blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Zakelijk

Werk vinden en NIE aanvragen in Barcelona

Geschreven door Emelie

Hoe geweldig en spannend het ook mag zijn om in Barcelona te gaan wonen, als je er wilt blijven, dan zal je eerst een paar bureaucratische hindernissen moeten overwinnen voor je je kan settelen als legale, werkende, belastingbetalende burger. Hopelijk kan je met deze richtlijnen het frustrerende proces van trial-and-error vermijden waar ik en vele anderen zich door moesten worstelen tijdens de zoektocht naar werk in Barcelona. ShBarcelona vertelt je graag meer om het proces te vergemakkelijken.

Papierwinkel

Foto via Visualhunt

Ja, je papieren in orde krijgen is inderdaad gemakkelijker als je een burger van de EU bent. Toch is het geen peulenschil! Laat je niet vangen door de illusie dat je met enkel je paspoort op zak zomaar werk zal kunnen vinden. Met dit in het achterhoofd zal ik proberen het proces zo eenvoudig mogelijk te overlopen.

Eerst een vooral zal je je NIE moeten aanvragen. Het NIE is een identificatienummer voor buitenlanders en is onmisbaar als je legaal in Spanje wil gaan werken. Je hebt het nummer ook voor een paar andere belangrijke zaken nodig, zoals belastingen betalen, een bankrekening openen, betaald worden voor je werk, inschrijven op een interimkantoor, een bedrijf opstarten en aanmelden op sociale zekerheidsinstellingen.

Gerelateerd artikel: Het leven in Barcelona

Waar een hoe kom ik aan een NIE?

De procedure en locatie lijken door de jaren al een paar keer te zijn veranderd, waardoor je vaak verouderde informatie voorgeschoteld krijgt. Ik zal de meest actuele informatie met jullie overlopen:

Eerst zal je een afspraak moeten maken op het Oficina de Extranjeros. Open de link, klik op “Barcelona”, en kies dan “Certificados EU”. Hou er rekening mee dat je misschien verschillende weken op je afspraak moet wachten.

Het Oficina de Extranjeros bevindt zich op Rambla de Guipúscoa 74, in de Sant Marti wijk, slechts een paar stappen van de metro (L1 – Sant Marti).

Foto via Visualhunt

Meebrengen: je paspoort en twee kopieën daarvan, en de nodige documenten over je status in Spanje (student, werknemer, etc.).

Alle burgers van de EU kunnen met enkel hun paspoort een NIE krijgen dat geldig is voor drie maand. Voor een NIE dat meer dan drie maand geldig blijft, moet je extra documenten hebben, naargelang je situatie. Bijvoorbeeld, als je in Spanje wil werken, moet je bewijs kunnen leveren dat je daar werk hebt waar je geaccepteerd bent. Als student moet je bewijs hebben dat je staat ingeschreven in een Spaanse school en anders moet je kunnen aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt om jezelf te onderhouden. Kijk op de website voor een lijst van de documenten die je zal nodig hebben.

Ik raad aan om niet te wachten met de zoektocht naar werk tot je je NIE hebt gekregen. Begin liever op tijd te solliciteren en vraag rond dezelfde tijd je afspraak met het Oficina de Extranjeros aan. Op die manier heb je met een beetje geluk op de datum van je afspraak al een baan en kan je je contract voorleggen voor een permanent NIE.

Wanneer al je formulieren correct zijn ingevuld, krijg je een rekening waarmee je naar de bank moet om de administratiekosten te betalen. Dat bedrag ligt normaal gezien rond de 10 euro. Een goede raad: sommige banken kunnen je de deur wijzen, omdat je bij hen geen bankrekening lopen hebt (terwijl je daar net het NIE voor nodig hebt!). Als dit voorvalt, stel ik voor dat je gewoon in verschillende kantoren binnenspringt tot je er een vindt die je geld wél wil aannemen in ruil voor een stempel.

Met je gestempelde rekening moet je dan weer terug naar het Oficina de Extranjeros om de procedure af te sluiten en je NIE te ontvangen. Je zal echter een week later nog eens moeten langsgaan om het officiële document te ontvangen in de vorm van een kleine kaart die gemakkelijk in je portefeuille past. Verlies dit kaartje niet, want dan moet je opnieuw een bedrag betalen om het te laten vervangen.

Gerelateerd artikel: Rijbewijs halen in Barcelona

Als je geen EU-burger bent

De procedure is over het algemeen ingewikkelder en langdradiger voor mensen die geen burger van de EU zijn. In dat geval ga je best naar de Spaanse ambassade in je thuisland voor meer informatie. Als je je NIE wilt krijgen, moet je in ieder geval al zeker een ‘declaración de entrada’ meebrengen naar je afspraak, of een ander document dat bewijst dat je het land op legale wijze bent binnengekomen.

Werk vinden in Barcelona

Foto door Haldane Martin via Visualhunt

Door de huidige economische situatie en de vele immigranten, is het niet altijd even gemakkelijk om een baan te vinden in Barcelona. Maar het hangt natuurlijk allemaal af van je verwachtingen en van de ervaring en kennis die je hebt. Met een goed niveau van Spaans en/of Catalaans heb je meteen veel meer kansen, maar ook met een minder goede kennis van het Spaans heb je opties. Je kan bijvoorbeeld Engels of zelfs Nederlands gaan onderwijzen, hoewel er naar dat laatste minder vraag is. Engelse leerkrachten zijn wel erg in trek en er zijn verschillende cursussen voor Engelse leerkrachten in Barcelona. Je kan er een certificaat krijgen en andere mensen ontmoeten die een opstapje kunnen bieden naar werk.

Een andere optie is een baan in een callcenter. Vele bedrijven zijn specifiek op zoek naar mensen die Engels of een andere Europese taal spreken. Dit kan een goede kans zijn om vaste uren en een vast loon te hebben terwijl je aan je Spaans werkt.

Andere jobs als au pair, barman of kassierster zijn redelijk gemakkelijk te vinden in Barcelona. Voor meer uitdagende of gespecialiseerde jobs zal je al iets verder moeten zoeken, maar ze bestaan wel zeker. Het is een kwestie van veel doorzettingsvermogen en een proactieve zoektocht.

Online naar werk zoeken

Er bestaan verschillende websites waarop je jobs in Barcelona en Spanje kan vinden. Infojobs en Monster zijn goede zoekmachines voor algemene jobs. Voor jobs als leerkracht Engels is er onder andere Lingobongo.

Interimkantoren

Foto via Visualhunt

Als je het zoekwerk liever aan iemand anders overlaat, kan je je inschrijven in een interimkantoor. Daar zijn er zeker genoeg van in Barcelona.

Spontane sollicitatie

Als je al een bedrijf in je achterhoofd hebt, aarzel dan niet om hen persoonlijk te contacteren. Dat kan via e-mail, telefoon of je springt gewoon eens binnen en overhandigt je CV. De directe aanpak wordt over het algemeen toegejuicht.

Zoek je naast werk ook nog woonruimte in de stad? ShBarcelona helpt je verder.

*Hoofdfoto door StartupStockPhotos via Pixabay

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

2 reacties

 • Dag emelie,
  Wat fijn deze informatie. Dank je wel. Ik ga in juni naar Barcelona voor mijn nie nummer aan te vragen bij de offecina. Ik wil het voor drie maanden, niet langer. Dus dan hoef ik niet perse een woonadres door te geven toch? Want ik blijf wel in Nederland wonen maar het is voor een fotoshoot in Barcalona. Het bedrijf daar wil dat ik wel een NIE NUMMER heb.
  Dan dien ik volgens mij alleen paspoort dan mee te nemen?

  • Hallo Lieke,
   Voor een NIE heb je in principe alleen je paspoort en de ingevulde modelformulieren nodig. (Maak voor alle zekerheid voldoende kopiëen, want er zijn maar weinig kantoren waar ze de kopiëen voor je maken!) Als ze vragen naar je reden van aanvraag en je geeft aan dat je komt werken, kunnen ze je ook naar je arbeidsovereenkomst vragen. Op mijn NIE staat wel mijn adres, maar dat is inmiddels al weer veranderd en je hoeft dan geen nieuw NIE aan te vragen met je nieuwe adres. Wellicht kunnen ze je bij het bedrijf van de fotoshoot aan een tijdelijk adres helpen, mocht er toch naar gevraagd worden.
   Veel plezier in Barcelona,
   Daniella

Laat een reactie achter