blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Overstappen naar een nationale bank in Barcelona

Geschreven door Daniella

Wanneer je naar een ander land verhuist, is het gebruikelijk dat je te maken krijgt met meerdere administratieve handelingen. Voordat je ten volle kunt genieten van normale diensten en procedures die in het dagelijks leven van elke burger plaats vinden, moet je wel door de bureaucratische molen. Van het inhuren van gas-, water- en lichtvoorzieningen, het regelen van telefoon- en internetabonnementen, het vinden van accommodatie, je inschrijven bij de sociale zekerheid en het ophalen van je NIE… Er zijn zoveel zaken die je moet regelen, dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Of je je nou voor korte of lange tijd in de stad vestigt, zorg in ieder geval voor een bankrekening in Spanje. ShBarcelona vertelt je graag meer over het openen van een bankrekening.

Gerelateerd artikel: Werk vinden en NIE aanvragen in Barcelona

Rekening voor bepaalde/onbepaalde tijd in Spanje

Foto door marcoverch via Visualhunt

De redenen om naar Barcelona te verhuizen zijn talrijk en je wilt misschien maar tijdelijk, iets langer of misschien wel voor onbepaalde duur verhuizen. Het is ook mogelijk dat je niet van plan bent om je in Barcelona te vestigen, dat je in het buitenland blijft wonen en toch een bankrekening wilt openen op Spaans grondgebied. Als dit het geval is, is er een veel snellere en effectievere optie voor niet-ingezetenen om een ​​rekening te openen bij een Spaanse bank. Dit is de bankrekening voor voor niet-ingezetenen. Dit soort rekeningen heeft minder voordelen dan die voor inwoners, maar de vereisten zijn minder en het openen van zo’n rekening is eenvoudiger. Bedenk daarom van te voren goed waarom je een bankrekening nodig hebt en vraag naar de voorwaarden bij de diverse banken. Dit type rekening heeft een vervaldatum van 6 maanden tot 2 jaar en het is belangrijk dat je de bank raadpleegt voor de papieren die ze nodig hebben om de rekening te openen. Meestal gaat het om het paspoort of niet-ingezeten certificaat, een huurcontract, een salarisstrook van je werkgever of een 036-formulier in het geval je freelancer bent. Ook kan er gevraagd worden naar referenties van de bank uit het land van herkomst.

Gerelateerd artikel: Veelgemaakte fouten bij verkrijgen NIE

Foto door scribbletaylor via Visualhunt

Als je echter van plan bent om langdurig of voor onbepaalde tijd naar Barcelona te verhuizen, is het het beste om een ​​resident-account (bankrekening voor ingezeten) te openen. In feite is het praktisch verplicht dat je een rekening bij een bank op Spaans grondgebied opent, als je wilt blijven. Het is namelijk van essentieel belang om dagelijkse transacties uit te kunnen voeren, zoals het automatisch laten afschrijven van je energierekening, tot het pinnen bij een bank zonder provisiekosten. Als je omstandigheden veranderen en je tijdelijk bezoek aan Barcelona een bezoek voor onbepaalde tijd wordt, kun je op een zeer eenvoudige manier overstappen van een niet-ingezeten account naar een bankrekening voor inwoners. Het is belangrijk dat je de volgende informatie kunt verstrekken, als je besluit om een ​​bankrekening voor ingezetenen te openen in Barcelona: paspoort of ander geldig ID, huurovereenkomst of aankoopbewijs van een appartement, NIE (buitenlands identiteitsnummer), arbeidscontract, studentenkaart of referenties als je werkloos bent. Het is goed mogelijk dat bepaalde banken meer documentatie vragen, dan aangegeven in dit artikel. Administratieve processen veranderen regelmatig  in Spanje! Het is daarom raadzaam om altijd de betreffende bank te raadplegen.

Heb jij al een Spaanse bankrekening? Hoe verliep het proces bij jou?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter