blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Je NIE verlengen

blauw koffer met paspoort
Geschreven door Daniella

Verhuizen naar Barcelona is één groot avontuur, maar als je uit het buitenland komt en je gaat in Barcelona voor een baas werken of je eigen bedrijf opzetten, dan moet je verschillende stappen doorlopen en diverse documenten verkrijgen.

Sommige van deze documenten hebben een beperkte geldigheid en moeten worden vernieuwd. Bij een verblijf in Spanje langer dan 90 dagen kan het zijn dat je je NIE moet verlengen.

 • koop appartementen barcelona

 

Wat is een NIE?

Wanneer je het buitenlands identiteitsnummer (número de identidad extranjero of NIE) wilt regelen, krijg je met allerlei bureaucratische procedures te maken. Je hebt het echter nodig om legaal als inwoner van Spanje te kunnen werken.

spaanse NIE kaartje

Foto via Visualhunt

Afhankelijk van het soort NIE dat je hebt (tijdelijk of permanent) zul je je document na verloop van tijd moeten vernieuwen (niet nummber 3 maanden geldig). Je NIE bestaat uit een unieke code, startend met een letter, daarna zeven cijfers en als laatste nog een letter.

Op de achterkant van je NIE staat ook nog een set cijfers. Het papiertje van credit card formaat dient ter identificatie en geeft bij je werkgever aan dat je als buitenlander op economisch, professioneel en sociaal gebied legaal in Spanje bent.

twee medewerkers op kantoor

Foto via Visualhunt

Het handig om te weten dat je voor het verkrijgen van je NIE je identiteitskaart of paspoort nodig hebt (inclusief twee fotokopieën ervan), een pasfoto en documenten die de reden van je verblijf en het aanvragen van een NIE rechtvaardigen.

Als laatste dien je van te voren altijd een afspraak bij het Oficina de Extranjeros (Vreemdelingenkantoor) te maken.

Gerelateerd artikel: Papierwerk om een bedrijf te starten in Barcelona

Vereiste documentatie om je NIE te vernieuwen

Zoals hierboven al vermeld, zijn niet alle NIE’s onbeperkt geldig. Het NIE-nummer zelf verandert echter NOOIT, omdat dit unieke nummer maar één keer aan een persoon wordt toegekend.

Een tijdelijk NIE moet daarom weer worden verlengd, om het NIE zelf te kunnen blijven gebruiken. Wij adviseren om alle documenten goed voor te bereiden en ruim van tevoren een afspraak bij het vreemdelingenkantoor te maken.

hand met pen tekent documenten

Foto via Pixabay

Om je NIE in Barcelona – of een andere Spaanse stad – te “vernieuwen”, moet je dus eerst de onderstaande documenten verzamelen:

 • Ingevuld EX15-formulier (oorspronkelijke document), met hierop het adres.
 • Geldig identiteitsbewijs of paspoort met de nationaliteit van de aanvrager, plus twee kopieën van je geldig identiteitsbewijs. Als het niet meer geldig is, moet een kopie van het origineel bij de verlengingsaanvraag worden ingediend.
 • Schriftelijk document waaruit de reden van je verlengingsaanvraag blijkt, uitgegeven door iemand die bevoegd is (notaris, toekomstige werkgever, verzekeringsagent, bankmanager, etc.).
 • Pasfoto met witte achtergrond.
 • Aanmelding of registratie bij de sociale zekerheid (Seguridad Social).
 • Bewijs van betaling van de kosten van het NIE.

Minderjarigen moeten vergezeld zijn van een ouder of wettelijk voogd. Ook zij moeten het origineel en een kopie van hun identiteitsbewijs kunnen overleggen.

Voor een paar maanden naar Barcelona

Je NIE persoonlijk vernieuwen

Je NIE wordt afgegeven door het DGP (of Dirección General de la Policía), maar de instantie die verantwoordelijk is voor de toekenning ervan, is de Algemene Overheidsadministratie (of Administración General del Estado).

Je kunt het NIE verlengen bij het kantoor van de Vreemdelingendienst (Sede de Extranjería of Oficina de Extranjeros). Om je NIE in Barcelona persoonlijk te verlengen, ga je naar het hoofdkantoor (Sede) of een gewoon kantoor (oficina) in jouw buurt.

linkshandige ondertekent documenten met gele envelop

Foto via Pixabay

In Barcelona is het kantoor voor buitenlanders van binnen de EU gevestigd aan de Rambla Guipúscoa 74 en voor buitenlanders van buiten de EU zit het kantoor aan de Passeig de Sant Joan 189.

Klik hier voor het maken van een afspraak en volg de volgende stappen (de website is inmiddels ook – deels – beschikbaar in het Engels):

 1. Selecteer bij de provincies <Barcelona>.
 2. Selecteer <Trámites disponibles para la provincia Seleccionada> (Beschikbare procedures voor de geselecteerde provincie) en klik op <Certificados E.U.> (EU certificaten). Klik daarna op <Aceptar> (Accepteren).
 3. Je krijgt nu de melding <En la siguiente página le mostraremos los documentos necesarios> (Op de volgende pagina tonen wij de nodige documenten), klik op <Aceptar>.
 4. Selecteer vervolgens de optie <Pasaporte> (Paspoort) en voer je paspoortnummer in. Klik daarna weer op <Aceptar>.
 5. Klik op <Solicitar cita> (Afspraak maken) en je krijgt dan het adres van het toegewezen kantoor te zien.
 6. Je kunt hier ook datum en tijd van een reeds geplande afspraak wijzigen, mocht het eerder gekozen moment niet meer goed uitkomen.
 7. Om de afspraak te bevestigen dien je het vakje <Deseo correo electrónico para recibir los datos de mi cita> (Ik wil graag de gegevens van mijn afspraak via e-mail ontvangen) aan te vinken en de bevestiging uit te printen.

Maak kennis met ShBarcelona

Op de dag van je afspraak hoef je alleen maar alle papieren te overhandigen en te wachten tot de behandelend medewerker ze heeft bekeken. Als er groen licht voor de verlengingsaanvraag gegeven wordt, zullen ze je vertellen hoe lang het zal duren voordat je bericht ontvangt.

Houd er rekening mee dat er voor het maken van een afspraak op kantoor vaak een lange wachttijd is. Je kunt ook een poging doen en direct met al je voorbereide documenten naar een Registro Público Oficial (Openbare Registerkantoor) gaan.

Je kunt hier zonder afspraak terecht en de aanwezige ambtenaar zal je aanvraag afstempelen en de papieren op korte termijn naar de Vreemdelingendienst sturen. Op deze manier is het proces ook te doorlopen en als alles gereed is, wordt het naar je opgestuurd.

blauw stempelkussen met stempel

Foto via Pixabay

Gerelateerd artikel: Een bank kiezen in Barcelona; waar let je op?

Vernieuwen van je NIE via de post

Als je alle benodigde NIE-documenten bij de hand hebt, kun je er ook voor kiezen om je NIE via het postkantoor (Correos) te verlengen. De aanpak is hetzelfde als bij de Vreemdelingendienst of bij de Registro Público Oficial.

Neem alle documentatie, inclusief twee kopieën van het EX15 formulier, in een envelop mee naar je dichtstbijzijnde postkantoor. Daar worden de documenten afgestempeld en de envelop wordt rechtstreeks naar het Vreemdelingenkantoor gestuurd. 

Je ontvangt een kopie van de verzegelde aanvraag. Maak je gebruik van de verlenging per post? Dan adviseren wij je dit – voor de veiligheid – per aangetekende brief met ontvangstbevestiging te doen.

Belangrijk: Zoals je weet veranderen procedures in Spanje met enige regelmaat. Check dus altijd of er in het proces, de locaties óf de benodigde documenten iets gewijzigd is, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Heb je het proces van het vernieuwen van je NIE certificaat al eens doorlopen? 
Deel je tips en adviezen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

1 Reactie

 • Hallo,
  De link in het artikel werkt niet goed. Dus wellicht kunnen jullie dit aanpassen. Verder een prettig artikel!

  Groetjes Dorien

Laat een reactie achter