blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
De onroerendgoedmarkt

Vind je in Barcelona nog koopjes op de vastgoedmarkt?

woonkamer met tropisch behang
Geschreven door Daniella

Ergens een slaatje uit slaan, iets op de kop tikken of iets aanschaffen dat een koopje is, is iets wat we allemaal wel willen! Het is altijd leuk als je ergens niet al te veel moeite voor hoeft te doen, het niet te veel kost en het toch wat oplevert.

Maar zijn er op de woningmarkt ook nog koopjes? En is het ook wel echt een goede deal of is het gewoon een marketingstrategie die goed toegepast wordt?

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je er meer over vertellen.

Gerelateerd artikel: Ruimte besparen in je woonruimte in Barcelona

Ontdek of er nog koopjes zijn op de vastgoedmarkt en wat erachter kan zitten

Vroeger kwam het vaker voor dat mensen hun huis moesten verkopen. Het woonobject was in waarde gedaald en door de verkoop kon men de bank vervolgens afbetalen. De kopende partij in dit verhaal zocht een investering en gedurende de crisis waren dit soort investeringsobjecten voldoende te vinden.

huisje met briefje van tien erover gevouwen

Foto via Pixabay

Nu is de situatie anders. Huiseigenaren zien zich niet meer gedwongen om hun eigendom te verkopen en kopers proberen er alles aan te doen om de prijsstijging van morgen of volgende week voor te zijn. In dit scenario heeft de eigenaar nu het laatste woord.

Het is belangrijk dat je als koper begrijpt wat een koopje is, want we hebben het hier niet per definitie over goedkope objecten. Je sluit een goede deal op het gebied van onroerend goed wanneer een woning een lagere prijs heeft dan de rest van het onroerend goed in datzelfde gebied.

Het gebeurt echter regelmatig dat een woning in Barcelona veel goedkoper is dan de woningen in de omgeving. Je moet je dan afvragen hoe oud het pand is, in welke wijk het concreet ligt en in welke staat het pand verkeert. Als je al deze elementen de revue hebt laten passeren, kun je pas bepalen of iets echt een koopje is, of dat het gewoon een goedkope woning is.

Onroerend goed analisten raden elke koper dan ook aan om de achterliggende redenen van een goedkope woning te achterhalen. Het kan zo zijn dat het huis in een minder aantrekkelijk gebied ligt, dat er daar weinig vraag naar woonruimte is of dat het appartement aan grondige renovatie toe is.

Gerelateerd artikel: De beste plekken om in Barcelona te gaan huren

Dus als je op zoek bent naar een woning in een bepaald gebied en je kunt daar een betaalbare woning vinden die je zonder problemen kunt renoveren om daarna zelf te bewonen of te verhuren, dan kan het om een goede deal gaan.

slaapkamer met wit gordijn en grijs vloerkleed

Foto via Pixabay

Er is altijd wel sprake geweest van leuke vastgoeddeals, maar het hoogtepunt was in 2011, 2012 en 2013. Er zijn echter ook nieuwbouwwoningen die in de periode die volgde door de vastgoedcrisis nooit afgemaakt zijn. En hierdoor kwamen er goedkopere huizen op de markt, die in een fijne buurt lagen en voor de volle 100% gefinancierd waren.

Na 2013 waren er minder koopjes op de vastgoedmarkt te vinden en op dit moment is het al helemaal lastig, zeker gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren. Het gaat nu meer over òf je iets kunt vinden, dan of het een koopje is. Zeker in de centra van grote steden zoals Barcelona kan het lijken alsof er helemaal niks meer op vastgoedvlak te krijgen is.

Het gaat nog wel iets makkelijker in andere provinciale hoofdsteden, zoals Alicante, Granada, Sevilla, Valencia, Castellón en Zaragoza. Hier kun je nog steeds huizen voor een leuke prijs vinden, wat echter niet direct betekent dat het koopjes zijn. Voor wat betreft nieuwbouw: dat zie je in Barcelona weer volop, alleen ook tegen steeds hogere prijzen.

De herstelfase na de crisis is in volle gang en koopjes zijn nog maar moeilijk te vinden. De prijzen van tweedehands woningen zijn nog steeds iets scherper ten opzichte van vroeger, maar nieuwbouwwoningen zijn meestal een stuk duurder. Dat komt echter ook door de efficiëntere installaties en het hogere afwerkingsniveau.

Weet jij nog iets interessants over hoe je een leuke deal op vastgoedgebied kunt vinden?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter