blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona verkopen

De 10 risico’s van zelf je woning verkopen

Geschreven door Daniella

Het verkopen van een woning is een intensieve klus. Je moet van te voren goed nadenken over alle factoren die een rol spelen. Ook moet je je er bewust van zijn welke zaken allemaal bepalend zijn voor het succes van de verkoop. Wist je bijvoorbeeld dat je echt alle documenten m.b.t. je huis in bezit moet hebben als je je woning wilt verkopen?

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona de 10 risico’s van het zelf verkopen van je woning met je doornemen.

Natuurlijk is het je goed recht om zelf je eigen onroerend goed te verkopen, maar het is belangrijk om vooraf op de hoogte te zijn van de mogelijke struikelblokken. Lees hieronder meer.

Gerelateerd artikel: Tips voor het kopen van een tweede woning

Belangrijke factoren bij zelf in de verkoop zetten

1 De juiste prijs bepalen is lastig

Indien je geen ervaring hebt in het verkopen van onroerend goed, kun je de prijs vaststellen op basis van irrelevante of onnauwkeurige gegevens.

wit appartementencomplex

Imagen de StockSnap en Pixabay

Hierdoor kan de verkoop langer duren dan nodig is, of extra moeilijkheden met zich meebrengen. Er zijn nog meer factoren van invloed, zoals de leeftijd van een object, de staat van onderhoud en – in Barcelona van belang – of er verwarming aanwezig is.

2 Vertrouwen op verkeerde gegevens

Soms baseer je je op prijzen waarvoor woningen in de omgeving verkocht worden of de maximaal haalbare prijs. Ook kun je de prijs laten afhangen van het goede nieuws dat hypotheken makkelijker af te sluiten zijn.

3 Kennis van de vastgoedmarkt en gegevens correct interpreteren

Het heeft geen zin om alleen maar te kijken naar het aantal afgesloten hypotheken dat in het laatste kwartaal sterk gestegen is. Dit gegeven is niet betrouwbaar als dat kwartaal elk jaar beter scoort in het aantal verstrekte hypotheken.

4 Houd rekening met je persoonlijke situatie

Soms is er sprake van urgentie bij de verkoop van je woning. Het scheelt natuurlijk of je alle tijd van de wereld hebt, of dat je liever gisteren nog bij de notaris zat voor de overdracht. Als je haast hebt met de verkoop, moet de prijs realistischer en scherper zijn. Speelt tijd geen rol? Dan kun je met een iets hogere prijs starten en de tijd nemen voor de verkoop.

5 Papierwinkel, wetgeving en juridische zekerheid

Het proces en alle documentatie die nodig is bij verkoop van onroerend goed is complex. Je dient ook op de hoogte te zijn van alle wet- en regelgeving die gepaard gaat met de aan- of verkoop ervan, want anders weet je niet wanneer je een fout maakt of – erger nog – een misdrijf pleegt. Dit kan namelijk fiscale of juridische gevolgen hebben.

6 Bezichtigingen

Als je zelf je woning gaat verkopen, vraagt dit een flinke investering qua tijd voor de vele bezichtigingen die gaan plaatsvinden. Als je door de week gewoon werkt, heb je hier misschien de tijd (en energie) helemaal niet voor.

Gerelateerd artikel: Home staging als verkooptechniek

7 Het visuele aspect; de eerste indruk

Je hebt natuurlijk binnen een paar minuten een advertentie voor de verkoop van je woning op marktplaats gezet, maar hoe ga je te werk? Denk alleen al aan de foto’s.

witte moderne keuken

Imagen de Stefano Ferrario en Pixabay

Alles wat je laat zien, moet een weergave zijn van de karakteristieken van je huis. Het moeten eerlijke foto’s zijn die serieus geïnteresseerden aansporen om een afspraak voor een bezichtiging te maken. Professionele foto’s kunnen voor een snellere en lucratievere verkoop van je huis zorgen.

8 Voorbereiding voor elke bezichtiging

Als je je woning wilt verkopen moet het er netjes uitzien tijdens bezichtigingen. Je wilt potentiële kopers immers overtuigen tijdens een rondgang door je woning.

Bij elke bezichtiging is het dus: opruimen, poetsen, voor frisse lucht in huis zorgen, tuin of balkon netjes maken en alle persoonlijke elementen in huis opbergen.

9 Potentiële kopers of mensen met andere bedoelingen?

Een bezichtiging is een van de belangrijkste momenten tijdens de verkoop van je woning, maar let op wie je allemaal in huis laat! Wees voorzichtig bij elke bezichtiging of open huizen dag, want je trekt niet alleen potentiële kopers aan. Helaas biedt dit ook kansen voor inbrekers die van te voren komen checken of er – open een later moment – iets van waarde te halen valt.

10 Verkoopvaardigheden

Als je zelf de verkoop van je woning voor je rekening neemt, komt er een moment dat er bepaalde commerciële vaardigheden nodig zijn. Overtuigen en onderhandelen zijn echter vaardigheden waar niet iedereen in uitblinkt.

Blijf altijd zakelijk en beantwoord vragen eerlijk gedurende het gehele proces. Laat niet teveel emotie zien, want dat kan van invloed zijn op een mogelijk bod of de verkoopvoorwaarden in het voorlopig koopcontract.

Heb jij al eens je eigen woning verkocht? Heb je nog tips?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter