blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona kopen

6 Vragen bij het kopen van een tweede woning

modern huis met ligstoelen aan zwembad
Geschreven door Daniella

Veel mensen zouden graag een tweede woning kopen op een plek waar ze doorgaans hun vakantie doorbrengen. Ze hoeven er dan geen woning meer te huren. In het bezit zijn van een tweede woning of zomerhuis zegt ook vaak iets over je status en financiële mogelijkheden.

Voordat je echter gaat investeren in een tweede woning, is het om je wensen en eisen onder de loep te leggen. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je een paar tips geven om een huis in het buitenland te kopen.

  • koop appartementen barcelona

 

Gerelateerd artikel: Is het een goed moment om in Barcelona in onroerend goed te investeren?

Stel deze vragen bij een tweede huis kopen

Waar wil ik een tweede woning kopen?

Dit is een van de belangrijkste items op je lijst met wensen en eisen. Wil je aan het strand of in de bergen iets kopen, in een kouder of warmer klimaat en wat voor type woning wordt het? Een appartement, penthouse of nog iets anders…

Hoewel je de woning natuurlijk altijd weer kunt verkopen, is het selecteren van een gebied dat je erg leuk vindt – en waarvan je denkt dat je het niet snel moe zult worden – van essentieel belang.

moderne apartementen met glazen balkons

Foto via Pixabay

Iets ander fundamenteels bij het kopen van een tweede huis, is om het gebied goed te kennen. Ben je er nog niet voldoende bekend? Dan wordt het tijd voor wat onderzoek.

Bekijk de wijken waar de laatste tijd prijzen veel gestegen zijn en misschien moet je er zelfs weer een keer naartoe. Het is namelijk niet handig om je puur te laden leiden door de makelaar of eigenaar van de tweede woning die je op het oog hebt.

Woonruimte in Barcelona kopen

Ben ik bereid mezelf voor lange tijd aan deze plek te binden?

Voordat je in Barcelona een vakantiehuis in of dichtbij de bergen – bijvoorbeeld in het district Sarria-Sant Gervasi of Horta-Guinardo – koopt, moet je er helder van overtuigd zijn, dat het een aangename plek is en dat je er het grootste deel van je vrije tijd wilt gaan doorbrengen.

Houd altijd in je achterhoofd dat een weekje vakantie in de zomer niet hetzelfde is als er regelmatig en voor langere perioden blijven. Je moet echt zeker weten dat je deze stap wilt zetten.

wit appartementencomplex

Foto via Pixabay

Is het er comfortabel wonen?

De locatie van je tweede woning moet voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen maken je leven gemakkelijker of juist gecompliceerder. Het is belangrijk te weten of er voldoende supermarkten, bakkerijen en cafetaria’s in de buurt zijn. Ben je hier niet van op de hoogte voor de aankoop en vallen de basisvoorzieningen tegen, dan moet je elke keer een eind rijden.

Daarnaast zijn er ook andere basisvoorzieningen die je in de buurt wilt hebben, zoals ziekenhuizen, politie en brandweer. Met deze voorzieningen binnen acceptabele afstand voel je je beter beschermd tegen eventuele tegenslagen.

Gerelateerd artikel: ‘Home staging’ als verkooptechniek

Gaat de afstand geen struikelblok vormen?

Afhankelijk van het soort tweede woning – voor lange vakanties of korte weekendjes – is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de tweede woning. Als je er ook je weekenden wilt doorbrengen, wil je een beperktere reisduur, zodat je niet het grootste deel van je weekend onderweg bent naar je woning.

groene louvre luiken met wit gordijn in roze gevel

Foto via Pixabay

Houd je hier van te voren geen rekening mee, dan kun je het reizen wel eens snel beu worden. Je bent dan veel uren onderweg, in plaats van lekker te ontspannen en tot rust te komen bij je vakantiewoning.

Is het de moeite waard om te kopen? Of kan ik beter blijven huren?

Het is belangrijk om de prijs van het onroerend goed in te schatten op de manier dat je het gaat gebruiken. Elk weekend van een tweede verblijf kunnen genieten heeft niet dezelfde waarde als er alleen in de zomervakanties van kunnen profiteren, dus de prijs van het pand is erg belangrijk.

Aanbod koopwoningen in Barcelona

Ook doe je er goed aan om op de hoogte te zijn van de prijzen in het gebied van jouw voorkeur. Het is van belang om je opties af te wegen en diverse berekeningen te maken, om te zien of aankoop of huur rendabeler zal zijn. Zonder deze berekening uit te voeren kun je je opties onmogelijk goed inschatten.

Een ander aspect is de mogelijkheid tot verhuur. Is het makkelijk om je pand te verhuren als je het zelf niet gebruikt? Dan kan het namelijk een goede bron van inkomsten zijn. Als je ook inkomsten uit je tweede woning gaat genereren, dien je dit ook mee te nemen in de eerder genoemde berekeningen bij het in kaart brengen van je opties.

modern huis met tuin

Foto door Herkie via Visualhunt

Hoe zit het met het onderhoud?

Naast de aanschafprijs van de woning zelf, brengt het hebben van een tweede huis natuurlijk nog andere kosten met zich mee. En daar moet je wel rekening mee houden. Zo heb je je vaste lasten, zoals gas, water, elektriciteit, gemeenschapskosten, belastingen en kosten van onderhoud aan zwembad of tuin.

Al deze kosten dien je mee te tellen bij de algemene kosten en hiermee wordt de prijs van het bezitten van een tweede woning aanzienlijk hoger.

Wil jij een tweede optrekje kopen, maar ben je nog niet 100% zeker? Huur dan eerst iets voor de langere termijn en neem de tijd voor het vinden van jouw ideale vakantiehuis! Je kunt ook een tweede huis kopen en daarna rendabel verhuren.

Heb jij een vakantiehuis? Welk tips en adviezen heb je voor anderen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter