blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Hoe je woning ontsmetten tijdens Covid-19?

gele handschoen en doek op spiegel
Geschreven door Daniella

Een van de belangrijkste manieren om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, is het handhaven van een goede hygiëne. Door goed schoon te maken verwijder je eventuele aanwezige virussen en bacteriën die zich aan oppervlakken hebben gehecht.

Je kunt dan denken aan je handen en dat je dezen regelmatig wast, maar net zo belangrijk is het periodiek desinfecteren van je huis.

Zoals je weet verspreidt een virus zich gemakkelijk, het kan zelfs enkele uren of zelfs dagen op een oppervlak overleven. Op een materiaal als aluminium kan het bijvoorbeeld tot 8 uur actief blijven. Op andere materialen, zoals bijvoorbeeld hout, glas, papier en plastic, kan het 4 tot 5 dagen overleven.

Omdat ShBarcelona een expert op het gebied van vastgoed is, geven we graag enkele tips om je huis of appartement te desinfecteren. We hebben nu eenmaal te dealen met dit virus en dus pakken we de schoonmaak grondig aan!

  • appartementen in Barcelona

 

Hoe schoonmaken tijdens Coronavirus?

Voordat we de emmer met sop erbij pakken eerst het volgende: Wat is eigenlijk het beste huishoudelijke desinfectiemiddel? Er is geen simpel en eenduidig antwoord helaas… Er zijn namelijk verschillende producten die effectief zijn om een appartement te desinfecteren, of het nu van jezelf is of je er gehuurd zit.

Om goed advies te verschaffen heeft het ministerie van Volksgezondheid een lijst van in Spanje toegelaten middelen opgesteld. Als je nog twijfelt, klik dan op de link om te weten te komen of het middel dat jij in huis hebt op deze lijst staat.

Heb je nog niet alles in huis om goed te kunnen ontsmetten? Ga dan allereerst boodschappen doen. Vergeet hierbij niet het etiket van elk middel zorgvuldig te bekijken, want de ingrediënten moeten aan bepaalde waarden voldoen (sterk genoeg aanwezig zijn) om effectief te zijn tegen het virus.

Om het huis te ontsmetten en virussen te verwijderen, is het verstandig het volgende advies te volgen:

  1. Ventileer alle ruimten in huis voor minstens 10 minuten per dag.
  2. Het is aan te bevelen om van schoenen te wisselen, voordat je je woning binnengaat.
  3. Gebruik tijdens de schoonmaak (wegwerp)handschoenen.
  4. Gebruik tijdens het schoonmaken eerst een sopje van water en zeep, om daarna met een ontsmettingsmiddel aan de slag te gaan.
  5. Maak objecten die het vaakst aangeraakt worden – zoals tafels, deurknoppen, lichtschakelaars, je bureau, je mobiele telefoon, het toetsenbord, de wc, kranen en wastafels – regelmatig schoon.

Hieronder gaan we ruimte voor ruimte bekijken wat het van je schoonmaakronde vraagt.

De voordeur en entree

Aangezien je er niet omheen kunt om via de voordeur je woning binnen te gaan, is het van groot belang deze eerste ruimte in huis goed te reinigen, zelfs als het maar een kleine entree betreft.

Meestal heeft een hal geen ramen en dat maakt het regelmatig ventileren van deze ruimte wat lastiger. Enkel de keren dat je naar binnen en naar buiten gaat komt er frisse lucht binnen. Ga bij het schoonmaken van deze ruimte dan ook zorgvuldig te werk.

De belangrijkste items in de hal zijn die zaken die je dagelijks aanraakt, zoals je sleutels, de kapstok, de deurklink (binnen en buiten), je portemonnee, mobiele telefoon, een rugzak of handtas, enz.

💡 Tip: zet bij de voordeur een desinfectiespray klaar, zodat je het jezelf gemakkelijk maakt om bovenstaande items voor en na gebruik schoon te maken.

sleutels op houten blad

Foto via Pexels

De keuken

De keuken heeft een groot voordeel: de oppervlakken in deze ruimte worden al regelmatig gereinigd. Toch blijft het belangrijk om de hele keuken goed te blijven ontsmetten. Niet alleen op je keukenblad en tafel, maar ook aan laden en kasten (handgrepen en oppervlakken) kunnen bacteriën hechten.

💡 Tip: houd bij het stofzuigen rekening met alle hoeken en kieren. Plaats ook in de keuken strategisch een desinfectiespray, zodat deze dagelijks gebruikt kan worden door de bewoners.

witte keuken met houten blad

Foto via Pexels

De badkamer

De objecten die je in de badkamer het vaakst aanraakt, zijn de kranen en de wc (bril, doorspoelknop, etc.). Dit is wellicht de belangrijkste plek om de dagelijkse hygiëne niet te vergeten. Het is handig als elke bewoner zijn eigen handdoek heeft om de handen mee af te drogen.

Elke keer dat je een gezamenlijke handdoek aanraakt, loop je namelijk het risico de ander te besmetten. Dus voorkomen is beter dan genezen.

💡 Tip: geef iedere bewoner zijn eigen kleur handdoek of breng labels aan. Maak het vooral makkelijk om aan een nieuw ritme te wennen.

3 opgerolde handdoeken

Foto via Pexels

De wasruimte

Naast het goed reinigen van onze handen, vraagt ook het ontsmetten van kleding extra aandacht nu er een virus heerst.

Kleding raakt immers van alles in onze omgeving aan en daarom is het aan te raden om je kleding wat vaker dan normaal te wassen. Om er zeker van te zijn dat alle bacteriën tijdens het wassen verwijderd worden, is het aan te raden om kleding op de maximale aanbevolen temperatuur te wassen.

💡 Tip: voorkom dat je kleding te veel in je woning aanraakt, voordat het in de wasmand gaat. Hierdoor kan het virus immers ook verder verspreiden. En denk er aan de wasmand regelmatig te reinigen, zeker de plek waar iedereen de wasmand opent en sluit.

wasmand

Foto door Andy Fitzsimon via Unsplash

De woonkamer en eetkamer

Zoals hierboven al is vermeld, moeten alle oppervlakken die regelmatig aangeraakt worden, worden gereinigd met water en zeep en een specifiek desinfectiemiddel. Maar wat te denken van het vloerkleed dat veel minder vaak gereinigd wordt en waar zich ook bacteriën aan hechten?

💡 Tips om vloerbekleding in huis effectief te behandelen:

  1. Stofzuig allereerst het gehele vloerkleed. Doe dit in alle richtingen.
  2. Was het kleed daarna met water en zeep. Je kunt hier een bezem bij gebruiken en je zult snel zien dat het vuil naar het oppervlak komt en weggespoeld kan worden.
  3. Herhaal dit proces, maar nu met een desinfectiemiddel.
  4. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.
gympen en stofzuiger op tapijt

Foto via Unsplash

De slaapkamer

Dit is ongetwijfeld de kamer in huis waar we de meeste tijd aan een stuk doorbrengen. Vergeet vooral niet frequent de lakens te wassen, omdat deze gevoelig zijn voor bacteriën. Doe dit op zijn minst eens per week, maar verschoon je bed liever nog om de drie/vier dagen.

💡 Tip: was het beddengoed apart van de andere was en doe dit op 60º.

houten bedframe met nachtkastje

Foto door Burst via Pexels

De studeerkamer of thuiswerkplek

Nu veel mensen inmiddels gewend zijn geraakt aan meer thuiswerken en hier ook de voordelen van inzien, is het zeker ook van belang om deze plek in huis goed schoon te houden.

Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig reinigen van je toetsenbord en muis. Deze voorwerpen hebben voorrang, maar er zijn natuurlijk ook andere items die schoon gehouden moeten worden, zoals het bureau, de prullenbak en het ladeblok.

💡 Tip: schakel aan het einde van je thuiswerkdag je computer uit, neem een vochtige microvezeldoek en gebruik desinfectiemiddel dat geschikt is voor het ontsmetten van toetsenbord en muis. Mocht je ondanks het virus toch klanten aan huis ontvangen? Herhaal de aanpak voor de werkplek dan na het vertrek van elke klant.

bureau met computer en tijd erop

Foto via Pexels

Je terras en tuin

Als je appartement of woonhuis buitenruimtes met meubilair heeft, dan is het zeker aan te bevelen om de hoezen van dit meubilair geregeld te wassen. Alles wat in de was kan (kussenhoes, plaid, buitentapijt), mag gereinigd worden. Hiervoor hoef je niet per definitie je wasmachine of de stomerij te gebruiken.

💡 Tip: als je de ruimte hebt, was de items dan met de hand en laat ze buiten bij zon of wind drogen. Daarna kunnen ze weer terug op hun plek.

rotan bank met uitzicht op bergen

Foto door Juli Kosolapova via Unsplash

Hoe desinfecteer je je woning als er iemand woont die positief is getest op Covid-19?

De aanbevelingen hierboven waren gericht op het voorkomen van het virus in huis. Maar wat als iemand het virus opgelopen heeft? Het kan gebeuren dat een lid van het gezin of iemand in hetzelfde appartementencomplex besmet is.

In principe kun je voor alle ruimten in huis dezelfde richtlijnen aanhouden, behalve één belangrijke afwijking: de persoon die besmet is dient minstens 15 dagen in een kamer afgezonderd te worden van de rest. Verder dienen medische richtlijnen gevolgd te worden.

Alles wat deze besmette persoon in huis zal aanraken (denk aan het gebruik van badkamer, wc, deuren en deurklinken) vraagt extra aandacht tijdens het desinfecteren. Nu je echter weet hoe je dit aan kan pakken, is er geen reden tot paniek en zal de schoonmaakronde veel gemakkelijker verlopen.

Welke andere tips voor het ontsmetten van je woonruimte wil je met ons delen?

Gebruikte bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter