blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Spaanse Belastingkalender voor 2021

kalendermaand januari
Geschreven door Daniella

Net als elk jaar is het van belang om als belastingbetaler te weten wanneer welke deadlines voor de belastingen gelden. We moeten immers allemaal belasting afdragen en dus kunnen we het maar beter op tijd doen. Welk bedrag je wanneer dient te betalen hangt af van het soort belasting dat je verplicht bent af te dragen, vandaar de Spaanse belastingkalender voor 2021.

Dit artikel van ShBarcelona gaat daarom dieper in op het onderwerp Spaanse belastingen. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt voor het betalen van je belastingen in dit nieuwe jaar bij de hand en hoef je niet meer te twijfelen over de data die hier in 2021 voor vaststaan.

Voor woningeigenaren is overigens een aparte paragraaf gereserveerd. Hierin staat de belangrijkste informatie over belastingen met betrekking tot het bezit van onroerend goed.

 • verhuurdiensten voor eigenaars van appartementen in barcelona

 

Wanneer betaal je in 2021 belasting?

Zoals al eerder vermeld, is het als eerste van belang te weten wat voor soort belasting er moet worden betaald, voordat je kunt gaan checken wanneer dit op de kalender voorkomt.

Gaat het om jou als particulier? Heb je een groot bedrijf of juist een eenmanszaak? Zo ja, welke rechtsvorm heeft je bedrijf dan? Dit soort vragen zijn bepalend voor het belastingvraagstuk.

dame met agenda en laptop

Foto door Sarah Shaffer via Unsplash

Soorten rechtsvormen in Spanje

Naar gelang het aantal bedrijfseigenaren (partners), het hoofdkapitaal en de mate van aansprakelijkheid wordt bepaald welke rechtsvorm geldt. In Spanje heb je de keuze uit een aantal verschillende rechtsvormen en we noemen ze hieronder:

 • de autónomo (Spaanse zzp’er): je hebt geen bedrijfspartner, er is geen sprake van een wettelijk startkapitaal en je hebt een eigen aansprakelijkheid (eigen bezittingen).
 • de Sociedad Civil: er zijn minimaal 2 bedrijfseigenaren, er is geen sprake van een wettelijk startkapitaal en de bedrijfseigenaren zijn samen aansprakelijk.
 • de Sociedad de Responsibilidad Limitada: er is minimaal 1 bedrijfseigenaar, het wettelijk startkapitaal is €3.000,- en je bent hoofdelijk aansprakelijk.
 • de Sociedad Limitada Nueva Empresa: het aantal bedrijfseigenaren ligt tussen de 1 en 5, het startkapitaal ligt tussen de €3.000,- en €120.000,- en er is een beperkte aansprakelijkheid die maximaal de hoogte van het ingebrachte kapitaal is.
 • de Sociedad Anónima: er is minimaal 1 bedrijfseigenaar, er is een startkapitaal van minimaal €60.000,- en er ook is sprake van een beperkte aansprakelijkheid, die maximaal de hoogte van het ingebrachte kapitaal kan zijn.
 • de Sociedad Cooperativa: deze kan bestaan uit een vereniging van minimaal 3 leden, of het kan gaan om 2 coöperaties (dit zijn twee verschillende vormen onder dezelfde hoofdnoemer). Het startkapitaal is vastgelegd in de statuten van de vereniging en dit is tevens het bedrag waarvoor men aansprakelijk is.
 • de Sociedad Profesionales: er is minimaal 1 bedrijfseigenaar, het startkapitaal hangt af van de sociale rechtsvorm die gehanteerd wordt en de aansprakelijkheid wordt beperkt door het ingebrachte kapitaal.
hand met rekenmachine en geld

Foto door Olia Danilevich via Pexels

Wanneer belastingaangifte doen in Spanje?

Nu de rechtsvormen bekend zijn, is het belangrijk te weten voor wanneer je je belastingaangiftes moet regelen. Dus wanneer moet je nou bij de Agencia Tributaria je belastingen ingediend en betaald hebben?

Jaarlijkse belastingaangifte

 • Particulieren
 • Individuele ondernemers
 • Professionele beroepen
 • Bedrijven
 • Entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid

Belastingaangifte per kwartaal

 • Individuele ondernemers (op basis van een raming)
 • Professionele beroepen
 • Bedrijven
 • Entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid

Maandelijkse belastingaangifte

 • Individuele ondernemers
 • Professionele beroepen
 • Bedrijven
 • Entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid, maar met een omzet van iets meer dan 6 miljoen euro in 2020 (grote bedrijven)
 • BTW-plichtigen

Belangrijke data in de belastingkalender van 2021

Om de specifieke data voor elke vorm van belastingen die betaald moet worden te achterhalen, kan het beste de uitgebreide en officiële website van de Agencia Tributaria geraadpleegd worden. 

toetsenbord, tablet en schrijfwaren op bureau

Foto door Picjumbo via Pexels

Gerelateerd artikel: Papierwerk om een bedrijf te starten in Barcelona

Hoe zit het met de belastingen voor onroerend goed eigenaren?

Via deze weg willen we je eraan herinneren dat je als eigenaar van een appartement in Barcelona dat je in de verhuur hebt ook belastingen dient te betalen. Het gaat om de volgende zaken:

 • ITP (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales of overdrachtsbelasting) en AJD (Actos Jurídicos Documentados of letterlijk vertaald: belasting op legaal gedocumenteerde rechtshandelingen). Deze belastingen spelen bij zowel de aankoop als verkoop van onroerend goed een rol, maar ook bij het verhuren van objecten. De betaling vindt plaats via de huurder en deze afdracht vindt normaal maar een enkele keer plaats en wel binnen 30 dagen nadat het huurcontract ondertekend is. 
📌 ShBarcelona informeert haar verhuurders over de betreffende belastingen die betaald moeten worden en neemt de afhandeling ervan geheel uit handen. 
 • IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido of BTW): Deze belasting wordt betaald door onroerend goed eigenaren die hoteldiensten verlenen, zoals bij toeristische accommodatie het geval is.
 • Tasas de alquiler turístico (toeristenbelasting): in Catalonië heeft dit officieel een andere benaming, namelijk “Impuesto sobre las estancias en establecimientos turísticos“, oftewel belasting over het verblijf in toeristische accommodaties. Deze toeristenbelasting wordt aan elke toerist die niet langer dan 31 dagen in de stad verblijft doorberekend.
 • Declaración del alquiler en el IRPF (aangifte inkomstenbelastingen): De inkomsten die je als verhuurder van een object hebt, moeten bij de belastingdienst worden aangegeven als inkomsten verkregen uit onroerend goed. 

Heb jij onroerend goed in je bezit en wil je er het maximale rendement uit halen? Neem dan contact op met het professionele team van ShBarcelona. Wij kunnen je van advies voorzien over alle mogelijkheden.

Neem contact op met ShBarcelona

 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter