blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona kopen

Wat is een vastgoed personal shopper?

ontwerp met architect
Geschreven door Daniella

Wij vinden het altijd weer leuk als er nieuwe trends in de vastgoedwereld ontstaan en dit is er weer eentje. Om te ontdekken wat een vastgoed personal shopper is en hoe deze functie ontstaan is, moeten we naar de Verenigde Staten afreizen.

In de VS waren er natuurlijk al makelaars die de vastgoedmarkt dienden. Zij behartigden de belangen van de verkopers en probeerden in zo kort mogelijke tijd de beste deal tot stand te brengen voor de verkoper.

Maar wie was er dan eigenlijk om de koper en zijn belangen te behartigen? Dat is precies waar het bij de personal vastgoed shopper om draait. Hij is er voor de koper en niet voor de verkoper.

  • koop appartementen barcelona

 

Ergens rond 2010 hoorden we de term ‘vastgoed personal shopper’ voor het eerst en dat was op het hoogtepunt van de vastgoedcrisis. Sindsdien is de personal vastgoedshopper echter alleen maar belangrijker geworden.

Deze persoon is namelijk gespecialiseerd in de onroerend-goedsector, waardoor hij de beste deals kon vinden voor iemand die een woning wilde kopen. Daarnaast is hij ook op de hoogte van alle juridische en belastingtechnische aspecten van een dergelijke transactie.

Wil je meer weten over wat een vastgoed personal shopper in Barcelona voor je kan betekenen? Lees dan onderstaand artikel waarin we je alles uitleggen wat je moet weten.

vasgoed personal shopper met klanten

Foto via Pexels

Diensten die een vastgoed personal shopper aanbiedt

Een appartement in Barcelona kopen doe je niet zomaar. Het is een belangrijke beslissing en je hebt vaak geen overzicht van alle aspecten die een rol spelen. Steeds meer mensen nemen daarom een vastgoed personal shopper in de arm.

Hij of zij is verantwoordelijk voor de volgende zaken:

De behoeften van de klant achterhalen
Gewenste woongebied, maximale budget, eisen aan pand en installaties, et cetera.

Intensieve zoektocht naar mogelijke objecten
De personal shopper kan met alle informatie die hij bij de koper verzameld heeft starten met de zoektocht naar mogelijke panden. Hij verzamelt alleen die objecten die binnen het eisenpakket vallen.

Presentatie van gevonden objecten
De vastgoed personal shopper ontmoet zijn klant(en) om potentiële panden te bespreken. Er wordt overlegd welke objecten het meest interessant zijn. Nu kan er bezichtigd gaan worden.

Levering van uitgebreide rapporten van elk object
Zodra de vastgoed personal shopper alle interessante objecten heeft bezichtigd, stelt hij een rapport samen van elk object waarin alle voors en tegens opgenomen zijn.

Technische inspectie
Voor meer specifieke technische en bouwkundige informatie heeft de vastgoed personal shopper contact met de architect.

Bezichtigingen
De vastgoed personal shopper bezichtigt samen met zijn klant de potentiële panden.

Informatiedossier gekozen object
Zodra de koper een object heeft gekozen, stelt de vastgoed personal shopper een dossier samen met alle kwalitatieve en technische aspecten.

Veranderen van namen op contracten van nutsvoorzieningen
Deze tijdrovende en bureaucratische zaken neemt de personal vastgoedshopper voor zijn rekening voor de koper.

Administratieve verwerking en notaris
De vastgoed personal shopper heeft nuttige contacten in het werkveld, zoals met notariskantoren. Hij kan het proces dus vergemakkelijken of bespoedigen en soms zelfs goedkoper maken.

Contact leggen met andere mogelijke externe services
Dezelfde personal vastgoedshopper kan nog meer contacten in het werkveld hebben die nuttig kunnen blijken, zoals bijvoorbeeld verhuisbedrijven, aannemers en architecten, woninginrichters, onderhoudsbedrijven, et cetera.
gezin bekijkt woonruimte met makelaar

Foto via Pexels

Vind jouw koopwoning bij ShBarcelona

Voordelen van het werken met een vastgoed personal shopper

Je weet nu wat het werkgebied van een vastgoed personal shopper is en wat zijn taken zijn. Het is dan ook niet meer dan normaal om je nu af te vragen of het wel de moeite waard is om bij het kopen van een appartement in Barcelona een personal vastgoedshopper in te huren.

Volgens de AEPSI (Asociación Española de Personal Shopper Inmobiliario, oftewel de Spaanse Vereniging van Vastgoed Personal Shoppers) kun je met het inschakelen van de shopper “tussen de 5 en 20% besparen op de prijs van het object” tijdens onderhandelingen. Dat is hebben of niet hebben.

Ook wijst de vereniging op de volgende voordelen wanneer je een professional inhuurt:

  1.  Tijd besparen: tot 70% ten opzichte van traditionele bezichtigingen.
  2. Minder kopzorgen hebben: 100% garantie vanwege de capaciteit om verborgen gebreken bij het object te achterhalen en de juiste informatie op technisch, financieel en juridisch vlak te verstrekken.
  3. Geld besparen: er is een besparing tot 20% mogelijk op de oorspronkelijke prijs van het onroerend goed. Ook weten vastgoed personal shoppers het als eerste wanneer er weer nieuwe objecten op de markt komen.
  4. Geen belangenverstrengeling tegenkomen: de vastgoed personal shopper werkt altijd voor de koper en dit scheelt gedoe tijdens het hele doorlopen van het proces en het hebben van contacten met instanties.

Gerelateerd artikel: Gids voor het kopen van vastgoed tijdens of na Covid-19

vrouw krijgt sleutel van huis

Foto via Pexels

Wat kost het inschakelen van een personal vastgoedshopper?

Als je tot hier hebt doorgelezen, heb je inmiddels ontdekt waarom je van een vastgoed personal shopper gebruik zou willen maken.

Net als met alle andere diensten in de wereld, hangt hier natuurlijk wel een prijskaartje aan. Het is dan ook goed om te weten dat er voor deze persoonlijke dienstverlening heel verschillende prijzen gevraagd worden. Deze prijs hangt van een aantal zaken af.

Vaak is er een vaste prijs per uur en vanaf het moment dat de vastgoed personal shopper aan het werk gaat, betaal je als klant voor zijn diensten. In andere gevallen kan het ook zo zijn dat er een percentage van de aankoopprijs in rekening wordt gebracht. 

Het hangt dus uiteindelijk af van diegene die je contracteert en zijn manier van werken. In het ideale geval heb je al deze informatie al kunnen doornemen voordat je voor een van de personal vastgoedshoppers kiest. Pas dan weet je aan welke dienstverlening je het meest zult hebben bij de toekomstige aankoop van een woning.

Liever kopen dan huren?

Is deze informatie nuttig voor jou geweest?
Laat je mening in het commentaarvak hieronder achter!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter