blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Zakelijk

Hoe werk vinden en NIE in Barcelona aanvragen

man werkt aan laptop
Geschreven door Emelie

Naar Barcelonaverhuizen is geweldig, maar als je hier wilt komen werken of voor jezelf wilt beginnen, moet je wel door een tamelijk bureaucratisch proces heen voordat je legaal als ingezetene aan het werk kunt. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je aan een NIE in Barcelona komt en daarna hoe je aan het werk kunt.

Gelukkig is er deze gids van ShBarcelona, waardoor de – soms frustrerende – gang van zaken een stuk soepeler verloopt wanneer je in de stad aankomt en een baan wilt vinden.

 • seizoenshuur barcelona

 

Wat is een NIE eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen en uitleggen wat een NIE is. NIE staat voor Número de Identidad de Extranjero, een buitenlands identiteitsnummer dat aan jou persoonlijk wordt gekoppeld. Elke buitenlander die in Spanje wil wonen, zou een NIE moeten hebben.

Dit officiële document start met een letter, daarna volgen zeven cijfers en het eindigt weer met een letter. Zodra je een NIE hebt, gebruik je dit op elk ander document waar je naam aan gekoppeld is (zoals bijvoorbeeld bij het afsluiten van een mobiel abonnement, openen van een bankrekening of regelen van electra).

Het nummer wordt afgegeven door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken en toont aan dat je iemand bent die economische, professionele of sociale belangen in Spanje hebt (dus dat je voor familie of werk naar het land komt).

contract tekenen

Foto via Pexels

Hoe kom je aan een NIE?

Het belangrijkste is dat je met een geldige reden in het land bent en hiervoor moet je diverse documenten kunnen overleggen die je bezoek rechtvaardigen. Hieronder tonen we je de stappen die je moet volgen om je NIE te krijgen:

Stappenplan NIE aanvragen

1) Vul formulier EX-15 twee keer in. Je kunt hier het EX-15 formulier downloaden van de website van het ministerie.

2) Verzamel alle documenten die in het formulier genoemd zijn.

3) Maak online een afspraak bij de Dirección General de Policía Extranjera of bij het politiebureau in de provincie waar je komt wonen.

A) Stappenplan voor burgers van de EU en Zwitserland: Klik op de link voor het maken van een afspraak.

Veld: PROVINCIAS DISPONIBLES
Antwoord: Barcelona

Veld: TRÁMITES CUERPO NACIONAL DE POLICÍA
Antwoord: POLICÍA-CERTIFICADOS Y ASIGNACIÓN NIE

Veld: Oficina
Antwoord: kies hier de juiste locatie

Veld: FECHA
Antwoord: kies hier de datum en tijd die jou het beste uitkomt

B) Burgers die niet in de EU of Zwitserland wonen moeten naar het Dirección General de Policía of het kantoor van de Oficina de Extranjería aan de Passeig de Sant Joan.

4) Betaal het vereiste bedrag voor Model 012 “asignación de Número de Identidad de Extranjero (NIE) a instancia del interesado” van 9,64 euro.

5) Op de dag van de afspraak neem je alle vereiste documentatie mee. (Maak voor de zekerheid kopietjes)

contract met pen

Foto via Pexels

Vereiste documenten voor aanvragen NIE in Barcelona

Op de dag van de afspraak raden we je aan een map met de volgende documenten mee te nemen:

 • Twee maal het ingevulde en ondertekende EX-15 formulier
 • Je paspoort/identiteitskaart/ander geldig persoonlijk ID (met kopie)
 • De reden van je economische, sociale of professionele reden voor aanvraag NIE
 • Indien je niet zelf de aanvraagprocedure doet: een machtiging

Hoe lang duurt het aanvraagproces voor je NIE?

Volgens de informatie die het Ministerio de inclusión, seguridad social y migración over het NIE verstrekt, geldt het volgende: “cinco días desde la entrada de la solicitud en el registro del órgano competente para su tramitación”, wat betekent dat het 5 dagen kan duren.

Voor mensen die niet in Spanje wonen

De aanvraagprocedure kan ook vanuit het buitenland worden gestart en dan moet je je wenden tot de Spaanse ambassade in het land waar je de procedure wilt doorlopen. Het verzoek is dan gericht aan de Comisaría General de Extranjería y Fronteras.

Gerelateerd artikel: Papierwerk om een bedrijf te starten in Barcelona

Werk zoeken voordat je NIE aanvraagt

We raden je niet aan om pas werk te gaan zoeken als je je NIE hebt. Je kunt beter op tijd beginnen met het vinden van een baan, zodat je de twee processen tegelijk kunt doorlopen. Op deze manier kun je al een werkcontract op zak hebben en dit zal je helpen bij het aanvragen van een permanent NIE.

portemonnee

Foto via Unsplash

Eén advies: banken kunnen soms lastig gaan doen, omdat je nog geen rekening bij hen hebt (daarvoor heb je namelijk eerst weer het NIE nodig). Er is echter geen reden voor paniek, want de meesten zullen niet al te moeilijk doen als je nog geen NIE hebt.

Zodra je een bewijs met stempel (van betaling) hebt ontvangen, moet je weer terug naar het kantoor van de aanvraag van je NIE om de procedure af te ronden. Een week later kun je dan het officiële document ophalen. Het is een klein kaartje (credit card formaat) en past prima in je portemonnee. Verlies het niet, want dan betaal je bij de tweede keer dat je een kaartje moet hebben.

Gerelateerd artikel: Je bent jong en je wilt werken in Barcelona

rij bij de politie

Foto via Visualhunt

Werk in Barcelona vinden

Barcelona is een levendige stad die heel open is. Er vestigen zich steeds meer technologiebedrijven en daarmee neemt ook de werkgelegenheid toe. Hoe snel je werk vindt, hangt echter af van je ervaring en wat je kwaliteiten zijn.

Je kennis van de Spaanse en/of Catalaanse taal verhogen je kansen op het vinden van werk in Barcelona. Als je Spaans nog niet zo goed is, kun je bijvoorbeeld ook Engelse les geven: er is veel vraag naar Engels leraren in Barcelona (mits je vaak wel de juiste papieren op zak hebt).

Veel nieuwkomers in Barcelona gaan bij een callcenter werken. Bij dit soort bedrijven helpt het als je Engels of andere Europese talen spreekt. Dit is een prima optie om in ieder geval al wat geld te verdienen als je je Spaans op niveau brengt.

Andere banen – au pair, ober, serveerster, winkelhulp – zijn relatief makkelijk te vinden in Barcelona, terwijl je met een specialisme moeilijker aan de bak kunt in deze stad, zeker als het banen betreft waar je specifieke kwalificaties voor nodig hebt. Ze zijn er wel, je moet alleen wat harder zoeken en actief blijven.

 • koop appartementen barcelona
man aan telefoon

Foto via Unsplash

Online naar werk zoeken in Barcelona

Er zijn vele websites om in Spanje naar banen te zoeken. Infojobs en Indeed werken prima voor banen in het algemeen, terwijl Lingobongo en LinkedIn vaker voor gespecialiseerde functies geschikter zijn.

Uitzendbureau en recruiters

Wil je liever iemand anders voor jou naar werk laten zoeken? Dan kun je je inschrijven bij een uitzendbureau, ook wel een ETT genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: Michael Page, Page Personnel en Randstad.

Ben jij vaardig in bepaalde digitale functies? Dan kun je via LinkedIn door recruiters benaderd worden (werk je profiel dus bij). Zoals we al eerder zeiden, zijn er gouden tijden voor technologiebedrijven in Barcelona en zij delegeren het vinden van geschikte medewerkers vaak op deze manier.

paspoort met veel stempels

Foto via Unsplash

Rechtstreeks bij een werkgever solliciteren

Heb je al een bedrijf op het oog waar je zou willen werken? Neem dan direct contact op. Je kunt ze bellen of je CV sturen. In Spanje wordt er niet vreemd opgekeken als je rechtstreeks contact opneemt met een bedrijf en dus kun je er goed gebruik van maken.

Zoek jij een appartement in Barcelona?
ShBarcelona helpt je precies die woonruimte te vinden die bij jou past.

Geraadpleegde bronnen:

 • Ajuntamiento de Barcelona
 • Ministerio del Interior

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

4 reacties

 • Dag emelie,
  Wat fijn deze informatie. Dank je wel. Ik ga in juni naar Barcelona voor mijn nie nummer aan te vragen bij de offecina. Ik wil het voor drie maanden, niet langer. Dus dan hoef ik niet perse een woonadres door te geven toch? Want ik blijf wel in Nederland wonen maar het is voor een fotoshoot in Barcalona. Het bedrijf daar wil dat ik wel een NIE NUMMER heb.
  Dan dien ik volgens mij alleen paspoort dan mee te nemen?

  • Hallo Lieke,
   Voor een NIE heb je in principe alleen je paspoort en de ingevulde modelformulieren nodig. (Maak voor alle zekerheid voldoende kopiëen, want er zijn maar weinig kantoren waar ze de kopiëen voor je maken!) Als ze vragen naar je reden van aanvraag en je geeft aan dat je komt werken, kunnen ze je ook naar je arbeidsovereenkomst vragen. Op mijn NIE staat wel mijn adres, maar dat is inmiddels al weer veranderd en je hoeft dan geen nieuw NIE aan te vragen met je nieuwe adres. Wellicht kunnen ze je bij het bedrijf van de fotoshoot aan een tijdelijk adres helpen, mocht er toch naar gevraagd worden.
   Veel plezier in Barcelona,
   Daniella

 • hoe kom je aan een afspraak? blijkt dat bepaalde groepen alle afspraken opkopen/vastzetten en je daardoor via hun naar de kantoren moet. vaak tegen hoog tarief en niet bekend wat er met je gegevens gebeurt. klinkt onveilig, zonder bescherming persoonsgegevens. hoe doe je dit in Barcelona?

  • Hallo Margriet,
   Met de volgende link (https://sede.administracionespublicas.gob.es/pagina/index/directorio/icpplus) kun je zelf een afspraak maken.
   Het grootste deel van de stappen en documenten uit dit artikel (https://www.shbarcelona.nl/blog/nl/nie-verlengen/) is hetzelfde als bij de aanvraag van het NIE.
   Er is een maar: als je kennis van de Spaanse taal niet goed is, kan het een langdurig proces worden en dat is waarom veel buitenlanders graag een gestoria betalen om e.e.a. voor hen te regelen.
   (Tip: neem vooral een goed leesboek mee, zodat je in de wachtrij/wachtruimte iets te doen hebt, want zelfs als je een afspraak hebt, moet je altijd wachten…)
   Is je Spaans prima? Dan kun je ook met het gemeentelijk kantoor bellen om te checken welke documenten er precies verlangd worden. Ze wijzigen namelijk nog wel eens iets 🙂
   Hartelijke groeten,
   Daniella

Laat een reactie achter