blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona kopen

Plan om in 2020 in Barcelona je eigen woning kopen

grote gele woning
Geschreven door Daniella

Veel mensen hebben zich in 2020 als doel gesteld een woning in Barcelona te kopen. Het investeren in woonruimte gaat voor velen namelijk gepaard met een gevoel van zekerheid. Een huis bezitten voelt prettiger dan huren, want een huis kopen betekent investeren in later. Huurders gaan dus overstag en zoeken een woning om te kopen.

Het belangrijkste obstakel dat hen er echter van weerhoudt om de volgende stap te zetten, is het gebrek aan spaargeld. Dit heb je namelijk nodig om een hypotheek te kunnen krijgen. Je kunt er op dit moment vanuit gaan dat je ongeveer 20% van het totaalbedrag dat je nodig hebt, zelf op je spaarrekening moet hebben staan.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je dan ook graag bijpraten over dit onderwerp.

Gerelateerd artikel: Vind je in Barcelona nog koopjes op de vastgoedmarkt?

Hoe in 2020 een woning in Barcelona kopen

De sleutel tot het herstel – en de vooruitgang – van de gehele vastgoedsector ligt in de mogelijkheid voor jongeren om hun eerste woning te kopen. Het toegankelijker maken van de woningmarkt voor deze doelgroep klinkt echter eenvoudiger dan het in werkelijkheid is.

huissleutels

Foto via Pixabay

De vastgoedbranche zou op zoek moeten gaan naar een manier om (voor deze doelgroep) te investeren in huisvesting, zonder dat ze hierbij al een dikke spaarrekening moeten hebben. Door de lage salarissen is het voor jongeren namelijk onmogelijk om hun spaarpotje al flink gevuld te hebben.

Projectontwikkelaars doen er alles aan om de huizenmarkt betaalbaarder te maken, maar de financiële sector moet natuurlijk ook zijn steentje bijdragen door op een of andere manier financiering te verstrekken die de eerste aanschaf van een woning mogelijk maakt.

Veel jongeren lijken het maandbedrag van de hypotheek wel te kunnen betalen, maar wat ze zelf moeten bijdragen van de aankoop (zo’n 20%) vormt het probleem. Voor de jeugd die later een eigen woning wil kopen is het dan ook zaak om zo snel mogelijk te beginnen met sparen.

Om achtergestelde groepen toch zonder problemen van woonruimte te voorzien heeft Barcelona ´Officieel beschermde woningen’ (Sociale huisvesting of Viviendas de Protección Oficial en Barcelona) in portefeuille. Het grote voordeel van dit initiatief ligt in de prijs, want dezen liggen onder de normale marktwaarde.

Daarnaast zijn er ook financiële mogelijkheden om de aankoop van een woning makkelijker te maken.

Gerelateerd artikel: Wat is coliving?

handen schudden voor woning

Foto via Pixabay

Als je voor zo’n woning wilt kiezen, moet je je als eerste registreren. Dit doe je bij het aanmeldregister voor gesubsidieerde woningen in Barcelona. Bovendien moet je ervan op de hoogte zijn dat je je alleen kunt registreren als je aan de volgende eisen voldoet:

  • Je bent meerderjarig of (als je minderjarige bent) handelingsbekwaam (met toestemming van een wettelijk vertegenwoordiger).
  • Je bent ingeschreven bij de gemeente Barcelona en verblijft in deze stad.
  • Je hebt een woning nodig, omdat je nog geen woonruimte hebt of omdat je huidige woning niet geschikt (meer) is om in te wonen.
  • De maximale inkomenslimiet die in het reglement is opgenomen, mag niet worden overschreden.

Wil je meer weten over de sociale woningbouw of je aanmelden? Ga dan naar een van de gemeenteloketten voor verdere informatie. (Oficinas de la Vivienda del Ayuntamiento de Barcelona)

Wie reeds is ingeschreven bij de gemeente en betaalbare huisvesting nodig heeft, kan ook direct contact opnemen met de projectontwikkelaars. Het aanbod van deze ontwikkelaars bestaat vaak uit objecten die na het gunningsproces toch leeg zijn gebleven of komen te staan.

Dit soort woningen wordt vervolgens zonder tussenkomst van derden op de markt gebracht. En als belangrijkste geldt dat je geregistreerd bent, maar ontwikkelaars kunnen ook nog aanvullende eisen stellen. Voor verder informatie of om het huidig aanbod te bekijken, ga je naar het Instituto Municipal de la Vivienda y Rehabilitación de Barcelona.

Welke andere opties zijn er nog om een huis in 2020 te kopen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter