blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Bankrekening openen in Barcelona

rekenmachine met banksaldo
Geschreven door Daniella

Als je in Spanje komt wonen zal één van je eerste actiepunten zijn: het openen van een bankrekening. Je kunt kiezen uit verschillende soorten rekeningen en er is een aantal procedures die je dient te doorlopen.

Om het hele proces iets makkelijker te maken en goed te laten verlopen heeft ShBarcelona in het kort beschreven hoe je in Barcelona een bankrekening opent.

Tijdelijk naar Barcelona verhuizen?

Gerelateerd artikel: Rijbewijs halen in Barcelona

Soorten bankrekeningen

Betaalrekening (corriente)

Er zijn twee soorten betaalrekeningen. Er zijn mensen die in Spanje wonen, hier hun belastingen betalen en een empadronamiento hebben en er zijn mensen die hier niet permanent wonen, maar die wel voor enige tijd in Spanje verblijven, hier werken, maar hun belastingen elders betalen.

rekenmachine en rekening

Foto door Dave Dugdale via Visualhunt

De kosten voor de rekening bij de tweede situatie liggen iets hoger voor een betaalrekening. Dit is echter wel het meest voorkomende type bankrekening en je kunt met deze rekening onder andere pinnen en geld overboeken.

Vraag je bank naar de kosten voor het pinnen bij de pinautomaat bij de betaalrekening. In Spanje kun je namelijk nog niet bij elke bank gratis pinnen! En de kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel €2,- per pintransactie.

Spaarrekening (ahorro)

Een spaarrekening is een rekening waarmee je een beetje geldt kunt verdienen. Je zet er voor een bepaalde tijd je spaargeld op en daarna ontvang je rente. Vraag je bank naar de verschillende soorten spaarrekeningen en de voorwaarden die gelden.

Rekening voor werkenden (nómina)

Zodra je in Spanje werkt en je hebt een contract waarmee je dit kunt bewijzen, kun je een nómina rekening openen. Dit is de rekening waar elke maand je salaris op gestort wordt. Als je je baan kwijt raakt betaal je een boete voor elke maand dat er geen salaris op je rekening binnen komt. Een nómina rekening hebben kan echter wel heel handig zijn, omdat je bij veel banken extra kosten betaalt op een gewone rekening.

Definitief in Barcelona vestigen?

Rekening openen

Ben je boven de 18 jaar, dan kun je een bankrekening openen in Spanje. Deze rekening kun je niet online openen. Je dient hiervoor fysiek naar de bank te gaan. Als je niet goed Spaans spreekt is ons advies om met iemand te gaan die voor je kan vertalen. Je wilt namelijk wel begrijpen wat ze vragen en welke informatie je terug geeft tijdens het gesprek.

Mee te brengen documenten

De documenten die je mee dient te nemen kunnen variëren al naar gelang de bank en de rekening die je wilt openen. Maar zorg gewoon dat je goed voorbereid bent. Je kunt beter te veel documenten bij je hebben dan te weinig.

paspoorten

Foto via Visualhunt

Voor niet-inwoners

  • Paspoort of identiteitskaart.
  • De bank kan je vragen naar een inschrijvingsbewijs en dit is natuurlijk afhankelijk van je situatie. Dit certificaat of empadronamiento kun je halen bij de gemeente. Ben je geen inwoner, dan kun je een certificaat halen bij de politie. Deze papieren verkrijgen kan eventjes duren, dus houd hier vooraf rekening mee en plan je bezoek aan de bank. Wil je niet wachten op documenten, zoek dan een bank die er niet om vraagt. En let op dat je je inschrijving als niet-inwoner elke twee jaar vernieuwt, of dat je je bank informeert zodra je wel inwoner bent geworden.
  • Bewijs van werk. Dit kan zijn een werkcontract, een salarisstrook of een studentenkaart.

Voor inwoners

Je wordt als inwoner van Spanje gezien als er voor jou sprake is van één of meer van onderstaande situaties:

  • Je woont meer dan 183 dagen in Spanje.
  • Je hebt familie of werk in Spanje.
  • Je hebt een echtegenoot/echtgenote of kind dat inwoner is van Spanje.

Benodigde documenten (persoonlijk)

  • Je NIE (Buitenlands Identificatie Nummer)
  • Identiteitspapieren

Mocht je een bankrekening voor een bedrijf willen openen, dan heb je weer andere documenten nodig. Neem hiervoor contact op met je bank.

Het openen van een bankrekening is gratis. Vaak wordt er gevraagd een minimumbedrag van €100,- op te storten om de kosten in het begin te kunnen dekken. Als je geen inwoner bent van Spanje moet elke storting vanuit het buitenland van meer dan €6100,- aangegeven worden bij de douane.

Het verwerken van geldcheques duurt in Spanje nog aardig lang, tussen de 20 en 40 dagen! En stort je meer dan €3000,-, dan wordt hiervan melding gedaan bij de Spaanse Bank.

credit card

Foto via Visualhunt

Kaarten

In Spanje gebruiken ze hun pinpas of credit card vaker dan betaalcheques. In veel winkels en supermarkten worden cheques zelfs niet eens meer geaccepteerd. Bij de meeste bankrekeningen is een pinpas inbegrepen en het aanvragen van een credit card is snel gedaan, mocht je daar interesse in hebben.

Gerelateerd artikel: Je bent jong en je wilt werken in Barcelona

Welke bank kiezen?

Ga je op zoek naar een bank, houd er dan rekening mee wat voor soort transacties je vooral zult gaan doen. Als je vaak geld naar het buitenland wilt overmaken (bijvoorbeeld naar familie of een buitenlandse betaalrekening op jouw naam), probeer dan dezelfde bank in Barcelona te vinden.

spaarvarken met geld

Foto door marcoverch via Visualhunt

De populairste banken zijn: La Caixa en Caixa Catalunya. (inmiddels gefuseerd met BBVA) Maar er zijn ook internationale banken, zoals Santander, Deutsche Bank, Bank of Scotland, Barclays, ING en Citigroup.

En of je nu als student, werknemer of bedrijf een bank zoekt, vergeet vooral niet de verschillende banken goed te vergelijken. Zo weet je pas zeker of je de juiste bank kiest die past bij jouw persoonlijke situatie.

Heb jij een bankrekening geopend in Barcelona? Nog tips?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter