet de garantie dat je aan alle voorwaarden voldoet. Ze kunnen je dan vragen om op een andere manier extra garantie te verstrekken, om zo geen risico op wanbetaling te lopen.

Familieleden – of iemand anders die je vertrouwt die onroerend goed bezit – kan voor jou borg staan voor je hypotheek in Barcelona, zodat de bank toch bereid is de lening goed te keuren. De bank weet dan zeker dat ze geen risico loopt.

huisje met clipboard en pen

Foto via Pexels

Wel is het van belang dat de persoon die voor jou garant staat in detail weet wat de mogelijke financi├źle gevolgen hiervan kunnen zijn.

Ook andere schulden kunnen van invloed zijn op je hypotheekaanvraag. Banken staan zelden positief tegenover het gunnen van een lening, wanneer de aanvrager al een persoonlijke lening of andere openstaande schulden heeft.

Vind via ShBarcelona jouw koopwoning

Leeftijd

Als laatste speelt ook leeftijd een rol. De aanvrager van de hypotheek mag niet ouder zijn dan 75 jaar en dient vanzelfsprekend wel al de leeftijd te hebben bereikt, waarop wettelijke verplichtingen aangegaan mogen worden.

drie generaties

Foto via Pixabay

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek? Raadpleeg dan vooral diverse banken.

Hoewel bovenstaande voorwaarden door de meeste banken worden gehanteerd, zijn er zeker uitzonderingen mogelijk, waarbij de ene bank soms iets flexibeler is dan de andere.

Vergeet overigens niet dat een huis van de bank kopen in Spanje heel normaal is. Daar kun je nog wel eens mazzel hebben met de aankoopprijs.

Heb jij een hypotheek in Spanje?
Deel je ervaringen en adviezen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter