blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Veelgemaakte fouten bij verkrijgen NIE

Geschreven door Daniella

Het verkrijgen van een NIE is absoluut geen makkelijke opgave. Je wringt je in allerlei bochten en bereidt een berg papierwerk voor en nóg is dit geen garantie voor succes. Het artikel over hoe je je NIE kunt regelen is reeds eerder gepubliceerd, maar vandaag laat ShBarcelona je weten welke fouten het meest gemaakt worden of wat je in het proces bijna zeker zult ervaren en hoe je je hier op voor kunt bereiden!

Gerelateerd artikel: Rijbewijs halen in Barcelona

Geen afspraak

Foto via Visualhunt

De gemeentelijke dienstverlening is in Barcelona erg pietepeuterig. Het maakt hen niet uit of je uit luiheid niet de juiste papieren bij je hebt, of dat de eindeloze beschrijving van het proces op de website (natuurlijk enkel in het Spaans of Catalaans) niet te ontwarren is. Als je niet precies de regels volgt, heb je het gemeentelijk kantoor al weer verlaten voor je het door hebt.

De woorden “Cita Previa” (afspraak) zijn hierbij van levensbelang. Deze dien je namelijk te maken voordat je ook maar op enige manier denkt deel te gaan nemen aan het bureaucratische proces in Barcelona. De gemeentelijke kantoren en wachtruimten zijn normaal overvol en dat is precies waarom de ambtenaar je weer naar de deur verwijst als je geen “Cita Previa gemaakt hebt.

Verkeerd geïnformeerd

Als je je voorbereidingen op orde hebt, alles online bekeken hebt en misschien zelfs wel gebeld hebt (of ze de telefoon opnemen is een totaal andere vraag), kun je nog steeds de informatie verkeerd hebben. Het proces verandert namelijk regelmatig en het bijwerken van procedures laat enige tijd op zich wachten. Probeer maar eens met een paar mensen die hun NIE al in bezit hebben te praten over hoe zij het proces ervaren hebben. Je hoort net zoveel verschillende verhalen als het aantal mensen dat je spreekt.

Vicieuze cirkel

Foto via Visualhunt

Om een permanent NIE te krijgen dien je werk te hebben of op het punt te staan om werk te hebben. Je kunt echter wel op verschillende manier een tijdelijk NIE bemachtigen.

De dame aan de receptie bij de Comissaria de Policia in mijn wijk gaf me een standje toen ik deze informatie voor haar neus wilde delen, maar als iemand die het hele proces al doorlopen heeft deel ik de informatie liever. Ik begrijp namelijk hoe het voelt en ik probeer te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.

Toen ik voor het eerst werk zocht in Barcelona zat ik vast in een vicieuze cirkel. Het SEAP wilde me geen NIE geven, omdat ik geen werk had. En ik werd niet uitgenodigd voor sollicatiegesprekken, omdat ik nog geen NIE had. Ik was wanhopig, maar had geen idee hoe ik uit deze cirkel kon ontsnappen. Toen vertelde een vriend mij over het tijdelijke NIE.

Met deze informatie ging ik terug naar de Comissaria de Policia en ik legde daar – met smekende ogen – uit dat ik een tijdelijk NIE nodig had, zodat ik werk kon vinden. Anders zou niemand me aannemen. De aardige man aan de balie gaf me uiteindelijk een papier met een tijdelijk NIE. Dit was geldig voor 3 maanden. Gewapend met dit papier lukte het eindelijk om een baan te vinden.

Gerelateerd artikel: Freelancen in Barcelona

Wachten, wachten, wachten…

Foto via Visualhunt

Nadat ik al in een flink aantal rijen had gewacht om iets voor elkaar te krijgen, had ik een paar trucjes door om het proces sneller te laten verlopen. Het regelen van een Cita Previa was het eerste dat het proces gunstig had beïnvloed, maar ik heb nog meer informatie om het proces bij de Comissaria de Policia sneller te laten verlopen. Zij sturen je namelijk eerst naar de bank om de leges voor je NIE te betalen. Als je een bankrekening in Spanje hebt, ga dan naar een vestiging van deze bank om je leges te betalen. Ik ben zelf naar La Caixa geweest en ook hier stond ik weer enige tijd in de wachtrij. Iemand vertelde mij toen dat ik ook met de betaalautomaat kon betalen. Als je geen bankrekening in Spanje hebt, heb je namelijk maar een bepaalde tijd om de betaling te doen. Banken opereren normaal tussen 8.30 en 10.15 uur voor het verwerken van betalingen voor het NIE. Ben je te laat, dan dien je de dag erna weer terug te komen.

Geen leesvoer

Foto via Visualhunt

Een afspraak maken helpt om zaken sneller te laten lopen, maar het gaat nog niet zo snel dat je in een zucht en een scheet het Comissaria de Policia weer uit bent. En als je nog nooit een Cita Previa gemaakt hebt, maar toch door de eerste wachtrij komt en een nummertje krijgt, juich dan niet te vroeg! Je zult namelijk in de volgende wachtruimte terecht komen en dit kan wel een uurtje duren. Om je geduld niet te verliezen en rustig op je beurt te wachten is het altijd handig om een boek bij je te hebben. Zelfs een magazine of een Sudoku doen wonderen. Het neemt misschien wat ruimte in in je tas, maar ik garandeer je dat het een prima manier is om de tijd van nummer 19 tot nummer 87 door te brengen.

Blijf echter wel altijd opletten, zodat je je nummer niet mist!

*Hoofdfoto via Visualhunt

Heb jij nog leuke verhalen over het regelen van je NIE? Deel je tips!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter