blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

In 1x je rijbewijs in Barcelona halen

Geschreven door Daniella

Als je naar Barcelona bent gekomen – of het nou voor een korter of langer verblijf is – kan het handig zijn om hier je rijbewijs te halen. In en om Barcelona is een hele hoop te zien en beleven. En er zijn voldoende rijscholen voor hen die het nog moeten leren.

Bezoekers van de Europese gemeenschap die al een rijbewijs in hun bezit hebben en van plan zijn langer in Spanje te verblijven, kunnen dit in een Spaans rijbewijs om laten zetten. ShBarcelona vertelt je hieronder nog veel meer over je rijbewijs.

Permanent in Barcelona vestigen

Gerelateerd artikel: Papierwerk om een bedrijf te starten in Barcelona

Hoe haal je je rijbewijs in Barcelona?

Theorie-examen

Je mag niet onder begeleiding starten met rijlessen, voordat je je theorie-examen gehaald hebt. Maar volgens de wet mag je vanaf 17 jaar en 9 maanden starten met het afleggen van je eerste theorie-examen. Vanaf de eerste dag na je 18e verjaardag mag je vervolgens op zijn vroegst het officiële rijexamen doen.

In Spanje duurt het theorie-examen 30 minuten. Je kunt je eigen taal kiezen en je kunt heen en weer tussen vragen. Je mag maximaal 3 fouten maken en het resultaat wordt de dag erop naar je ge-e-maild.

theorieexamen op computer

Foto via Visualhunt

Als je start met rijlessen hoef je in het begin nog niet de snelweg op. Elke les duurt ongeveer 45 minuten en in de meeste gevallen is de maximale totale duur niet meer dan 30 uur. Het rij-examen duurt 25 minuten en vindt plaats in het Spaans.

De eerste vijf minuten is om de kandidaat op z’n gemak te stellen. De 20 minuten daarna volg je de instructies van de rijexaminator. Het fijne is wel dat de rijinstructeur tijdens het examen naast je zit en de examinator achterin.

Het Spaanse rijbewijs dient elke 10 jaar vernieuwd te worden en hierbij hoort een medische keuring. Het eerste jaar is een leerjaar en dan dien je een “L” achterop je auto te hebben, maar je hebt verder geen snelheidsbeperkingen.

Voordelen behalen rijbewijs in Spanje

Als je je rijexamen de eerste keer niet haalt, mag je na 12 dagen opnieuw op. Als je het de tweede keer weer niet haalt, moet je minimaal 18 dagen wachten voor je volgende poging.

Over het algemeen besteden mensen gemiddeld 1,5 maand aan het behalen van het rijbewijs zelf. Financieel gezien dien je rekening te houden met een bedrag van €650,- tot €1100,- euro.

Toch liever eerst een tijd huren?

Gerelateerd artikel: Hoe kom ik aan een job en NIE-nummer in Barcelona?

Administratief proces

 

Om je rijbewijs in Spanje te halen heb je een certificaat nodig dat je registratie in de Europese Unie vermeldt. (met daarop je NIE) Ook dien je op papier te bewijzen, dat je inwoner van Spanje bent door middel van bijvoorbeeld een werkcontract.

autosleutel

Foto via Visualhunt

Als je je huidige rijbewijs wilt inwisselen voor een Spaans rijbewijs – of als je een Spaanse auto wilt aanschaffen – dien je een specifiek proces te doorlopen. Je zult de volgende documenten moeten kunnen overleggen:

 • Download het formulier van Dirección General de Tráfico (DGT) en maak een afspraak
 • Je ID
 • Je NIE
 • ongeveer €30,- cash om de belasting te betalen
 • Een geschreven verklaring dat je mag rijden
 • Je originele rijbewijs
 • Een foto van 32 × 26 mm
stopbord

Foto via Pixabay

Als je al in het bezit bent van een Spaans rijbewijs, maar dit is van voor 2013, dan dien je het rijbewijs te vernieuwen met de volgende documenten:

 • Het formulier dat ze je tijdens de afspraak zullen overhandigen
 • Je ID (NIE/paspoort)
 • Bewijs van je woonlocatie
 • Huidige rijbewijs
 • Medische keuring waaruit blijkt dat je fysiek in staat bent om te rijden (te halen bij geautorizeerde medische centra)
 • Een foto van 32 × 26 mm
 • Betaling van de belasting van ongeveer €23,50
duits rijbewijs

Foto via Pixabay

Wie niet zelf het hele proces wil doorlopen, er de tijd of de zin niet voor heeft, maar liever een hulplijn wil inschakelen, maakt gebruik van de diensten van een ‘gestoría’. Zij zijn helemaal thuis in diverse administratieve handelingen en de kosten vallen vaak reuze mee.

De medische test dien je echter altijd zelf te doen. In Spanje veranderen de procedures geregeld, dus check de te doorlopen stappen en je voorbereiding aan papierwerk, voordat je op pad gaat.

Heb jij gebruik gemaakt van een gestoría voor administratieve zaken?
Welke kun je aanbevelen en waarom?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

6 reacties

Laat een reactie achter