blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona kopen

Hoeveel spaargeld je nodig hebt als je in 2020 een appartement in Barcelona wilt kopen

stel zit tussen verhuisdozen
Geschreven door Daniella

Dit is de hamvraag die iedereen die op huizenjacht is zich moet stellen: Hoeveel moet ik gespaard hebben om een appartement in Barcelona te kunnen kopen? Het kopen van woonruimte is waarschijnlijk de grootste investering die je in je hele leven zult doen en daarom moet het duidelijk zijn hoeveel je zelf moet bijdragen, bijvoorbeeld als het gaat om de afsluitkosten van een hypotheek.

In dit artikel bekijken we de percentages waar het om draait als het om de aankoop van een huis gaat. Ook verkennen we de kosten die voortvloeien uit een dergelijke aankoop. Als je meer wilt weten over hoeveel je gespaard moet hebben om een appartemente te kunnen kopen, klik dan op deze link.

Is het slim om in 2020 na Covid-19 vastgoed te kopen?

In dit artikel over de verwachte huizenprijzen in 2020 hebben we het al eerder gehad over de aankomende daling van vastgoedprijzen. Bovendien blijkt uit gegevens van het INE (het Spaanse CBS) uit juli van dit jaar dat de jaarlijkse variatie de laagste is sinds 2015, met een stijging tot 3,2%.

  • koop appartementen barcelona

 

Daarom durven we gerust te stellen dat 2020 een goed jaar is om de markt goed in de gaten te houden en op zoek te gaan naar mogelijkheden. Dit is vooral interessant als je al actief op zoek bent naar woonruimte, of als je als belegger een investeringsobject zoekt om daarna te verhuren.

Tegelijkertijd zal de economische crisis naar aanleiding van het Coronavirus de vraag naar verhuur doen toenemen. En wat heeft dit dan weer als logisch gevolg? Dat de vraag naar koopwoningen zal afnemen.

calculator, papieren, sleutels

Foto via Freepik

Bekijk koopappartementen in Barcelona

Hoeveel op spaarrekening bij kopen appartement?

Hoewel er wel enkele hypotheken zijn die 100% van de lening verstrekken, is het over het algemeen zo dat banken maximaal 80% van de hypotheek verstrekken. Dat betekent dus dat je zelf minimaal 20% op zak moet hebben om woonruimte te kunnen kopen.

Als je een huis of appartement gaat kopen, zijn er echter meer kosten dan alleen de hypotheek, want er zijn ook nog de Kosten Koper bij de aankoop van vastgoed. Dus wees niet te snel met rekenen, want deze extra kosten bedragen meestal nog eens 15% van de prijs van het vastgoedobject.

Hoeveel geld moet je dus aan de kant gezet hebben om een appartement te kopen? Als je alles bij elkaar optelt kom je uit op 35% van de prijs van de woning.

Dit is echter een aanbeveling en het uiteindelijke percentage hangt af van het feit of het om een nieuwe of bestaande woning gaat, maar vooral natuurlijk van de uiteindelijke prijs van de woning.

📌 De genoemde 35% is een gemiddelde en het uiteindelijke percentage varieert dan ook, afhankelijk van het feit of het om een nieuwe of bestaande woning gaat. Natuurlijk hangt alles af van de uiteindelijke prijs van het vastgoedobject.

Belastingen en kosten bij aankoop vastgoed

Als toekomstig eigenaar betaal je dus 12-15% extra aan de Kosten Koper. Belastingen en andere kosten komen voor rekening van de nieuwe eigenaar. Je betaalt dit, ondertekent het koopcontract en kunt daarna pas je nieuwe huis in met de sleutels in je hand.

Let op: in Spanje hangen de Kosten Koper deels af van de plek waar je het onroerend goed koopt. Elke provincie heeft zijn eigen percentage. In dit artikel van ShBarcelona zullen we echter uitgaan van de percentages die vanuit Catalonië berekend worden.

Belastingen bij de aankoop van een appartement

De te betalen belastingen bij de aankoop van een woning maken een groot deel uit van de Kosten Koper in Spanje. Daarbij is het nog van belang of je een nieuwe of bestaande woning koopt. Hiervoor gelden dus verschillende belastingtarieven.

Belastingen bij de aankoop van een nieuwe woning

  • BTW van 10% over de waarde van het onroerend goed
  • AJD (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados = een soort belasting op juridische overeenkomsten) en deze is in Catalonië 1,5% bij nieuwbouw.

Belastingen op de aankoop van bestaande woningen

  • ITP (Impuesto de Transmisión Patrimonial = overdrachtsbelasting) en deze bedraagt in Catalonië 10% van de waarde van het object.

Als de waarde van het onroerend goed hoger is dan 1 miljoen euro, geldt er een ander percentage. Kijk hiervoor op de website van de Agència Tributària de Catalunya.

Uitgaven bij kopen en verkopen van woning

Wie betaalt de kosten die samenhangen met de aankoop? Hier is na de goedkeuring van de nieuwe hypotheekwet van 2019 iets in veranderd. Deze wet bepaalt namelijk dat de koper alleen hoeft te betalen voor de taxatie en de inschrijving bij het Kadaster.

De bank (!!) is verantwoordelijk voor de kosten van de notaris, de makelaar en de afsluitkosten van de hypotheek. Dit scheelt natuurlijk wel bij de aankoop van een appartement.

Taxatie onroerend goed

De taxatie is het eerste waar de koper van een huis zijn geld aan uitgeeft. En als je dit niet uit je maandelijkse budget kunt betalen, moet je dus gespaard hebben.

Tijdens de taxatie bepaalt een onafhankelijke taxateur welke waarde het toekent aan het onroerend goed. Voor de bank is dit het bewijs met het bedrag hoeveel financiering zij maximaal gaat verstrekken aan de werver van het onroerend goed.

Bij de taxatie wordt rekening gehouden met verschillende karakteristieken van een woning, zoals de staat van het gebouw zelf, de inrichting van de woning, de ligging en het oppervlak van het appartement. Voor een taxatie betaal je meestal tussen de 200 en 600 euro.

stel staat bij verhuisdozen

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

Afsluitkosten hypotheek

Dit is een commissie die de bank berekent over de waarde van de hypotheek. In Spanje kan dit tot 2% van de vastgoedprijs zijn.

Notariskosten

Deze kosten komen voort het werk dat de notaris verricht voor de openbare akte. Zoals al eerder vermeld, worden deze kosten echter door de bank betaald na de inwerkingtreding van de nieuwe wet.

Kosten inschrijving Kadaster

Zodra de notaris de akte heeft ondertekend, moet dit document worden verwerkt in het openbaar eigendomsregister. De inschrijving in deze officiële registers kost ook geld, maar ook dit komt sinds juni 2019 voor rekening van de bank.

Kosten administratiekantoor

De bank besteedt de verwerking van de vastgoedregistratie meestal uit aan een administratief kantoor, de Spaanse gestoria. Als de nieuwe wet eenmaal aangenomen is, kunnen deze kosten ook niet meer bij de koper in rekening gebracht worden.

stel berekent spaargeld

Foto via Freepik

Aankoopbedrag appartement + belastingen + overige kosten

En zo is met dit artikel duidelijker gemaakt welk bedrag je ongeveer gespaard moet hebben om een woning te kunnen kopen, daarbij rekening houdend met de afsluitkosten voor de hypotheek. Meestal kom je met zo’n 35% op de spaarrekening aardig uit de voeten.

Als laatste is het nog goed om te vermelden dat je altijd gebruik dient te maken van professionele begeleiding bij de aankoop van een woning. ShBarcelona heeft hiervoor een speciaal team dat het proces van zowel aankoop als verkoop van A tot Z kan begeleiden.

Wil je graag contact met dit team? Ga dan naar de speciale afdeling op de website die gaat over het kopen van appartementen in Barcelona. Als je als eigenaar meer rendement uit je woning wilt halen, neem dan via deze weg contact op.

Woning kopen in 2020? Check het portfolio van ShBarcelona

Was dit een interessant artikel? Heb je nog vragen over belastingen of andere kosten?
Laat dan een berichtje achter.

Gebruikte bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter